De voorbije maanden zat ik regelmatig in andere werelden. Heerlijk toch, om via boeken te ontsnappen aan het dagelijkse leven! Niet meer minder dan 11 boeken las ik deze lente en zomer. Dat lijken er veel en toch is het eentje minder dan in dezelfde periode in 2021.
Waarom ik deze boeken gekozen heb? Ik laat me zoals steeds inspireren door andere bloggers zoals Flavie’s wereld en Fieke en door vrienden op Goodreads. Ik check mijn want-to-read lijstje op Goodreads met wat er beschikbaar is op de online bib voor e-books. Ik vind er niet altijd mijn eerste keuzes, maar dat geeft niet aangezien mijn lijstje heel erg lang is. Enkel Violeta las ik op papier.
Deze 11 boeken las ik in de lente en zomer van 2022:
- Violeta – Isabel Allende – 4*
- Coniferen – Max Temmerman – 4*
- De eerste maandag van de maand – Peter Zantingh – 4,5*
- Een: Twee levens, twee zussen, één keuze – Sarah Crossen – 4*
- Hoe alles moest beginnen – Thomas Verbogt – 4*
- De jaagster – Kate Quinn – 4*
- Zonder mij – Dani Atkins – 4*
- De wezenmoeder – Ellen Marie Wiseman – 4*
- De vergeten kamer – Ann Mah – 4*
- Honderd stukjes van mij – Lucy Dillon – 3,5*
- Versplinterd – Dani Atkins – 3,5*
Als je me vraagt om 1 boek uit deze 11 te kiezen, dan kies ik voor De jaagster. Al heb ik ze allemaal graag gelezen. Hieronder vind je mijn reviews.
Violeta – Isabel Allende – 4*
Violeta del Valle komt ter wereld op een stormachtige dag in 1920, als eerste meisje in een gezin met vijf onstuimige broers. Haar leven wordt vanaf het begin gekenmerkt door buitengewone gebeurtenissen. In een brief aan iemand van wie ze zielsveel houdt, schrijft Violeta over de armoede en voorspoed, de verliezen en vreugdes, en over de grote liefdes van haar leven en het verwoestende liefdesverdriet dat daarna kwam. Belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis hebben haar turbulente leven bepaald: de strijd voor vrouwenrechten, de opkomst en ondergang van tirannen en uiteindelijk niet een, maar twee pandemieën.
Dit boek begon ik te lezen in april, niet de ideale periode. Het bleef dus eventjes liggen (ik deed er bijna 3 maand over!). Aan het verhaal lag het niet: alle succeselementen van een goede Allende zitten er in. You love it or you hate it!
Coniferen – Max Temmerman – 4*
In de schaduw van de coniferen ontbloot de verteller zijn familieverhaal, over het verlies van ouders, de komst van rijkdom, over de jaloezie, achterdocht en waanzin die daaruit ontsprongen. Met deze donkere vertelling schrijft dichter Max Temmerman (°1975) zijn prozadebuut, waarin hij de donderende vaart van een Simenon-roman koppelt aan zijn eigen poëtische stem.
Graag gelezen, met mooie zinnen (al is het soms iets te geforceerd). Benieuwd wel naar meer van deze schrijver.
De eerste maandag van de maand – Peter Zantingh – 4,5*
Toen hij met Sara was, had de dertigjarige Boris weinig last van zijn dwangstoornis. Maar als zij de relatie op een maandagochtend verbreekt, gaat het bergafwaarts. Hij kan niet anders dan twee straten verderop bij zijn alleenstaande vader aanbellen – een stugge weduwnaar die zijn zoon wel wil helpen, maar dat kan alleen als ze beiden hun grootste zwaktes toegeven. Tijdens een gezamenlijke trip naar Praag komen de verhoudingen op scherp te staan.
4,5 sterren. Dit boek bewijst dat een goed verhaal niet afhangt van het aantal pagina’s waarin het verteld wordt. Ik las het op 1 dag uit, niet omdat ik de tijd ervoor had, ik zat meteen in de wereld van Boris en Nico. Rake zinnen, herkenbare dwangen en interessante structuur. Zo een boek waarvan je denkt: damn, had ik hem maar wat trager gelezen.
