2021 was een goed leesjaar: mijn leesdoel van 25 boeken werd behaald! Niet dat het aantal ertoe doet, het is een leuke meevaller. Na mijn laatste overzicht van gelezen boeken in 2021 las ik er nog 6, ik deel ze hieronder.
Deze 6 boeken las ik in de herfst en winter van 2021:
- Voor ik doodga – Jenny Downham
- Wiggert – Daan Vanslembrouck
- Over bergen heen – Charles Martin
- Het leven van een Duitser – Sebastian Haffner
- Momenten van onverwacht geluk – Francesco Piccolo
- Liefde, als dat het is – Marijke Schermer
Deze 3 boeken gaf ik vier sterren:
Over bergen heen – Charles Martin

Twee mensen, gestrand op een vliegveld. Hij wil naar huis voor zijn werk, zij staat op het punt om te trouwen. Een vlucht met een klein vliegtuigje lijkt uitkomst te bieden. Maar als de piloot een hartaanval krijgt, storten Ben en Ashley midden in de hoge Rocky Mountains neer. Ashley raakt door de crash zwaargewond aan haar been. Chirurg Ben Payne komt er met een paar gekneusde ribben goed van af. Maar kunnen ze de lage temperaturen en sneeuw overleven? Ben is gehard in zijn leven en vastbesloten met Ashley terug te keren naar de bewoonde wereld – een besluit dat het begin is van een onmogelijke tocht door de bergen, met veel pijn, enorme kou en nauwelijks iets te eten of drinken. Gedreven door overlevingsdrang, schuldgevoel en de liefde voor zijn vrouw is Ben in staat onmogelijke krachtsinspanningen te leveren. De kracht om het verdriet te uiten dat hij met zich meedraagt, ontbreekt hem echter.
Ik zag eerst een stuk van de verfilming van dit boek (The Mountain Between Us met o.a. Kate Winslet) en was erg gecharmeerd door het decor en het verhaal. Het is een mooi en ontroerend verhaal over overleven in de bergen, en ook over overleven in het leven. Een boek om rustig te lezen, ideaal op een koude winterdag binnen in de zetel :-).
Het leven van een Duitser – Sebastian Haffner

In Het verhaal van een Duitser analyseert Haffner op messcherpe wijze de Duitse samenleving zoals die in zijn jeugd bestond. Haffner beschrijft de Eerste Wereldoorlog, de Vrede van Versailles, de inflatie van 1923 en de totale politieke en maatschappelijke ontreddering waardoor de nazi’s aan de macht kwamen vanuit zijn eigen emoties. Een van de belangrijkste boeken die ooit in Duitsland is verschenen.
Dit boek werpt een blik op het Duitse leven tussen WO I en WO II. Een blik die ik niet kende, die ik nog niet ben tegengekomen in andere boeken. Het is geen makkelijk boek om te lezen: de schrijfstijl vraagt veel concentratie, er komt veel geschiedenis in voor en het relaas blijft aan je kleven. Een aanrader voor iedereen die interesse heeft in het waarom van de oorlog en het Duitse volk beter wil begrijpen.
Momenten van onverwacht geluk – Francesco Piccolo

Met heldere stem en gevoel voor humor beschrijft Francesco Piccolo herkenbare scènes, vrolijk stemmende gebeurtenissen, schandelijke genoegens en hilarische momenten uit het leven van alledag. Soms in een kort verhaal, dan weer in één zin. Een boek om te koesteren.
3,5 sterren maar ik rond af naar 4 omdat er heel wat herkenbare momenten van geluk in het boek staan. Toen ik het las, bedacht ik dat het weg heeft van de schrijfstijl van Bernard Dewulf. Vijf minuten later las ik dat deze schrijver plots overleden is. Bizar moment. Maar ik hou dus van de beschrijvingen die Francesco Piccolo maakt, leuk tussendoortje.
Het beste boek dat ik in 2021 gelezen heb?
Moeilijk om er eentje te kiezen, er waren meerdere boeken met vijf sterren. Ik ga dan toch voor Zondagsleven van Judith Visser. Een boek dat ik meteen opnieuw zou kunnen en willen lezen.
In 2022 ga ik opnieuw voor 25 boeken (ja, elk jaar hetzelfde aantal is saai, ik weet het). Het eerste is al gelezen!
Op zoek naar meer leesinspiratie? Ontdek het beste wat ik las in 2021 (1– 2), 2020 (1–2–3), 2019 (1–2–3) en 2018 (1–2).
Welke boeken kan jij me aanraden? Laat ze gerust achter in de reacties hieronder.
In deze post staan affiliate links naar bol.com, wat wil zeggen dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij via zo’n link een aankoop doet.