4 x lekker veggie voor kinderen

In mijn vorige blogpost vertelde ik dat ten huize Anna Helena er nog steeds vaak vegetarisch / plantaardig wordt gegeten. Dat geldt ook voor de dochters. Op weekbasis kook ik 3 x voor hen: 1 x daarvan, in het weekend, is het een vegetarisch / plantaardig gerecht. Of dat is toch de bedoeling, want het lukt me niet élk weekend.

Veggie koken voor je kind is anno 2021 niet zo moeilijk. Het aanbod aan alternatieven, de zogeheten “vleesvervangers”, is de laatste jaren enorm uitgebreid. Zoveel merken, zoveel texturen en evenveel smaken om te ontdekken. Wat je zelf graag lust, valt niet altijd in de smaak bij je kind. Ik kan er van meespreken! Dus het is een kwestie van proberen, afwisselen en niet opgeven. Let er bij je keuze wel op je kiest voor vleesvervangers waarbij het aantal eiwitten meer dan 10 gram per 100 gram is. Een tip die ik heb meegekregen van een diëtiste.

Omdat het altijd handig is om voorbeelden te zien van zo’n vegetarische / plantaardige gerechten, deel ik hier graag 4 van onze favorieten, stuk voor stuk goedgekeurd door Ines en Lotta. De ene al enthousiaster dan de andere, je zal wel zien :-)

1. Gegrilde stukjes met bonen en ovenpatatjes
Sinds deze zomer hebben we een (mini) moestuin en dat hebben we geweten want … het is hier bijna elke week boontjes uit den eigen hof eten. Die smaken zelfgekweekt toch echt wel beter! Prinsessenbonen, het is een van de weinige groenten die zowel Ines als Lotta graag eten. Ze komen dus bijna wekelijks op tafel en combineren heel makkelijk met een veggie alternatief. En met patatjes uit de oven (aardappelen in schijfjes snijden, wat (rijst)olie en Provençaalse kruiden erover en 25 min bakken op 200°C).

De gegrilde stukjes van Garden Gourmet zijn een van mijn favoriete veggie vleesvervangers. Lekker en erg hoog in eiwitten. Ik kruid ze steeds anders, zodat ze in veel gerechten passen. Lotta is fan, Ines minder.

2. Veggie lasagne vol verrassingen
Drie jaar geleden deelde ik hier het recept voor deze veggie lasagne met verborgen groenten en veggie gehakt. Ik maakt er onlangs een aangepaste versie van: in plaats van selder in de witte saus te mixen, deed ik er een portie courgette bij. Niet te proeven en als je de schil achterwege laat, ook niet te zien. Extra groenten kunnen nooit kwaad hé!

Ik maak(te) deze lasagne met plantaardig gehakt van het merk Boni. Lotta is er geen fan van (maar eet wel telkens mee). De volgende keer toch maar eens vegan gehakt van een ander merk proberen, want zoals ik al zei: er is veel keuze.

3. Pasta met broccoli en spekjes
Een gerecht dat hier vaak op tafel komt, is pasta met erwtjes en spekjes. Makkelijk, snel klaar en 100% kidsproof. Ik vervang de erwtjes al eens door broccoli, want niet iedereen hier in huis een goed idee vindt. Pech!

De veggie variant is al even vlug en simpel, dankzij de plantaardige spekjes van Vivera. Ook deze kruid ik graag bij, vaak met de Smokey BBQ mix van Oil & Vinegar. Een topper bij iedereen in huis.

4. Poulettekes met appelmoes en aardappelballetjes
Als het eens zonder groenten mag, dan stel ik je deze combinatie voor: appelmoes, aardappelballetjes uit de oven en poulettekes, ook wel veggie kippentukjes genoemd door ons. Echte luiewijvenkost als je het mij vraagt.

De poulettekes van De vegetarische slager zijn zooo lekker, aldus Ines. Ik moet haar gelijk geven: ze combineren ook heel goed met een bord groenten (zoals ik ze meestal eet).

Om te eindigen wil ik nog deze tip meegeven: bereid eerst een gerecht met een vleesvervanger voor jezelf (en/of je partner). Zo leer je zelf de smaak kennen en kan je kind alvast eens proeven. Op deze manier gaat het hier ook vaak (“oh mama, dat is lekker, ik wil dat ook de volgende keer!”). En vinden ze het niet lekker? Geen probleem, probeer later nog eens. Niets moet, ontdekken mag ;-).

Heb je nog vragen over deze gerechten of producten? Eten jouw kinderen ook veggie / plantaardig en wil je hun succesgerecht delen? Doe het gerust in de comments hieronder, ben benieuwd!

Eén reactie Voeg de jouwe toe
  1. De poulettekes zijn bij mij ook bij uitstek de beste in de vleesvervangers, hazelnootburgers staan op twee. Toch moet ik zeggen dat ik de laatste tijd nog zelden vleesvervangers koop. Ik vind ze meestal niet zo lekker en de vele plastiek verpakkingen zijn er teveel aan.
    Als hier een lasagne of pasta op tafel komt is die meestal helemaal met groenten gemaakt, ik hoef er geen echt gehakt in en al zeker geen vervanger ervoor. De saus varieert in soorten groenten, naargelang het seizoen.

Laat gerust een reactie achter hier.