Gelezen in 2023 #3

De laatste vier maanden van 2023 las ik een leuke mix van boeken. Ik dook in verhalen waarvan vele bleven kleven. Zit er iets tussen dat jij ook gelezen hebt? Laat het me weten!

Al enkele jaren zet ik mijn leesdoel op Goodreads op 25 boeken. Ik haal dat niet altijd, is ook niet nodig, maar kijk, dit jaar eindigt de teller op 25 boeken. En met meer dan 400 titels op mijn want-to-read-lijstje, kijk ik al uit naar de boeken van 2024.

Deze 9 boeken las ik van september t.e.m. december ’23:

  1. Zeven dagen samen – Tia Williams – 4*
  2. Broere – Bart Moeyaert – 4*
  3. De theeroos – Jennifer Donnelly – 4*
  4. Kleine brandjes overal – Celeste Ng – 4*
  5. Patricia – Peter Terrin – 3,5*
  6. Veel liefs – Beth O’Leary – 4*
  7. Dromen van jou – Dani Atkins – 4*
  8. Dani Bennoni – Bart Moeyaert – 3,5*
  9. Brief aan Isaac – Shari J. Ryan – 4,5*

Zeven dagen samen – Tia Williams – 4*

Eva Mercy is een alleenstaande moeder en bestsellerauteur van erotische romans, die de laatste tijd geen letter op papier krijgt. Shane Hall is een mysterieuze en bekroonde literaire auteur die, tot ieders verbazing, ineens opduikt in New York. Wanneer Shane en Eva elkaar onverwachts ontmoeten op een literair evenement, spatten de vonken ervan af. Wat niemand weet is dat Eva en Shane twintig jaar geleden zeven dagen vol passie en verliefdheid deelden. Er volgen zeven hete zomerdagen waarin Eva en Shane weer bij elkaar komen. Maar Eva weet niet zeker of ze de man kan vertrouwen die haar hart heeft gebroken. Ze moet hem uit New York weg zien te krijgen zodat haar leven kan terugkeren naar hoe het was. Maar voordat Shane weer verdwijnt, zijn er toch een paar vragen die ze beantwoord wil hebben…

Wat ongewone personages voor mijn doen in dit bijzondere boek. Ze hielden mijn aandacht vast waardoor ik het verhaal snel én graag uitlas.

Broere – Bart Moeyaert – 4*

Bart Moeyaert vertelt verhalen over een kleine jongen die het geluk heeft op te groeien met zes grote broers: de oudste, de stilste, de echtste, de verste, de liefste en de snelste. Die kleine jongen was hij zelf.

Ik las het boek voor het eerst in 2001. De 49 korte verhalen over die zeven broers wisten me meteen te raken. Eenvoudige taal en toch zo raak geschreven. Ik herlas het boek naar aanleiding van een auteurslezing van Bart Moeyaert: 22 jaar later ben ik nog steeds fan!

De theeroos – Jennifer Donnelly – 4*

Oost London 1888; de jonge Fiona Finnegan werkt net als haar vader in de theefabriek van William Burton. Haar vader, een bevlogen vakbondsman, krijgt op zijn werk een onverklaarbaar ongeluk waaraan hij overlijdt. Vanaf dat moment wordt Fiona’s leven een hel en verliest ze bijna iedereen die haar dierbaar is. Ze is onbedoeld getuige van een gesprek tussen Burton en een van zijn mannen en weet dan dat haar eigen leven ook gevaar loopt. Ze vlucht naar New York. Daar breidt Fiona een bescheiden winkel uit tot een keten van uiterst succesvolle theesalons. Ondertussen zint zij op wraak totdat het moment daar is om terug te gaan naar Londen, de geesten uit het verleden het zwijgen op te leggen en de gevaarlijke confrontatie aan te gaan mei de enige man die haar leven kan verwoesten.

Ik deed erg lang over dit boek. Het verhaal van Fiona moest me in het begin overtuigen. Veel personages en verhaallijnen die me pas vanaf deel 2 echt wisten te bekoren. Ik heb me tijdens het lezen meermaals afgevraagd of ik evenveel durf en veerkracht als Fiona zou hebben. Mooi verhaal over o.a. je dromen blijven najagen. Er zijn nog 2 boeken in de rozenreeks, die plan ik in 2024 te lezen.

Kleine brandjes overal – Celeste Ng – 4*

In Shaker Heights, een rustige, progressieve plaats in Cleveland, is alles minutieus gepland. Van de lay-out van de straten tot de kleur van de huizen en de succesvolle levens van de bewoners Niemand belichaamt deze principes beter dan Elena Richardson. Totdat Mia Warren, kunstenaar en alleenstaande moeder, en haar puberdochter Pearl niet alleen een huis van de Richardsons huren, maar ook een belangrijk onderdeel van de familie worden. Wanneer vrienden van de Richardsons in een lastige voogdijzaak belanden, komen Mia en Elena lijnrecht tegenover elkaar te staan. Elena vertrouwt Mia en haar motieven niet en is vastberaden om de geheimen uit Mia’s verleden op te rakelen. Maar haar obsessie komt haar duur te staan.

Het begin van het boek deed me denken aan een aflevering van Desperate Housewives. Best verfrissend! Gelukkig kwam er wel meer diepgang in het verhaal, dat thema’s zoals moederschap en volwassenheid aansnijdt. Als het boek ooit verfilmd wordt, kijk ik uit naar de foto’s van Mia!

