De Eerste Wereldoorlog: decor voor verhalen

Ik lees graag romans die zich afspelen in het decor van een oorlog. Waarom? Ik vermoed dat het ligt aan de combinatie van deze ingrediënten: heldendaden, sterke karakters, veerkracht en menselijkheid. Naar aanleiding van Wapenstilstand op 11 november zocht ik op welke boeken ik al heb gelezen waarvan de verhalen zich afspelen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Het bleken er de afgelopen vijf jaar, sinds ik de leesmicrobe opnieuw te pakken heb, maar vijf te zijn. Wel vijf boeken die ik kan aanraden!

Boeken die zich afspelen in het decor van de Eerste Wereldoorlog:

  1. Post voor mevrouw Bromley – Stefan Brijs – 4*
  2. De witte veer – John Boyne – 4*
  3. Het leven van een Duitser – Sebastian Haffner – 4*
  4. Woesten – Kris Van Steenberge – 5*
  5. Het Alice-netwerk – Kate Quinn – 4*

Post voor mevrouw Bromley – Stefan Brijs – 4*

Augustus 1914. In Londen melden duizenden jongemannen zich aan om te gaan vechten tegen de Duitsers. Martin Bromley, zeventien en te jong voor het leger, probeert de twee jaar oudere John Patterson te overreden samen in dienst te gaan, maar die wil zijn droom om te gaan studeren niet opgeven. Uiteindelijk slaagt Martin er met een list in naar het front te vertrekken en blijft John achter in een stad waar de druk op dienstweigeraars toeneemt.

Post voor mevrouw Bromley is een aangrijpende roman over ouders en kinderen in tijden van oorlog. Een verhaal over moed en lafheid, hoop en vriendschap, gemis en verlangen.

Ik geraakte moeilijk in het verhaal en moest wennen aan de schrijfstijl. Maar uiteindelijk wel graag gelezen.

De witte veer – John Boyne – 4*

September 1919. De twintigjarige Tristan Sadler neemt een trein van Londen naar Norwich om een pakketje brieven te overhandigen aan Marian Bancroft. Tristan vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de zijde van Marians broer Will. De brieven zijn echter niet de ware reden van Tristans bezoek hij draagt een groot geheim met zich mee. Terwijl ze samen wandelen door de straten van een stad die nog steeds moet bekomen van de schok van de oorlog, hoopt Tristan zijn hart te luchten bij Marian en haalt hij herinneringen op aan de oorlog. In 1917 legde Will midden op het slagveld zijn wapens neer en verklaarde dat hij gewetensbezwaarde was geworden, waarna hij ter plekke werd veroordeeld als verrader. De bijzondere vriendschap tussen de twee bracht Tristan korte momenten van groot geluk, maar ook een pijn die dieper en heftiger was dan de fysieke lijdensweg van de loopgravenoorlog… 

Rauw, intens en prachtig. Beter kan ik het niet samenvatten.

Het leven van een Duitser – Sebastian Haffner – 4*

Gelezen in 2021: Het leven van een Duitser - Sebastian Haffner

In Het verhaal van een Duitser analyseert Haffner op messcherpe wijze de Duitse samenleving zoals die in zijn jeugd bestond. Haffner beschrijft de Eerste Wereldoorlog, de Vrede van Versailles, de inflatie van 1923 en de totale politieke en maatschappelijke ontreddering waardoor de nazi’s aan de macht kwamen vanuit zijn eigen emoties. Een van de belangrijkste boeken die ooit in Duitsland is verschenen.

Dit boek werpt een blik op het Duitse leven tussen WO I en WO II. Een blik die ik niet kende, die ik nog niet ben tegengekomen in andere boeken. Het is geen makkelijk boek om te lezen: de schrijfstijl vraagt veel concentratie, er komt veel geschiedenis in voor en het relaas blijft aan je kleven. Een aanrader voor iedereen die interesse heeft in het waarom van de oorlog en het Duitse volk beter wil begrijpen.

Woesten – Kris Van Steenberge – 5*

Woesten brengt ons naar de Vlaamse klei, waar de negentiende eeuw ten einde loopt. In het dorp treedt Elisabeth, dochter van de smid, in de echt met de jonge arts Guillaime Duponselle. Het zal geen gelukkig huwelijk worden. Als Elisabeth acht maanden later van een tweeling bevalt, blijkt de eerstgeborene een prachtige zoon, Valentijn. Het tweede kind is zo mismaakt dat Guillaume weigert hem een naam te geven. Toch blijft Nameloos in leven. Omdat hij vader en dorpelingen doet huiveren, gaat Nameloos gesluierd door het leven. Dan doet de Eerste Wereldoorlog zijn intrede. 
Woesten vertelt het broeierige verhaal vol dorpsgefluister achtereenvolgens vanuit Elisabeth, Guillaume, Valentijn en Nameloos. Voor alle vier pakt de toekomst anders uit dan verwacht. 

Vraag me niet waarom, maar ik stond vooraf wat weigerachtig tegenover dit boek. Maar het ging toch mee op een reis en ik heb het me geen seconde beklaagd. Prachtig verhaal in al zijn rauwheid. Heel graag gelezen!

Het Alice-netwerk – Kate Quinn – 4*

Londen, 1947. Charlotte ‘Charlie’ St. Clair is ongetrouwd en zwanger. Haar moeder neemt haar mee naar Europa om dit ‘probleempje’ te verhelpen. In plaats van haar zwangerschap te laten beëindigen zoals de bedoeling was, besluit ze haar nicht Rose te gaan zoeken, die tijdens de oorlog in het door de nazi’s bezette Frankrijk is verdwenen. De enige die zou kunnen weten waar ze is, is de mysterieuze Eve Gardiner. Maar Eve, die tijdens de Eerste Wereldoorlog als spion deel uitmaakte van het Alice-netwerk, heeft zo haar eigen geheimen. Zij en de andere vrouwen van het netwerk zijn destijds verraden, en nog steeds wordt ze verteerd door woede.Wanneer Charlie bij haar aanklopt en een naam noemt die ze al heel lang niet meer heeft gehoord, ziet Eve eindelijk een kans om de waarheid te achterhalen.

In Het Alice-netwerk komen de levens van twee sterke vrouwen bij elkaar door gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog in een spannend verhaal over moed, opoffering en verlossing.

Weer een prachtige roman van Kate Quinn. Ik hou ervan, hoe ze vrouwen sterk neerzet, zonder meer. Fijn dat het deels op historische feiten en personen is gebaseerd.


Het aantal gelezen verhalen uit de Tweede Wereldoorlog ligt een stuk hoger. Toch is de Eerste Wereldoorlog een periode die me wel aanspreekt. Heb jij dus een boekentip voor me? Deel deze gerust in de reacties. Merci!

In deze post staan affiliate links naar bol.com, wat wil zeggen dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij via zo’n link een aankoop doet.

2 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Van jouw lijstje heb ik enkel Post voor mevrouw Bromley gelezen. Vond ik een heel mooi boek. De andere zet ik op mijn te lezen lijstje! Merci voor de tips. In hetzelfde thema kan ik dit boek aanraden: Tot ziens daarboven van Pierre Lemaitre. Begint bij het einde van de Eerste Wereldoorlog en vertelt over de gevolgen van deze vreselijke oorlog, vanuit het standpunt van 2 Franse soldaten. Ik heb dit heel graag gelezen.

Laat gerust een reactie achter hier.