Gelezen in 2025: maart en april

In de maanden maart en april las ik een klassieker, twee oorlogsverhalen en drie amusante boeken. Ik hou wel van die mix: boeken die me aanzetten tot nadenken, andere boeken die me helpen te ontspannen. Heb jij er een van gelezen? Laat me weten wat je ervan vond.

Boeken gelezen van maart t.e.m. april ’25:

  1. De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar – Gabrielle Zevin – 4*
  2. De tweelingentrilogie: Het dikke schrift / Het bewijs / De derde leugen – Ágota Kristóf – 4*
  3. Book Lovers – Emily Henry – 4*
  4. Minder dan niks – Bret Easton Ellis – 3,5*
  5. Hoe vermoord ik mijn familie? – Bella Mackie – 4*
  6. Moedermelk – Nora Ikstena – 4*

De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar – Gabrielle Zevin – 4*

Gelezen in maart en april 2025

Het leven zit A.J. Fikry niet mee. Zijn vrouw is overleden, de omzet van zijn boekhandel daalt zienderogen, en nu is zijn kostbaarste bezit, een zeldzame dichtbundel, uit zijn woning ontvreemd. Zelfs de prachtige boeken waarmee hij zich dagelijks omringt, geven hem geen plezier meer. Langzaam maar zeker zakt Fikry weg in een isolement waaruit zelfs de charmante Amelia, vertegenwoordiger van een kleine uitgeverij, hem niet kan halen. Als op een dag een mysterieus pakket in zijn boekhandel verschijnt, krijgt Fikry de kans om opnieuw te beginnen.

Ook al koop ik amper nog papieren boeken, ik hou wel van boekenwinkels. Een boek over boeken en boekenwinkels kon ik dus niet niét lezen. Het is geen hoogstandje (de tijd versprong soms nogal bruusk, zeker op het einde) maar de personages wisten me wel te boeien. En het deed me nadenken over welke boeken ik op zo’n lijstje zou zetten.

De tweelingentrilogie: Het dikke schrift / Het bewijs / De derde leugen – Ágota Kristóf – 4*

Gelezen in maart en april 2025

Een moeder brengt haar tweelingzoons naar hun grootmoeder op het platteland. Het is oorlog en in de Grote Stad, bezet door het Buitenlandse Leger, is het leven onhoudbaar geworden. Maar op het platteland is het leven niet veel beter: de grootmoeder is onaardig en vies en wordt in het dorp ‘de Heks’ genoemd. Ze verwaarloost de dertienjarige tweeling.

Op zichzelf aangewezen, wordt de tweeling onafscheidelijk. Om te overleven in een land in oorlog en in de absurde en onmenselijke wereld van volwassenen, beginnen ze een schrift bij te houden over alles wat ze meemaken.

Kristófs trilogie is een wreed, urgent drieluik over wat oorlog en ballingschap met mensen doet. Een meedogenloos beklemmend verhaal, verteld met de rauwe eenvoud van een sprookje, dat afpelt tot de duisterste kanten van de mensheid.

Een rauw boek dat we verdwaasd achterliet. Welk deel spreekt de waarheid? Wat is dat, dé waarheid? Maken we die niet allemaal zelf …

Book Lovers – Emily Henry – 4*

Gelezen in maart en april 2025

New Yorkse literair agent Nora Stephens is het tegenovergestelde van de stereotiepe romcom-heldin. Ze is stoer, heeft een scherpe tong en zoekt beslist niet naar ware liefde. Ze zou echter alles doen voor haar zus Libby, zelfs een zomer doorbrengen op het platteland. Van picknicks in bloemenweiden en dates met aantrekkelijke houthakkers komt echter niks. Nora loopt uitgerekend de norse redacteur Charlie Lastra uit New York steeds tegen het lijf. Dat zou een leuk toeval zijn, ware het niet dat ze elkaar al vaak hebben ontmoet voor werk… en dat was keer op keer allesbehalve gezellig.

Interessante karakters, leuke verhaallijn, diepgang afgewisseld met verstand-op-nul: een ideaal boek om te ontspannen.

