Gelezen in 2023 #2

Wat was ik verrast dit voorjaar toen ik het nieuwe boek van Isabel Allende (mijn favoriete schrijfster) zag liggen in de boekhandel. Bewonderenswaardig hoe goed ze blijft schrijven op haar leeftijd! Verder las ik ook het einde van De zeven zussen-reeks (lezen die handel!) en het prachtige debuut van de Vlaamse Karen van Winckel. Het zijn eigenlijk allemaal aanraders hieronder!

Deze 7 boeken las ik van mei t.e.m. augustus ’23:

  1. Onder buren – Julie Zeh – 4*
  2. Atlas: Het verhaal van Pa Salt – Lucinda Riley en Harry Whittaker – 5*
  3. Het verhaal van Robert – Karen van Winckel – 4*
  4. De affaire Christie – Nina de Gramont – 4*
  5. De wind kent mijn naam – Isabel Allende – 4*
  6. Het Alice-netwerk – Kate Quinn – 4*
  7. Weerlicht – Jante Wortel – 4*

Onder buren – Julie Zeh – 4*

In Onder buren is Dora met haar hondje naar het platteland verhuisd. Tijdens de lockdown wilde ze niet in de grote stad blijven. Ze had behoefte aan een nieuwe omgeving, meer bewegingsvrijheid, meer ademruimte. Het leven in het kleine dorp is echter niet zo idyllisch als het op het eerste gezicht leek. Dora’s nieuwe huis is nog ongemeubileerd, de tuin is een wildernis en de busverbinding naar de stad is slecht. En dan is er ook nog de buurman, die met zijn rechtse uitspraken voldoet aan al haar vooroordelen over mensen met een kaalgeschoren hoofd. Terwijl Dora haar gedachten probeert te ordenen, ontmoet ze mensen die niet in een hokje passen en die al haar vastgeroeste ideeën op zijn kop zetten.

Onder buren gaat over onze vooroordelen, zwakheden en angsten, en bovenal over onze kracht, die bovenkomt zodra we onze menselijkheid durven tonen.

Dit is het eerste boek dat ik lees van de Duitse schrijfster Juli Zeh en het smaakt zeker naar meer. Het verhaal van Dora speelt zich af in de eerste coronagolf. Het doet je nadenken over vooroordelen, wat angst met een mens doet en hoe liefde de oplossing lijkt te zijn. Een boek om aandachtig te lezen!

Atlas: Het verhaal van Pa Salt – Lucinda Riley en Harry Whittaker – 5*

Na een jarenlange zoektocht komen de zeven zussen, voor het eerst compleet, samen aan boord van de Titan. Het is tijd om voor de allerlaatste keer afscheid te nemen van hun mysterieuze, maar geliefde Pa Salt. Tot ieders verbazing blijkt hij aan de zevende zus de sleutel van hun verleden toe te hebben vertrouwd – maar met iedere waarheid die wordt onthuld, komen er meer vragen naar de oppervlakte. Kenden de zussen hun geliefde vader eigenlijk wel? En zullen zijn lang verborgen geheimen ook vandaag nog consequenties voor de familie hebben?

Atlas: Het verhaal van Pa Salt overbrugt een leven vol liefde en verlies en overschrijdt talloze grenzen en oceanen. Dit achtste deel in de immens populaire serie brengt de Zeven zussen tot een prachtig en onvergetelijk einde.

Wat een afsluiter van een prachtige reeks! Ik las de eerste 4 boeken al in 2019. Niet alle details zaten dus nog goed in mijn hoofd. Al gaf dat niet: genoeg nieuwe informatie en verhaallijnen om te genieten van dit boek en het einde van de reeks. Ooit herlees ik ze alle 8 opnieuw!

Het verhaal van Robert – Karen van Winckel – 4*

Robert is een eenvoudige man. Zijn ouders zijn bescheiden mensen, niet bestemd voor grootsheid en Robert schikt zich in die realiteit. Het leven kan immers niet voor iedereen groots zijn. Hij heeft zijn vaders indrukwekkende postzegelverzameling, zijn blauw-gele ara als gezelschap en dat is voldoende voor de jonge Robert. Hij groeit op, verliest zijn ouders en wordt postbode. Een voorspelbare job die hem op het lijf is geschreven. En dan ontmoet hij twee vrouwen, Germaine en Lou. De ene zal hem leren verlangen, de andere zal hem doen uitstijgen boven zichzelf en van zijn leven een kunstwerk maken.

Het verhaal van Robert is een viering van de alledaagsheid, een tekst die bulkt van optimisme, ook al stelt het leven Robert soms op de proef en moet ook hij zijn best doen om de moed niet te verliezen.

Dit boek voelde aan als een film op Canvas: het ene moment denk je: komt er nog vaart in en het andere moment voel je de schoonheid van wat je te zien krijgt. Zo ging het ook met het leven van Robert. Kabbelend, van buitenaf saai, binnenin vol moois. Een knap debuut van deze Vlaamse schrijfster.

De affaire Christie – Nina de Gramont – 4*

In 1925 drong Nan O’Dea de rijke, exclusieve wereld van auteur Agatha Christie en haar echtgenoot Archie binnen. Ze ging deel uitmaken van hun leven, op elk gebied. Eerst van dat van allebei, later alleen van dat van Archie. Al gauw werd Nan Archies minnares en lokte ze hem weg van zijn toegewijde vrouw, in de hoop met hem te kunnen trouwen.

