Boeken lezen, het blijft ook in 2024 mijn favoriete hobby. Ik stelde op Goodreads mijn leesdoel voor 2024 in op 25 boeken. Aan inspiratie geen gebrek, want mijn lijst van boeken-die-ik-wil-lezen blijft maar aangroeien. Toch zijn tips altijd welkom!
7 boeken gelezen van januari t.e.m. april ’24:
- Een vraagteken is een half hart – Sofia Lundberg – 4*
- Als katten van de wereld verdwijnen – Genki Kawamura – 3,5*
- Op zoek naar Violet Park – Jenny Valentine – 3,5*
- Tussen ons – Sarah Crossan – 4*
- Mrs. Degas – Arthur Japin – 3*
- Honderd miljoen jaar en een dag – Jean-Baptiste Andrea – 3,5*
- Aan de schitterende rand van de wereld – Eowyn Ivey – 4,5*
Een vraagteken is een half hart – Sofia Lundberg – 4*
De Zweedse Elin Boals is een succesvolle fotografe in New York, maar schijn bedriegt. Ze verschuilt zich achter haar camera om de wereld buiten te houden en leeft in haar eigen wereld. Niemand heeft toegang tot haar innerlijk, zelfs haar man en dochter niet. Als ze onverwacht een brief van haar geboorte-eiland Gotland ontvangt, wordt ze overvallen door herinneringen aan haar jeugd. Ze schaamt zich voor haar daden, die maakten dat ze vluchtte en nooit meer terug keerde. Maar als ze echt gelukkig wil worden, beseft ze, moet ze terugkeren naar de plek die ze ooit verliet…
Het verhaal van Elin en haar familie in Zweden ontroerde me. Herinneringen staan centraal in dit boek. Ze hebben invloed op hoe we ons leven leiden, soms meer dan we denken. Ook al herinneren we ons zaken niet altijd juist. Graag gelezen!
Als katten van de wereld verdwijnen – Genki Kawamura – 3,5*
De dagen van de verteller zijn geteld. Hij is vervreemd van zijn familie, alleenstaand en heeft alleen zijn kat als gezelschap. Een bezoek aan de dokter zet zijn leven op zijn kop: hij blijkt ernstig ziek te zijn en mag van geluk spreken als hij het einde van de week nog haalt. Maar voordat hij kan beginnen met het uitvoeren van zijn bucketlist, krijgt hij een bijzonder aanbod: in ruil voor het laten verdwijnen van één ding uit de wereld, kan hij steeds een extra dag te leven krijgen. En zo begint een wel heel opmerkelijke week.
De schrijfstijl is even wennen, het boek is vertaald uit het Japans. Ik vond de insteek van het verhaal wel leuk, ook dat het de filosofische toer op ging. Kort maar fijn.
Op zoek naar Violet Park – Jenny Valentine – 3,5*
In Op zoek naar naar Violet Park gaat de 16-jarige Lucas op zoek naar de identiteit van een gestorven vrouw die in een urn in een taxi is achtergelaten. Maar gaandeweg leert hij vooral iets over zichzelf.
De start van het verhaal sprak me erg aan wegens de originele invalshoek. Wat voor invloed zou die urn kunnen hebben op het leven van Lucas? Veel, zo bleek! Ik vond het leuk om lezen maar miste hier en daar wel wat meer diepgang. Benieuwd naar meer werk van deze auteur.
Tussen ons – Sarah Crossan – 4*
Ana en Connor hadden al drie jaar lang een affaire. In gestolen uren creëerden ze een wereld waarin alleen zij bestonden. Maar als Connor plotseling overlijdt is Ana opeens op zichzelf teruggeworpen, alleen met hun geheim, vast in haar eigen huwelijk. Hoe rouw je om iemand terwijl niemand dat mag weten? Radeloos in haar verdriet probeert Ana vriendschap te sluiten met degene die ze eerst als haar rivale zag: Connors vrouw Rebecca. Daarmee wordt ze gedwongen om de ongemakkelijke waarheden van haar affaire en de wispelturigheid van de liefde onder ogen te zien.