Een: Twee levens, twee zussen, één keuze – Sarah Crossen – 4*
Grace en Tippi zijn een Siamese tweeling van bijna zeventien die niet anders weten dan dat ze samen zijn. Hun leven verandert echter drastisch wanneer ze niet langer thuis les kunnen krijgen, maar naar de lokale middelbare school moeten. Daar ontkomen ze niet aan gestaar en gepest, maar ontdekken ze ook dat anders zijn soms voordelen heeft. Wat ze echter nog niet weten is dat ze een hartverscheurende beslissing moeten nemen; een beslissing die hun leven nog ingrijpender zal veranderen.
De stijl waarin dit boek geschreven is, maakt dat je het leest als een trein. Het verhaal lijkt eenvoudig maar bezit zoveel lagen. Hoe kort ook, het heeft me geraakt. Benieuwd naar meer werk van deze auteur.
Hoe alles moest beginnen – Thomas Verbogt – 4*
Thomas en Licia gaan als kinderen met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet. Aan hun tijd samen komt abrupt een einde. Ze moeten elkaar loslaten, maar kunnen dat niet. We volgen Thomas en Licia daarna als twintigers, veertigers en zestigers. Zij blijven verbonden, ook als zij elkaar jaren niet zien. Toch zal het bijna een leven lang duren voordat Thomas begrijpt wat haar voorgoed veranderde.
Een verhaal om rustig te lezen. Je wordt uitgenodigd om mee na te denken over het leven, over vriendschap en liefde, en hoe die tijd kan doorstaan. Het ging soms wat traag of te abstract, maar toch heb ik genoten van Thomas en zijn Licia.
De jaagster – Kate Quinn – 4*
Het is 1946. De Britse oorlogscorrespondent Ian Graham is erop gebrand de vrouw te pakken te krijgen die bekendstaat als Die Jägerin – De Jaagster. Ze heeft gruwelijke misdaden gepleegd, maar Ian wordt ook door een heel persoonlijke reden gedreven. Het lijkt een onmogelijke opgave, tot hij Nina Markova ontmoet, een Russische pilote die tijdens de oorlog in vijandelijke handen viel maar wist te ontsnappen. Zij is de enige die ooit oog in oog heeft gestaan met De Jaagster en het heeft overleefd. Ondertussen maakt de zeventienjarige Jordan in Amerika kennis met de nieuwe verloofde van haar vader, een vrouw met een licht Duits accent en een verleden waarover ze niet wil praten …
Een dikke 4 voor deze roman. Ik ben fan van de opbouw, de verhaallijnen en de schrijfstijl. Heerlijke vakantielectuur of gewoon wanneer je zin hebt in een dik en goed boek.
Zonder mij – Dani Atkins – 4*
Maddie heeft alles wat ze zich kan wensen: een heerlijk leven, een goede relatie, ze is net zwanger en gaat trouwen. Maar dan is door een noodlottig ongeluk opeens alles anders. Zes jaar later ontwaakt Maddie uit een coma. Langzaamaan wil ze voorzichtig haar leven weer oppakken, maar hoe doe je dat als voor jou alles in een oogwenk veranderd is terwijl voor iedereen die je kent het leven zes jaar lang is doorgegaan?
Het begin oogde wat rommelig. Daarna had ik het gevoel dat ik ideale vakantielectuur las, om te eindigen als een verhaal dat toch wel even langer bleef plakken en me deed nadenken over “wat als ik …”. Lijkt me trouwens ideaal filmmateriaal.
De wezenmoeder – Ellen Marie Wiseman – 4*
In De wezenmoeder neemt Ellen Marie Wiseman de lezer mee naar het Philadelphia van 1918. De Spaanse Griep verspreidt zich in een razend tempo door de stad. In een van de vele benauwde appartementen moet de dertienjarige Duitse Pia Lange na de dood van haar moeder in haar eentje voor haar twee babybroertjes zorgen. Als het eten op raakt, is ze gedwongen om hen alleen thuis achter te laten om op zoek te gaan naar voedsel in de afgesloten stad …
Tijdens het lezen van dit hartverscheurende verhaal moest ik vaak denken aan de gelijkenissen met de corona-crisis. Geschiedenis herhaalt zich, enkel zijn de omstandigheden vaak “beter”. Een boek dat je niet loslaat!
