Begin 2025 stelde ik mijn leesdoel op Goodreads opnieuw in op 25 boeken. Ik vermoed dat de teller eind dit jaar richting de 30 zal gaan. Door het vele pendelen ligt mijn leestempo iets hoger dan anders. Niet dat dit cijfer zo belangrijk is. Zolang ik maar plezier beleef aan het lezen.
Deze 6 boeken koos ik of omdat ze al een tijdje op mijn want-to-read-lijstje stonden, of aangeraden waren door (ex-)collega’s, of omdat de cover me aansprak in CloudLibrary.
Boeken gelezen van januari t.e.m. februari ’25:
- Als de wereld wankelt – Jandy Nelson – 4*
- Het meisje met de halve ster – Judith Visser – 4,5*
- Het eeuwige leven – Matt Haig – 4*
- Waak over haar – Jean-Baptiste Andrea – 4*
- Het laatste lijstje van Mabel Beaumont – Laura Pearson – 4*
- Waar zijn de wolken. Een pleidooi voor minder zelfzorg – Suzanne Grotenhuis – 4*
Ik begon midden februari aan een zevende boek maar door de treinstaking las ik dat pas uit begin maart.
Als de wereld wankelt – Jandy Nelson – 4*

Familie Fall woont in het hete wijnland van Noord-Californië, in een vallei waar de zon uit de lucht valt en de duivelse wind zo hard waait dat het verstand regelrecht uit je hoofd wordt geblazen. Met roadtrips, rivaliteit, familievloeken, liefdesverhalen binnen liefdesverhalen binnen liefdesverhalen, en verdriet en vreugde die van generatie op generatie werd doorgegeven, is dit het sprankelende verhaal over het gecompliceerde verleden en heden van een familie. Alleen door hun eigen verhalen te vertellen, kunnen ze hopen dat ze hun toekomst kunnen herschrijven.
Had ik een verkeerd genre gekozen? Zo voelde het in het begin wel aan. Het was net iets té magisch voor mij. Gaandeweg matchte het verhaal meer en leefde ik helemaal mee met de personages. Graag gelezen!
Het meisje met de halve ster – Judith Visser -4,5*

Het is mei 1940 en Rotterdam staat in brand. De half-Joodse Debra overleeft het verwoestende bombardement, maar ontdekt al snel dat het gevaar voor haar en haar familie alleen maar toeneemt. Wanneer anti-Joodse maatregelen elkaar in rap tempo opvolgen en dierbaren beginnen te verdwijnen, ziet ze nog maar één uitweg … Niet ver bij Debra vandaan wordt ook de Rotterdamse Diergaarde getroffen door bommen. Te midden van alle chaos en ravage slaan verschillende dieren op de vlucht. Een van hen is een jonge wolf. Wat volgt zijn twee opgejaagde zielen die elkaar vinden in het diepst van hun wanhoop. Kunnen zij samen overeind blijven?
Dit boek stond met stip aangeduid op mijn verlanglijstje. Het stelde niet teleur! Ik voelde meteen een band met de wolf en naarmate het verhaal vorderde, werd die alleen maar groter. Een originele invalshoek om het verhaal van de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Ik vroeg me af of het verhaal niet korter had gekund, maar dan was het waarschijnlijk niet zo intens binnengekomen.
Het eeuwige leven – Matt Haig – 4*

De 41-jarige geschiedenisleraar Tom Hazard ziet eruit als een normale man, maar leeft door een ongewone aandoening al eeuwenlang. Hij is overal geweest, heeft alles meegemaakt, is talloze malen van identiteit veranderd. Hij wil nu vooral een gewoon leven, net als ieder ander. Hij mag alleen niet verliefd worden… Het eeuwige leven is een bitterzoet verhaal over identiteit, over de onvermijdelijkheid van veranderingen en over de tijd die het kost om te leren hoe te leven.
“Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.” Dit is maar een van de zinnen die me deed stilstaan tijdens het lezen. Mooi hoe het begrip tijd en de verhouding tussen verleden, heden en toekomst wordt belicht.
Waak over haar – Jean-Baptiste Andrea – 4*

Waak over haar is een verhaal over de liefde tussen twee mensen die elkaar nooit hadden mogen ontmoeten: Viola en Mimo. Viola Orsini is de erfgename van een prestigieuze familie uit Genua, en Mimo Vitaliani, een briljante leerling-beeldhouwer, werd geboren in armoede. Vanaf hun eerste ontmoeting als tieners beleven Viola en Mimo zij aan zij de eerste helft van de 20e eeuw, waarbij ze getuige zijn van de opkomst van het fascisme en de onrust van wereldoorlogen. Beiden zullen elkaar keer op keer verliezen en vinden, als vrienden of vijanden, zonder ooit hun relatie op te geven.
Sterke personages, verrassende wendingen en een inspirerende tijdsgeest. De collega’s hadden gelijk toen ze het aanraadden.
Het laatste lijstje van Mabel Beaumont – Laura Pearson – 4*

