4 beelden, 4 dingen #moestuin

Ik ben opgegroeid in een familie waarin groenten kweken centraal stond (en nog steeds staat!). Als ik denk aan de zomers in mijn kindertijd, denk ik automatisch aan tomaten, bonen, aardappelen, paprika’s, komkommers, courgettes … en de uren die ik spendeerde aan het plukken en/of wassen ervan. Fijne herinneringen, al stak het soms ook wel eens tegen #knipoog.

Onze vorige woonplaats liet het niet toe om een moestuin in te richten, de huidige wel. Al zal het nooit de allures krijgen van de moestuin van Madame ZsaZsa. Vorig jaar gingen we op ons klein stukje grondaan de slag en hadden we vooral een goede bonen-oogst. Dit jaar ziet de oogst er ook veel belovend uit!

moestuin tomaten

♥ Vorig jaar stonden er tomatenplanten in de moestuin: door de natte zomer waren ze rot geworden. Dit jaar hadden we een plan B: de planten in aparte potten onder een (zonnig) afdak zetten. Ondanks dat de plaag is langsgekomen, hebben we toch al enkele rijpe tomaten geoogst. Benieuwd of de vele groenen die er nog aanhangen, zullen rijpen de komende weken.

moestuin erwten

♥ Erwtjes. Niets lekkerder dan een vers erwtje uit de peul, toch? We hadden maar 1 rij gezet en dat leverde net genoeg oogst op om 1 x met ons vieren van te eten. Dat weten we dan ook voor volgend jaar: meer erwtjes planten!

moestuin bonen

♥ Een van de weinige groenten die door ons alle 4 graag gegeten wordt: bonen. Nadat we vorig jaar tot aan de winter zo goed als wekelijks bonen uit den hof gegeten hebben, moesten we dit jaar zeker opnieuw bonen planten. Voorlopig hebben we al 6 porties geoogst. En dat was een heuse gezinsactiviteit: bonen trekken, ze toppen, wassen en dan blancheren. Een uurtje samen werken, en het was een uur met een gouden randje. Die eerste oogst smaakte bovendien zéér goed!

moestuin bloemkool

♥ Ik had de 2 bloemkoolplanten bijna uitgetrokken. Wat wil je ook, ze leken kapot. Geen idee waarom ik ze toch liet staan. Toen de oudste me paar dagen later kwam zeggen dat er een bloemkool in een van die twee planten aan het groeien was, geloofde ik ze dus eerst niet. Ik weet niet of we ze effectief zullen kunnen oogsten én of ze lekker zal zijn, maar ik ben nu al content.

Heb jij een moestuin? Welke groenten zijn bij jou makkelijk te kweken?

8 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Hier voorlopig enkel wat tomaten in potten staan (maar regelmatig gaan helpen in papa’s grote bloemen- en moestuin en daar nog mogen mee profiteren van de oogst). Volgend jaar misschien toch ook eens een stapje verder gaan in de eigen tuin en een groentehoekje aanleggen. De tiener leek er zin in te hebben, maar ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat het werk toch voor 98% op mij zal vallen dus ik moet het vooral zelf zien zitten 😉

  2. Wij zijn volle goede moed begonnen aan de moestuin voor onze 4-jarige! En trots dat hij is. Jammer dat niet alle zaad gekiemd is, maar de tomaten hebben het nog nooit zo goed gedaan. En lekker!!!

  3. Hier staan enkel twee zinken kuipen met groenten. In de ene kerstomaten, in de andere wortelen en boontjes. In volle grond zijn er wel wat winterharde kruiden. Behalve van de wortelen is al van alles geoogst en goed bevonden.

  4. Het was een fantastisch tomatenjaar door de droogte, maar eender welke soort bonen ik ook (voor)zaaide, meer dan een handjevol heb ik uiteindelijk niet kunnen oogsten. Ik heb zelf ook niet zo heel veel water bijgegeven aan de tuin, want het is veel werk en veel water, dus ja. De bieten deden het dit jaar goed, en de selder ook, de boerenkool, pompoenen, en nog wat andere kolen. Oh en erwtjes! Dat zijn meestal de eerste groenten die ik kan oogsten en ik zet een heel bed vol, vries het merendeel ook in. Dus ik mag niet klagen 🙂 🙂

Laat gerust een reactie achter hier.