Nan bedacht haar plan niet op de dag dat ze Archie en Agatha ontmoette. Het kreeg jaren eerder al vorm, in Ierland, toen ze nog een jong meisje was. Nan en haar geliefde leken voorbestemd om samen te zijn, maar het lot was hen niet gunstig gezind. De Grote Oorlog, een pandemie en lasterlijke geheimen dreven hen uit elkaar. Daarna bleven ze door onbeschrijfelijke gruweldaden van elkaar gescheiden. Waarom pleegt iemand een moord? Hoever wil iemand gaan in de naam van de liefde? Welk soort misdaad is onvergeeflijk? In deze briljante, onvergetelijke roman van Nina de Gramont worden deze en vele andere vragen verkend.

Verrassend boek! Meeslepend, grappig, mysterieus, spannend en vlot om te lezen. Misschien moet ik binnenkort toch maar eens een klassieker van Agatha Christie op mijn lijstje zetten.

De wind kent mijn naam – Isabel Allende – 4*

Op een koude decemberdag in 1938 wordt de vijfjarige Samuel Adler door zijn moeder op een kindertransport naar Engeland gezet. Samuels vader is verdwenen, zijn moeder komt Oostenrijk niet meer uit. Hij zal zijn ouders nooit meer zien. In Engeland wordt hij opgevangen door een kinderloos echtpaar, dat hem liefdevol begeleidt naar volwassenheid. En wanneer hij vijfendertig is, emigreert Samuel naar San Francisco, om er violist bij een symfonieorkest te worden. Vele jaren later, in 2019, vluchten de zevenjarige Anita Díaz en haar moeder voor het geweld in El Salvador naar de Verenigde Staten. Maar aan de grens worden ze van elkaar gescheiden. Haar moeder wordt teruggestuurd en het meisje blijft alleen achter in een smerig opvangkamp. Daar ontfermt Selena Durán, een jonge maatschappelijk werkster, zich over Anita en weet een veilig thuis voor haar te vinden, bij Samuel Adler. Voor Samuel is het alsof de geschiedenis zich herhaalt. Met alles wat in zijn vermogen ligt, ondersteunt hij de pogingen van Selena om Anita’s moeder op te sporen.

De wind kent mijn naam is een tijdloos verhaal van ontworteling en verlossing, van ouders die offers brengen voor hun kinderen, en van kinderen die kunnen blijven dromen, hoe onbarmhartig de omstandigheden ook zijn.

Alle vertrouwde ingrediënten van een Allende-verhaal zitten in dit boek. Een aangrijpend verhaal ook, door de verwevenheid van verschillende werelden en de problematiek van immigratie.

Het Alice-netwerk – Kate Quinn – 4*

Londen, 1947. Charlotte ‘Charlie’ St. Clair is ongetrouwd en zwanger. Haar moeder neemt haar mee naar Europa om dit ‘probleempje’ te verhelpen. In plaats van haar zwangerschap te laten beëindigen zoals de bedoeling was, besluit ze haar nicht Rose te gaan zoeken, die tijdens de oorlog in het door de nazi’s bezette Frankrijk is verdwenen. De enige die zou kunnen weten waar ze is, is de mysterieuze Eve Gardiner. Maar Eve, die tijdens de Eerste Wereldoorlog als spion deel uitmaakte van het Alice-netwerk, heeft zo haar eigen geheimen. Zij en de andere vrouwen van het netwerk zijn destijds verraden, en nog steeds wordt ze verteerd door woede.Wanneer Charlie bij haar aanklopt en een naam noemt die ze al heel lang niet meer heeft gehoord, ziet Eve eindelijk een kans om de waarheid te achterhalen.

In Het Alice-netwerk komen de levens van twee sterke vrouwen bij elkaar door gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog in een spannend verhaal over moed, opoffering en verlossing.

Weer een prachtige roman van Kate Quinn. Ik hou ervan, hoe ze vrouwen sterk neerzet, zonder meer. Fijn dat het deels op historische feiten en personen is gebaseerd.

Weerlicht – Jante Wortel – 4*

Aan een rondreis door Noorwegen komt abrupt een einde. Of was deze vakantie altijd al gedoemd te mislukken?

‘Ik leef niet in de illusie dat dit is hoe ik het me had voorgesteld. Ik voel zelf ook wel hoe fragiel het allemaal is, hoe knokig, hard en koud. Hoeveel pijn het soms doet, vooral ’s nachts, dat knagende schuldgevoel dat zich heeft genesteld in het kuiltje bij mijn borstbeen.’

Weerlicht is een moedige debuutroman over de verstikkende dynamiek van een gezin en de vraag hoe je iemand kunt helpen die zichzelf dwangmatig kapotmaakt.

Geen boek om vrolijk van te worden. Wel een sterk debuut: je zit meteen in het verhaal, in het hoofd van Lea en voelt de spanningen. Je kunt niet anders dan meeleven, mede dankzij de eenvoudige maar rake taal. Voor mij mocht het verhaal wel nog net iets langer duren.


Heb jij onlangs een pakkend verhaal gelezen? Jouw suggestie(s) zijn welkom in de reacties hieronder.

Op zoek naar meer leesinspiratie? Ontdek het beste wat ik las in 2023 (1), 2022 (123), 2021 (1– 23), 2020 (123), 2019 (123) en 2018 (12).


In deze post staan affiliate links naar bol.com, wat wil zeggen dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij via zo’n link een aankoop doet.

Eén reactie Voeg de jouwe toe

Laat gerust een reactie achter hier.