De vergeten kamer – Ann Mah – 4*
Kate, een jonge Amerikaanse vrouw, studeert voor haar sommeliersdiploma. Ze gaat op bezoek bij de wijngaard van haar familie in Frankrijk om haar kennis van de lokale bourgogne nog wat aan te scherpen. Wanneer ze haar neef helpt bij het opruimen van de enorme wijnkelder, ontdekt ze een geheime schuilplaats uit de Tweede Wereldoorlog, en vindt ze een stapel oude verzetspamfletten en een grote voorraad waardevolle wijnen.
Alweer een boek over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog en het verveelde me helemaal niet. Dat ligt voor een stuk aan de originele setting, die van een wijngaard in Frankrijk. Mooi in beeld gebracht, met plezier gelezen.
Honderd stukjes van mij – Lucy Dillon – 3,5*
Gina Bellamy’s leven is een chaos. Daar staat ze dan, na haar scheiding, in een te kleine flat met te veel dozen vol spullen uit haar oude leven. Ze staat voor de keuze: doormodderen of eens en voor altijd uitvinden wie ze écht is. Het is tijd voor drastische maatregelen: al haar bezittingen de deur uit, alleen de honderd meest belangrijke dingen mogen blijven. Maar welke honderd dingen? Elke brief, elk souvenir, elk díng is een herinnering. Gina moet kiezen wat in haar nieuwe leven past en wat ze los wil laten, want alleen dan ontstaat ruimte voor nieuwe mogelijkheden …
Tussen de 3 en 4 sterren. 3, omdat het verhaal bij momenten wel heel licht was. 4, omdat ik het idee van ontspullen omarm.
Versplinterd – Dani Atkins – 3,5*
Vijf jaar geleden stortte Rachels wereld in toen bij een ongeluk haar beste vriend Jimmy overleed en zijzelf gewond raakte. Nu ziet ze de vriendengroep weer voor het eerst bij de bruiloft van haar ex Matt en zijn verloofde Cathy. Als ze die avond Jimmy’s graf bezoekt, wordt ze overmand door hoofdpijn en raakt buiten bewustzijn. Als ze bijkomt, blijkt haar leven heel anders te zijn dan ze zich herinnert: het ongeluk van vijf jaar geleden is nooit gebeurd, zij en Matt zijn nog bij elkaar en Jimmy leeft nog… Rachel kan het niet geloven, het is bijna te mooi om waar te zijn.
Ik blijf steken op een 3,5. Het verhaal houdt je in de ban en leest heel vlot maar ik miste net dat tikkeltje meer. Wel een fijn tussendoortje!
Heb jij onlangs een pakkend verhaal gelezen? Jouw suggestie(s) zijn welkom in de reacties hieronder.
Op zoek naar meer leesinspiratie? Ontdek het beste wat ik las in 2022 (1–3), 2021 (1– 2–3), 2020 (1–2–3), 2019 (1–2–3) en 2018 (1–2).
In deze post staan affiliate links naar bol.com, wat wil zeggen dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij via zo’n link een aankoop doet.
Leuk lijstje, het zorgt weer voor extra boeken op mijn leeslijst. Dankjewel voor de inspiratie!
Ik ben ‘Violeta’ nu aan het lezen/luisteren (naargelang waar ik (mee bezig) ben).
Zelden een thriller lezend, was ik vorig jaar danig van mijn melk door ‘De Camino’ van Anya Niewierra te lezen. Ik luisterde het boek eerst en las het daarna nog eens omdat ik niet helemaal mee was met de personages. Straf geschreven, een stuk geschiedenis bijgeleerd en een verhaal dat blijft hangen.
Bedankt voor de tip! Waar haal jij die luisterboeken?
Ik heb al jaren een ‘Bookchoice’ abonnement. Elke maand 8 boeken (niet vrij te kiezen) voor een prikje. Dat abonnement is zo goedkoop dat ik er niets om geef dat niet alle boeken mijn genre zijn. Al zit er elke maand maar 1 boek tussen, ben ik daar nog niet aan geruïneerd. Je krijgt daar elke maand het e-book en eveneens het luisterboek. Ik heb zo al een hele bibliotheek verzameld op een externe harde schijf en mijn e-reader.
Merci voor de info, ik zoek het eens op!