Gelezen in 2022 #1

Mijn ‘deze-boeken-wil-ik-lezen-lijstje‘ groeit sneller aan dan mijn aantal gelezen boeken, ook in 2022. Niet erg, ik lees op mijn eigen tempo en ben blij dat ik nog steeds lees (ooit dacht ik geen tijd te hebben om te lezen). Momenteel ben ik bezig aan mijn zevende boek van dit jaar. Tijd voor een eerste overzicht van mijn gelezen boeken in 2022.

Deze 6 boeken las ik in de eerste helft van 2022:

  1. Haar naam was Sarah – Tatiana de Rosnay – 5*
  2. De familiereünie – Tatiana de Rosnay – 4*
  3. Ik ben er niet – Lize Spit – 4*
  4. Het smelt – Lize Spit – 3*
  5. Nooit meer – Colleen Hoover – 4*
  6. Na Mattias – Peter Zantingh – 4*

Haar naam was Sarah – Tatiana de Rosnay – 5*

Haar naam was Sarah

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar de Velodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong.

Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia, een inktzwarte bladzijde in de Franse geschiedenis. Ze gaat op zoek in archieven, en via het dossier van Sarah ontdekt ze een goed verborgen geheim van haar eigen schoonfamilie. Haar echtgenoot probeert haar ervan te weerhouden zich met deze geschiedenis te bemoeien, maar Julia besluit desondanks het spoor van Sarah te volgen.

Aangrijpend verhaal, eentje dat je snel wil lezen en toch ook weer niet. Als je “graag” over de oorlog leest, dan mag dit boek niet ontbreken.

De familiereünie – Tatiana de Rosnay – 4*

Om Pauls zeventigste verjaardag te vieren, organiseert zijn vrouw een familieweekend in Parijs. Paul Malegarde, een beroemd bomenkenner, is getrouwd met de Amerikaanse Lauren en samen hebben ze twee volwassen kinderen, Tilia en Linden. Alle vier dragen ze een geheim met zich mee. Doordat de Seine buiten zijn oevers dreigt te treden door aanhoudende regen is het gezin tot elkaar veroordeeld en kunnen hun geheimen niet langer verborgen blijven. De emoties lopen, net als het kolkende water, hoog op. Paul, Lauren, Tilia en Linden zullen ieder moeten vechten voor hun identiteit en zijn tegelijkertijd genoodzaakt een gesloten front te vormen om het stijgende water het hoofd te bieden.

Gelezen omdat ik benieuwd was naar het andere werk van de auteur van “Haar naam was Sarah”. Het begin liep wat moeilijk, maar uiteindelijk werd het een verhaal dat ik graag gelezen heb. Haal ik nog eens boven een volgende keer dat ik in Parijs ben.

Ik ben er niet – Lize Spit – 4*

Ik ben er niet

De Brusselse Leo is tien jaar samen met haar vriend Simon. Verbonden door een moeizame jeugd, heeft het koppel weinig anders nodig dan elkaar. Tot alles kantelt: Simon komt midden in de nacht thuis en lijkt vanaf dat moment iemand anders. Langzaam valt Leo’s minutieus opgebouwde bestaan uiteen, tot het punt waarop het gevaarlijk wordt.

Ik ben er niet is een verhaal over toewijding en verraad, over twee mensen die op hun eigen manier gemankeerd zijn, maar die hun uiterste best doen opgemerkt te worden, lief te hebben en te leven.

Meeslepend verhaal over 2 volwassenen die verdriet verwerken op hun eigen, vernietigende manier. In het begin vond ik het vermoeiend om lezen. Ik miste hier en daar ook wel wat uitdieping van Leo haar gevoelens en reacties. Het verhaal neemt je in beslag en doet je nadenken. Over liefde en een ander graag zien. Over de gevaren van zwart-wit denken. Graag gelezen!

Het smelt – Lize Spit – 3*

Wat als je wraak kunt nemen op een heel dorp?

Dertien jaar na een zomer die volledig uit de hand liep, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

In haar geboortejaar werden slechts twee andere kinderen geboren in het kleine Vlaamse Bovenmeer, twee jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van. Tot de bloedhete zomer van 2002. Want jongens worden pubers en krijgen wrede plannen. De bedeesde Eva kan meedoen of oprotten. Die keuze is geen keuze — wie verraadt er nou z’n eigen vrienden? 

Kwam het nu omdat ik dit boek te snel las na “Ik ben er even niet” of omdat ik al jaren een niet-te-verklaren-aversie tegen dit boek had? Ik kom niet verder dan 3 sterren voor deze Vlaamse bestseller. Een gegronde reden heb ik niet. Enkel dat het verhaal niet bleef plakken, ondanks sommige gedetailleerde scènes. Ik las Spit haar twee boeken na mekaar uit omwille van een auteurslezing die ik bijwoonde. Boeiend! Haar volgend boek ga ik zeker lezen!

Nooit meer – Colleen Hoover – 4*

Nooit meer

‘Nooit meer’ van Colleen Hoover vertelt het aangrijpende verhaal van Lily, die verliefd wordt op de knappe neurochirurg Ryle. Hij is assertief, koppig en een tikje arrogant, maar ook gevoelig, briljant en dol op Lily. De opbloeiende nieuwe relatie brengt herinneringen terug aan Atlas, haar eerste liefde. Als hij weer in haar leven verschijnt, komt alles wat Lily heeft opgebouwd in gevaar. Dan komt het eropaan dat ze de kracht in zichzelf vindt om te zorgen dat de toekomst geen herhaling wordt van het verleden. Colleen Hoover schreef met ‘Nooit meer’ een persoonlijk emotioneel verhaal met universele zeggingskracht.

Een heerlijk boek, al is het hoofdthema niet bepaald lichtzinnig. Ik had ‘ s avonds echt goesting om verder te lezen in dit boek, dat zegt al veel. Na “9 november” is dit ook mooi werk van Hoover.

Na Mattias – Peter Zantingh – 4*

Mattias liep de deur uit en kwam niet meer terug. En zij bleven achter. Acht mensen wier verhalen elkaar kruisen. Sommigen hadden hem lief, anderen kenden hem niet eens, maar allemaal worden ze gestuurd door de wendingen van een wereld in verwarring. Langzaam wordt duidelijk wie Mattias was en welk noodlot hem trof. En met welke spoken zijn achterblijvers worstelen.

Na Mattias is een voetafdruk van een vroege dood. Aangrijpend, maar ook onverwachts hoopvol. 

Mooie zinnen, treffende omschrijvingen en een ongewone aanpak van vertellen. Graag gelezen dit boek, smaakt naar meer.


Welke boeken kan jij me aanraden? Laat ze gerust achter in de reacties hieronder.

Op zoek naar meer leesinspiratie? Ontdek het beste wat ik las in 2021 (1– 23), 2020 (123), 2019 (123) en 2018 (12).


In deze post staan affiliate links naar bol.com, wat wil zeggen dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij via zo’n link een aankoop doet.

Laat gerust een reactie achter hier.