Patricia – Peter Terrin – 3,5*

Astrid is een succesvolle eventmanager van negenendertig. Juist wanneer haar baan en het moederschap haar even te veel worden, valt haar iPhone in het bad van haar zoontje. Voor de buitenwereld, die haar voortdurend opeist, is ze plots onbereikbaar, als van de aardbol verdwenen. Ze doet het ondenkbare: ze loopt het huis uit, start haar auto en rijdt weg uit de villawijk. Op de snelweg komt ze bij haar positieven en wordt ze bevangen door paniek. Ze haast zich terug, voordat haar vijfjarige zoontje Louis iets overkomt. Maar wanneer de auto van haar man David onverwacht voor het huis blijkt te staan, durft ze zich niet te vertonen. Vanaf dat moment zoekt ze angstvallig een weg terug naar haar eigen leven. 

3,5 sterren. Het verhaal intrigeert maar ik bleef met net iets teveel vragen achter.

Veel liefs – Beth O’Leary – 4*

Tiffy is 27, onverwacht vrijgezel, niet heel rijk en heeft snel een flat nodig. Leon is 27, draait nachtdiensten als verpleger en heeft geld nodig voor een advocaat voor zijn broer, die onschuldig vastzit. De oplossing: ze delen Leons flat. (Of eigenlijk – Leons bed.) Leon slaapt er overdag, als Tiffy op haar werk is, en de rest van de tijd woont Tiffy er. Ze houden zich aan de huisregels, komen elkaar nooit tegen, en deze situatie bevalt hen prima. Terwijl Tiffy’s ex enge, stalkerachtige trekjes lijkt te vertonen en het hoger beroep van Leons broer niet wil vlotten, begint wat een zakelijke (en vooral tijdelijke!) overeenkomst had moeten zijn langzaam als thuis te voelen. Maar hoeveel kun je écht over iemand weten als je elkaar nog nooit ontmoet hebt …?

Heerlijk boek! Het begon iets te veel als chicklit maar al gauw kreeg ik geen genoeg van Leon en Tiffy. Lang geleden dat ik nog moest lachen met een boek trouwens. Blij dat ik dit boek gelezen heb, kijk uit naar ander werk van deze auteur.

Dromen van jou – Dani Atkins – 4*

Beth Brandon heeft eindelijk de bloemisterij waar ze al haar hele leven van droomt, maar zelfs dát kan haar zenuwen niet bedwingen: vandaag gaat ze iets delen met haar man dat haar hele leven zal veranderen. Izzy Vaughan dacht dat zij en haar man samen oud zouden worden, maar ze lijken de laatste tijd steeds meer uit elkaar te groeien. Ze houden allebei zielsveel van hun zoontje Noah, maar is dat genoeg om hun huwelijk te redden? Acht jaar geleden is deze twee vrouwen iets overkomen. Nu blijkt dat dankzij die ene dag acht jaar geleden hun levens nooit meer hetzelfde zullen zijn …

Dit is al het vierde boek dat ik lees van deze auteur. Ook hierin is er een grote rol weggelegd voor het lot. Het mag dan wel een onwaarschijnlijk verhaal zijn, ik werd er toch door gepakt. Fijn om lezen!

Dani Bennoni – Bart Moeyaert – 3,5*

In de zomer van 1939 neemt de oorlogsdreiging tastbare vormen aan. De kleine Bing weet daar niets van. Hij weet wel dat zijn broer Moon als soldaat gemobiliseerd is, en dat zijn moeder sindsdien niet meer uit haar slaapkamer komt. Zijn zus twijfelt of ze Moon ooit zullen terugzien. Bing wil niet twijfelen: Moon zal terugkeren. En tegen die tijd wil Bing kunnen voetballen. Hij weet al wie hem dat moet leren: Moons voetbalheld Dani Bennoni.

Nadat ik eerder dit jaar Broere herlas, nam ik nu dit boek uit mijn kast. Ik herinnerde me niets meer van het verhaal (bijna 20 jaar geleden gelezen). Het is niet het beste werk van Moeyaert, maar ik blijf fan van zijn filmische schrijfstijl en dat je moet lezen tussen de regels door.

Brief aan Isaac – Shari J. Ryan – 4,5*

1941, Auschwitz. In het door de nazi’s bezette Polen kan Sofia haar vader niet in de ogen kijken. Hoewel Sofia en haar moeder Joods zijn, heeft hij ervoor gekozen om als dokter voor de SS te werken. Ze kan hem niet vergeven, zelfs niet als de afspraak was gemaakt om hun levens te sparen. Isaac, een gevangene in Auschwitz, moet van zonsopgang tot zonsondergang op het land van een boerderij vlak bij het kamp zwoegen. Elke ademhaling voelt alsof het Isaacs laatste zou kunnen zijn, dus wanneer hij een oogverblindend mooi meisje uit het raam van de boerderij ziet turen, denkt hij dat hij droomt. Sofia riskeert haar leven om een brief naar Isaac te sluipen. Deze geheime uitwisseling leidt tot een ontsnapping die onmogelijk had moeten zijn – en naar een onvergetelijk liefdesverhaal.

Hartverscheurend verhaal dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je zit op de eerste rij: het doet je duizelen en tegelijk ben je zo dankbaar dat we in een andere tijd leven. Of zo lijkt het toch voor ons. Aanrader!


Heb jij onlangs een pakkend verhaal gelezen? Jouw suggestie(s) zijn welkom in de reacties hieronder.

Op zoek naar meer leesinspiratie? Ontdek het beste wat ik las in 2023 (12), 2022 (123), 2021 (1– 23), 2020 (123), 2019 (123) en 2018 (12).


In deze post staan affiliate links naar bol.com, wat wil zeggen dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij via zo’n link een aankoop doet.

Eén reactie Voeg de jouwe toe

Laat gerust een reactie achter hier.