Gelezen in 2024 #3

Het einde van het jaar nadert. Tijd dus voor de laatste update aantal gelezen boeken in 2024.Mijn principe / voornemen om 2 boeken per maand te lezen, liep wat in het honderd in de maand november. Toen was ik te druk bezig met het afscheidscadeau voor mijn ex-collega’s. Ik heb dit dan rechtgezet door in december 4 boeken te lezen. Met dank aan die treinritjes.

6 boeken gelezen van oktober t.e.m. december ’24:

  1. De zwemmers – Julie Otsuka – 3*
  2. Een uur en achttien minuten – Peter Zantingh – 4*
  3. Schildpadden tot in het oneindige – John Green – 4*
  4. Klara en de zon – Kazuo Ishiguro – 4*
  5. Wij zijn niet als hagedissen – Erika Bianchi – 4*
  6. Bitter – Ann Galland – 4*

Ik pik er 3 uit om hieronder in de kijker te zetten.

Een uur en achttien minuten – Peter Zantingh – 4*

Op een zondagochtend komt de 25-jarige student Johan met de trein aan in zijn geboortedorp in West-Friesland. Hij keert terug in het dorp omdat Joey, een van zijn vier jeugdvrienden, de avond daarvoor volkomen onverwacht zelfmoord heeft gepleegd. In de week tussen zijn dood en de begrafenis proberen de jongens antwoorden te vinden op de vraag waarom hun vriend een einde maakte aan zijn leven en wat dat betekent voor hun eigen levens. In West-Friesland, in de kop van Noord-Holland, komt zelfmoord onder jongeren drie keer zoveel voor als gemiddeld in Nederland. Ze drinken veel, bewegen zich in grote vriendengroepen, maar kunnen tegelijkertijd erg alleen zijn. Over problemen en emoties wordt niet gepraat: er heerst een zwijgcultuur.
Een uur en achttien minuten is het indringende en raak geobserveerde verhaal van vier vrienden die binnen één week hun zorgeloze jeugd moeten herzien.

Ik ben fan van deze Nederlandse auteur. Dit boek werpt een aangrijpend licht op (mannelijke) vriendschap. Kort maar fijn tussendoortje. Ontdek zeker ook zijn ander oeuvre.

Klara en de zon – Kazuo Ishiguro – 4*

In ‘Klara en de Zon’ van Kazuo Ishiguro (winnaar Nobelprijs voor de Literatuur 2017) gaat het over Klara, een zogenaamde Kunstmatige Vriendin met een uitstekend waarnemingsvermogen, die vanaf haar plek in de winkel nauwkeurig het gedrag gadeslaat van de kinderen die binnenkomen om rond te neuzen met hun ouders. Klara blijft hopen dat een kind haar zal kiezen. Wanneer dat eindelijk gebeurt, en haar bestaan voorgoed lijkt te veranderen, krijgt ze bij haar vertrek naar haar nieuwe gezin de waarschuwing dat ze niet al te veel waarde moet hechten aan de beloften van mensen. Maar Klara houdt haar eigen ideeën erop na. ‘Klara en de Zon’ is een adembenemend mooie roman die ons een blik gunt op onze veranderende wereld door de ogen van een onvergetelijke buitenstaander. Zoals vaker in zijn vindingrijke, verfijnde, aangrijpende oeuvre onderzoekt Kazuo Ishiguro ook hier wat het betekent om écht van iemand te houden.

Wat een bijzonder verhaal, geschreven vanuit het standpunt van een kunstmatige vriendin. De auteur laat je nadenken over de mogelijkheden van artificiële intelligentie en over de vraag of liefde het wint van technologie.

Bitter – Ann Galland – 4*

Rome, 2019. Wanneer Giuseppe Russo, een rijke antiquair, door een zware financiële tegenslag plotseling alles verliest, sleurt hij zijn gezin mee de afgrond in. Moeder Ginevra gooit na een tijdje de handdoek in de ring. Dochter Elena probeert het gezin overeind te houden in een afgedankte caravan aan de oever van de Tiber. Kort nadat ze op stelen wordt betrapt door sterrenchef Matteo Amato neemt haar leven een onverwachte wending en is niets nog wat het lijkt in de Eeuwige Stad.
Bitter is een weergaloze roman over verlies, verdriet, bedrog, schuldbesef, wisselende allianties en de kracht van grenzeloos vertrouwen. Een diepmenselijk verhaal met sterke personages en complexe verhaallijnen die naadloos in elkaar overlopen.

Maak je plannen om een citytrip Rome te boeken, dan moet je dit boek zeker eerst lezen. De Vlaamse auteur Ann Galland laat haar verhaal afspelen in de eeuwige stad en geef je een inkijk in de levens van Elena en Matteo. Een mooi ontspannend verhaald dat hopelijk nog een vervolg krijgt.

Dit boek is me aangeraden door een ex-collega. In mijn afscheidscadeau stond een lijst met 10 aangeprezen boeken, telkens van een andere ex-collega. Plan is om in 2025 die lijst af te vinken. Wordt vervolgd!

In totaal las ik 23 boeken in 2024. Dat blijft voor mij, sinds 2018, een mooi gemiddelde. Heb jij dit jaar gelezen? Welke boeken raad je me aan voor op mijn lijstje van 2025?


Heb jij onlangs een pakkend verhaal gelezen? Jouw suggestie(s) zijn welkom in de reacties hieronder.

Op zoek naar meer leesinspiratie? Ontdek het beste wat ik las in 2024, 20232022202120202019 en 2018.

Vrienden worden op Goodreads? Vraag het aan! 😉


In deze post staan affiliate links naar bol.com, wat wil zeggen dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij via zo’n link een aankoop doet.

Laat gerust een reactie achter hier.