Mabel Beaumonts man Arthur hield van lijstjes en briefjes. Hij liet ze overal voor haar achter. ‘Denk eieren, boter, suiker’. ‘Ik hou van vandaag, morgen, altijd’. Maar nu is Arthur er niet meer. Hij kalm, voorzichtig, zonder ophef. Maar hij heeft haar toch nog een briefje nagelaten: ‘Vind D’. Mabel weet precies wat het betekent. Ze moet haar vroegere beste vriendin Dot opsporen, die ze niet meer heeft gezien sinds die noodlottige dag meer dan zestig jaar geleden.
Het lijkt onmogelijk. Ze weet niet eens of Dot nog leeft. Bovendien lijkt iedereen met wie Mabel praat eerst hulp nodig te hebben, met vermiste echtgenoten, dochters, ouders. Mabel maakt een lijstje en merkt dat deze alleen maar langer wordt. Ondertussen is ze nog steeds niet dichter bij het vinden van Dot. Wat ze niet weet is dat haar steeds langer wordende lijstje niet alleen draait om het vinden van haar oude vriendin. En dat als ze de geheimen van het verleden kan toegeven, ze misschien zelfs weer het geluk kan vinden…
Wat een warm verhaal over vriendschappen, zowel onverwacht als voor ‘t leven. Ik hoop dat ik op mijn oude dag een beetje Mabel kan zijn; al hoop ik nog meer tot dan omringd te zijn met vriendinnen zoals Julie, Erin, Patty en Kirsty.
Waar zijn de wolken. Een pleidooi voor minder zelfzorg – Suzanne Grotenhuis – 4*

Suzanne Grotenhuis is theatermaker en -actrice bij De Nwe Tijd. Dit is haar eerste roman, maar het boek is allesbehalve een typisch debuut. Geschreven op een smartphone en zonder leestekens voelt de tekst als een monoloog/vertelling. Grotenhuis neemt ons mee naar de eerste maanden na de geboorte van haar zoon, waarin ze elke dag door het park wandelt, omdat hij anders niet kan slapen. Kilometers lang wandelt ze en schrijft ze, terwijl de wereld om haar heen gewoon verder draait.
Grotenhuis beschrijft deze maanden als een van de eenzaamste die ze al heeft meegemaakt. Maar volgens de psycholoog, pediater, vrienden en familie valt dat allemaal reuze mee. Want alles komt altijd goed, je moet gewoon even doorzetten, goed voor jezelf zorgen en loslaten. Fuck loslaten. Fuck voor jezelf zorgen. Het is namelijk hoog tijd dat iemand anders dat doet. Zorgen. Al wandelend ontmoet Suzanne meneer Bergmans, een bijna honderdjarige man met evenveel cactussen. Hij en andere passanten in het verhaal bewijzen dat verbinden met anderen het kostbaarst is.
Dit is een boek waarvan je niet snapt waarom het niet dikker is. De ongewone schrijfstijl blijft meteen kleven. Al is ze voor mij niet zo ongewoon: ik ben al jaren fan van de boeken van Sarah Crossan die ook in vrije vorm schrijft. Benieuwd naar meer!
Dit boek is me aangeraden door een ex-collega. In mijn afscheidscadeau stond een lijst met 10 aangeprezen boeken, telkens van een andere ex-collega. Ik begon eraan eind 2024 en hoop in 2025 het lijstje af te vinken. Tips-8020: 2/10.
— 40 dagen bloggen 2025 —
Heb jij onlangs een pakkend verhaal gelezen? Jouw suggestie(s) zijn welkom in de reacties hieronder.
Op zoek naar meer leesinspiratie? Ontdek het beste wat ik las in 2024, 2023, 2022, 2021, 2020, 2019 en 2018.
Vrienden worden op Goodreads? Vraag het aan! 😉
In deze post staan affiliate links naar bol.com, wat wil zeggen dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij via zo’n link een aankoop doet.
Leuke lijst, en zo leuk van je ex-collega’s van een boekenlijst voor je te maken!
‘Als de wereld wankelt’ ligt hier klaar als volgende boek. De laatste twee wil ik sowieso ook graag lezen en dat boek van Judith Visser spreekt me ook wel aan. Bedankt voor de inspiratie!
Zo’n lijst is inderdaad leuk. Enkel jammer dat veel boeken niet als e-book beschikbaar zijn in de CloudLibrary. Zal toch wat meer op papier moeten lezen dan …
Wat een fijne boeken, altijd leuk om weer wat ideeën op te doen!
Inderdaad, je hebt er nooit teveel van 🙂
Het Eeuwige Leven vond ik ook tof en naar Waar zijn de wolken ben ik benieuwd! Ik ga denk ik volgende maand eens kijken of ik ‘m in de bib vind.
Alvast veel leesplezier!
Altijd fijn om via een blog lees-ideetjes op te doen!
Vind ik ook 🙂
Oeh, ik ben mega benieuwd geworden naar ‘Waar zijn de wolken’!!
Het smaakt naar meer dat boek.
Altijd fijn om wat leestips op te doen!
Graag gedaan!