Na een drukke leeszomer, deed ik het de maanden erna wat rustiger aan. Ik merk dat, wanneer ik een paar dagen niet gelezen heb, de drempel om mijn e-reader ’s avonds vast te pakken toch wat groter wordt. Gek hé? Ik heb alleszins genoten van de verhalen die ik de voorbije maanden heb gelezen. Het brengt mijn totaal aantal boeken gelezen in 2022 op 24 stuks.
Deze 7 boeken las ik in het najaar van 2022:
- Het huis in Parijs – Natasha Lester – 4*
- Peninsula – Lieven Stoefs – 4*
- De avond is ongemak – Marieke Lucas Rijneveld – 4*
- Tussentijds – Peter Zantingh – 4*
- Bergje – Bregje Hofstede – 3,5*
- De laatste trein naar vrijheid – Meg Waite Clayton – 4,5*
- Duet met jou – Dani Atkins – 4*
Hieronder vind je de korte inhoud van de boeken en mijn reviews.
Het huis in Parijs – Natasha Lester – 4*
Engeland, 1939. Skye Penrose voelt zich nergens gelukkiger dan in haar rol als piloot. Als ze via haar jeugdliefde Nicholas gevraagd wordt een bijdrage te leveren aan de oorlog, zegt ze onmiddellijk ja. Dat Nicholas inmiddels verloofd is met de mysterieuze Franse Margaux Jourdan is een teleurstelling …
Australië, heden. Als museumconservator Kat Jourdan een exclusieve collectie Dior-jurken aantreft in een kledingkast in haar oma’s oude huis in Engeland, een huis waarvan ze het bestaan niet wist, is dat het begin van een zoektocht naar de waarheid over haar familie …
Een dikke vier voor dit pakkende verhaal dat zich afspeelt tijdens WO II. Meeslepend, verrassend en naar het einde toe ook om stil van te worden. Fictie dat deels gebaseerd is op ware feiten, het zet je toch aan tot denken (en beseffen dat we maar half weten hoe gruwelijk de oorlog was).
Peninsula – Lieven Stoefs – 4*
Met elegantie en trefzekere taal schetst Lieven Stoefs in Peninsula een familieportret van vier generaties. Van een trillend been bij een allereerste ontmoeting op een autobus, naar een zoektocht die een halve eeuw later langs een Grieks schiereiland, voetbalvelden en fabrieken schuift. Op indrukwekkende wijze verschijnt een wereld waar liefde en wanhoop onafscheidelijk zijn.
‘Alleen de rimpelingen in het water zien we, nooit de inslag, de steen die het oppervlak raakt.’
Een mooi debuut van Lieven Stoefs. Ik had wel wat moeite om in het boek te geraken. Ik verwachtte in het begin dialogen en verhaallijnen, en kreeg in de plaats gedachten, gevoelens en veel ruimte om het verhaal zelf in te vullen. Naar mijn aanvoelen soms een beetje teveel, al is het een stijl die ik zelf graag toepaste in een lang vervlogen poging tot zelf schrijven :-). Een boek om traag te lezen en te laten bezinken. Extra punt trouwens voor de woordjes Grieks in het boek!
De avond is ongemak – Marieke Lucas Rijneveld – 4*
Bekroond met de International Booker Prize 2020 ‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. Het is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan.
Het boek dat voor mij altijd verbonden zal zijn met mijn werkgeval. Misschien dat ik het daarom al die jaren niet heb willen lezen. Ik zette mijn vooroordelen langs de kant en las eindelijk dit fel geprezen debuut. Het kwam binnen, hard binnen. Geen boek waarvan je geniet, het laat je nadenken over de rauwheid van het leven.
Tussentijds – Peter Zantingh – 4*
Een jonge vader gaat met de trein naar zijn vrouw, die voor haar werk in Zuid-Duitsland is. De reis gaat door gebied dat een week eerder door overstromingen geteisterd werd – in een zomer vol rampen, in een jaar van nieuwe records.
Hoe moet dat met het jongetje dat naast hem zit? Het is pas zijn derde julimaand. Welke belofte doen ouders hun kind door het een leven te geven? Heeft het bestaansrecht, of het recht niet te bestaan? Bij elk station lijkt een ander toekomstscenario de overhand te krijgen.
Tussentijds is een ingenieus geconstrueerde roman over hét vraagstuk van deze tijd, over wat kan komen en wat had kunnen zijn, over angst en hoop. In trefzekere taal maakt Peter Zantingh een abstract thema tot een intiem en menselijk verhaal.