Weer een mooi staaltje poëtisch proza van Sarah Crossan. Met weinig woorden veel zeggen over moeilijke thema’s zoals ontrouw en moederschap. Ben nog steeds fan van haar schrijfwijze. Al had ik bij dit verhaal ietsjes minder sterk de klik dan bijv. bij Een, Nieuwe maan en Toffee.
Mrs. Degas – Arthur Japin – 3*
Parijs, 1912. Edgar Degas, de schilder, is blind geworden. Wanneer hij zijn huis uit moet, duikt een jonge vrouw op om zijn archieven te helpen ordenen. Zij is echter niet wie zij beweert te zijn en in het geheim brengt zij verslag uit over haar bezoekjes, waarbij zij welbewust Degas’ herinnering wekt aan de enige – en onmogelijke – liefde van zijn leven: zijn blind geworden Amerikaanse nichtje Estelle, een Creoolse uit New Orleans, die hij daar schilderde terwijl zij bloemen aan het schikken was. Aan wie schrijft zij deze verslagen? En waarom blijft zij maar hameren op Degas’ meest pijnlijke herinnering?
Dit is mijn eerst boek van de Nederlandse auteur Arthur Japin. Ik werd niet meteen wild van zijn schrijfstijl. Al heb ik het boek wel zonder probleem uitgelezen. Misschien toch nog een ander boek van hem proberen.
Honderd miljoen jaar en een dag – Jean-Baptiste Andrea – 3,5*
In 1954 roept Stan, professor in de paleontologie aan de universiteit van Parijs, in een afgelegen bergdorp tussen Frankrijk en Italië zijn vriend en voormalige assistent Umberto op, die hij voorstelt zich bij hem te voegen om de droom te realiseren die hem obsedeert: het vinden van het skelet van een veronderstelde dinosaurus bevroren in het ijs.
Ik hou wel van dit soort “trage” romans. Enkel liet ik, denk ik, teveel tijd tussen de leesmomenten waardoor ik me telkens opnieuw in het gevoel moest zetten en teveel was afgeleid door paleontologische terminologie.
Aan de schitterende rand van de wereld – Eowyn Ivey – 4,5*
In de winter van 1885 leidt de gedecoreerde oorlogsheld kolonel Allen Forrester een kleine groep mannen in een expeditie die gedoemd is te mislukken: de Wolverine rivier af lopen en het uitgestrekte en ongetemde Alaska ontdekken. Alaska is rijk aan goud en andere grondstoffen, maar eerdere expedities liepen uit op tragedies. Forrester legt zijn buitengewone ervaringen vast in een dagboek, in de hoop dat als hij niet terugkeert, het terecht zal komen bij zijn zwangere vrouw Sophie.
Sophie is achter gebleven in Vancouver, waar ze wegkwijnt en ernaar verlangt om samen met haar man mee te kunnen reizen. Wat ze echter niet weet, is dat de winter net zo veel van haar zal vergen als van haar man, en dat zowel haar moed als geloof zwaar op de proef gesteld zullen worden.
Dit prachtige verhaal had me meteen beet. Het relaas van Allen en zijn expeditie in het ruwe Alaska van 1885, afgewisseld met het dagboek van Sophie die haar eigen stem volgt (en het wonder van fotografie ontdekt), aangevuld met documentatie en andere leuke extra’s. Ik zou zo naar Alaska vertrekken!
Heb jij onlangs een pakkend verhaal gelezen? Jouw suggestie(s) zijn welkom in de reacties hieronder.
Op zoek naar meer leesinspiratie? Ontdek het beste wat ik las in 2023 (1–2–3), 2022 (1–2–3), 2021 (1– 2–3), 2020 (1–2–3), 2019 (1–2–3) en 2018 (1–2).
In deze post staan affiliate links naar bol.com, wat wil zeggen dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij via zo’n link een aankoop doet.
Goed gelezen weer, hier zitten een aantal boeken tussen waar ik nog nooit van had gehoord. En ik hou soms ook wel eens van een trager boek. Bedankt voor de tips!
Ik heb de ‘als katten van de wereld verdwijnen’ pas gekocht in het Engels in Parijs in Palais de Tokyo. Ik breng graag boeken mee als souvenir 😉 . Ben heel benieuwd wat ik er van vind!
Spannend dan! 😉