Minder dan niks – Bret Easton Ellis – 3,5*

Gelezen in maart en april 2025

De achttienjarige Clay keert tijdens de kerstvakantie van zijn eerste studiejaar terug naar het Los Angeles van zijn ouders. Als vanzelf rolt hij weer in het oude wereldje van zijn schoolvrienden, van wie de ouders allemaal filmproducenten, makelaars en advocaten zijn. Clays dagen vullen zich met doelloos rondrijden met de auto, televisiekijken en feesten met overmatig drank- en drugsgebruik. Zijn ex-vriendinnetje Blair zoekt weer contact met hem, maar het kan Clay weinig schelen. Een overweldigend gevoel van lusteloosheid en verveling heeft zich van hem meester gemaakt, en Clay lijkt niet in staat dat gevoel te doorbreken.

3,5*. Ik wist eerst niet goed wat ik van deze klassieker moest denken. Het voelde aan alsof ik naar een film à la Trainspotting zat te kijken. Ik zat te wachten op een clou die niet kwam. Dat was de clou.

Hoe vermoord ik mijn familie? – Bella Mackie – 4*

Gelezen in maart en april 2025

Ik heb meerdere mensen vermoord (sommige op gruwelijke wijze, andere heel koelbloedig) en toch zit ik nu in de gevangenis voor een moord die ik níét heb gepleegd. Als ik bedenk wat ik écht heb gedaan, vind ik het stiekem jammer dat niemand ooit zal weten wat voor complexe klussen het waren. Ik hoop er natuurlijk ongestraft mee weg te komen, maar ik stel me graag voor dat iemand ooit, als ik er allang niet meer ben, een oude kluis opent en deze bekentenis vindt. Mensen zouden van hun stoel vallen. Er is per slot van rekening vrijwel niemand ter wereld die kan begrijpen hoe iemand van achtentwintig doodleuk zes familieleden kan hebben vermoord, om vervolgens, zonder ook maar een greintje spijt, vrolijk verder te gaan met haar leven.

Die titel vraagt om het boek te lezen, toch? Bij momenten wat langdradig en veel irritante kantjes van het hoofdpersonage. Toch graag gelezen!

Moedermelk – Nora Ikstena – 4*

Gelezen in maart en april 2025

Ik liep weg van huis om mijn kind niet de borst te hoeven geven. Mijn melk was bitter, vol onzekerheid, vol vernietiging. Ik wilde mijn kind daartegen beschermen.

Ondanks de voortdurende dreiging van arrestatie en vervolging probeert een vrouw haar roeping te volgen als arts in het door de Sovjet-Unie bezette Letland. Met een even nauwkeurige als geëngageerde stijl dwingt Nora Ikstena ons een werkelijkheid onder ogen te komen waarin zelfs het prilste moederschap al wordt gekenmerkt door de alles usurperende staat. 

Moedermelk is een bewonderenswaardig en ontroerend portret van drie generaties vrouwen die verwikkeld in een hoogst ongelijke strijd op de meest precaire momenten toch nog geloof houden in een toekomst waarin zelfbeschikking mogelijk is.

Nog zo’n rauw boek over oorlog als De Tweelingentrilogie. Deze keer lag de focus op vrouwen en hoe zij proberen stand te houden in een wereld waar hoop een illusie is geworden.


Heb jij onlangs een goed boek gelezen? Jouw suggestie is welkom in de reacties hieronder.

Op zoek naar meer leesinspiratie? Ontdek het beste wat ik las in 2025202420232022202120202019 en 2018.

Vrienden worden op Goodreads? Vraag het aan! 😉


In deze post staan affiliate links naar bol.com, wat wil zeggen dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij via zo’n link een aankoop doet.

6 reacties Voeg de jouwe toe
  1. ” Ik zat te wachten op een clou die niet kwam. Dat was de clou.” LOL heerlijke quote 😀 😀
    Ok, die lezen we niet, dank voor de tip! 😉

  2. Hoe vermoord ik mijn familie, met zulke titels heb je me meteen, maar ik vermoed dat ik het daarna laat liggen. Ik ben een boek aan het lezen over Wim Sonneveld en las hiervoor het nieuwste boek van Ilja Gort dat me zeker beviel.

Laat gerust een reactie achter hier.