Intussen het derde boek van deze auteur en opnieuw geraakt door de soms poëtische schrijfstijl. Zoals deze zinnen: “Het leven beweegt vooruit. Waar ik er naar tast, daar is het niet meer.” Een kort maar bijzonder verhaal.
Bergje – Bregje Hofstede – 3,5*
In Bergje beklimt Bregje Hofstede de berg die zij zo vaak bezocht als kind: de Sass Songher in de Dolomieten. In haar kinderogen had de berg mythische proporties: hij was groter dan alle andere bergen op de wereld, het rijk van wilde avonturen, waar de echo’s van strijdbare bergvorstinnen klinken, en waar Hofstede zich afzonderde van het veelkoppige gezin waar ze deel van uitmaakt. Kan iemand anders zien wat jij als kind hebt gezien? Kan iemand zien wat er niet meer is? Het zijn vragen die Hofstede zich stelt tijdens haar wandelingen, eerst samen met haar geliefde, wanneer de Sass Songher een onneembaar fort is door de hevige sneeuwval, en later, in de verzengende hitte, in haar eentje. In haar weergaloos precieze stijl beschrijft ze hoe alles wat ze ziet aanzet tot bespiegelingen over symbiose en eenzaamheid, toerisme en natuurbehoud, betovering en realisme, moederschap en zelfontplooiing, klein geluk en groots leven.
3,5. Omdat er mooie zinnen beschreven staan. Omdat het veel te kort is. Smaakt wel naar meer van deze auteur.
De laatste trein naar vrijheid – Meg Waite Clayton – 4,5*
Wenen, eind jaren dertig. De vijftienjarige Stephan en zijn beste vriendin Zofie-Helene hebben een zorgeloze jeugd, maar hun leven staat op het punt om te slaan. Stephan is Joods en Zofie-Helene is de dochter van een opstandige krantenuitgever. Als Hitler de macht grijpt, slaat het noodlot toe.
Maar er is licht in de duisternis. De Nederlandse verzetsstrijder Truus Wijsmuller-Meijer zet haar leven op het spel om Joodse kinderen naar veiliger gebied te smokkelen, terwijl landen hun grenzen sluiten. Als Groot-Brittannië aangeeft kinderen uit het Duitse Rijk toe te laten, is ’tante’ Truus vastberaden en dwingt ze toestemming af van de gevreesde SS’er Adolf Eichmann om de kinderen te redden …
In een race tegen de klok begeleidt ze Stephan, Zofie-Helene en uiteindelijk duizenden anderen kinderen op een levensgevaarlijke tocht naar een onzekere toekomst. Kan ze de kinderen – en zichzelf – in veiligheid brengen?
4,5 sterren. Want wat een aangrijpend verhaal wordt er in dit boek verteld. Ik heb al veel romans gelezen over de Tweede Wereldoorlog maar nog nooit over de aanloop ervan in Oostenrijk. Dat is verhaal gebaseerd is op ware feiten (heldendaden), maakt het nog mooier en pakkender. Een aanrader!
Duet met jou – Dani Atkins – 4*
Ally en Charlotte waren ooit vrienden, maar dat is verwaterd. Charlotte is getrouwd met David, Ally’s eerste en grootste liefde, en dat heeft Ally haar nooit kunnen vergeven. Ally zelf is tegenwoordig gelukkig getrouwd met Joe, en ze voeden samen hun zoon Jake op. Maar dan treffen de twee vrouwen elkaar voor het eerst sinds jaren weer, onder de slechtst denkbare omstandigheden: in het ziekenhuis, waar David en Joe vechten voor hun leven. Een dag lijkt weinig in een mensenleven, maar voor Ally en Charlotte zal het leven in deze 24 uur onherkenbaar veranderen.
Dit boek begon als een leuk tussendoortje. Tijdens het lezen bedacht ik me dat ik het boek “zonder jou” liever had gelezen. En dan, gaandeweg, zat ik helemaal in het verhaal en moest ik zelfs op het einde tranen laten. Niet slecht dus!
Heb jij onlangs een pakkend verhaal gelezen? Jouw suggestie(s) zijn welkom in de reacties hieronder.
Op zoek naar meer leesinspiratie? Ontdek het beste wat ik las in 2022 (1–2), 2021 (1– 2–3), 2020 (1–2–3), 2019 (1–2–3) en 2018 (1–2).
In deze post staan affiliate links naar bol.com, wat wil zeggen dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij via zo’n link een aankoop doet.