Het beste wat ik las in 2020 #2

Waar ik in de eerste helft van het jaar vooral recente boeken las, koos ik de laatste maanden voor wat klassiekers. En voor dunne boekjes, al is dat niet bewust en doet dat geen afbreuk aan het boek. Zoek je zelf nog leesinspiratie? Ik deel met plezier de boeken die ik las.

Deze 10 boeken las ik in de tweede helft van 2020:

  1. Vergeef ons – A.M. Homes
  2. Het moois dat we delen – Ish Ait Hamou
  3. Mevrouw Verona daalt de heuvel af – Dimitri Verhulst
  4. De acht of negen levens van Stella Fortuna – Juliet Grames
  5. De acht bergen – Paolo Cognetti
  6. Zomerhuis met zwembad – Herman Koch
  7. De helaasheid der dingen – Dimitri Verhulst
  8. Kleine dagen – Bernard Dewulf
  9. Bruna – Hannelore Bedert
  10. Bezonken rood – Jeroen Brouwers

Deze 4 boeken zijn een echte aanrader:

Het moois dat we delen – Ish Ait Hamou

In het stadje waar Soumia en Luc wonen, speelt het leven zich voornamelijk af aan de schoolpoort, bij de plaatselijke kruidenier én op het voetbalveld. Soumia en Luc wonen in dezelfde buurt, maar kennen elkaar niet. Zij probeert met de moed der wanhoop het verleden achter zich te laten. Hij leeft in en met het verleden. Wanneer ze elkaar bij toeval leren kennen, komen ze voor verscheurende keuzes te staan.

Mooi. Breekbaar. Het boek is snel uit maar je leest het best traag.

Kleine dagen – Bernard Dewulf

Dichter en essayist Bernard Dewulf (1960) kijkt naar zijn dagelijkse omgeving: het huis, de kinderen, de vrouw, de tuin, het licht – een kleine wereld waarin soms grootse dingen gebeuren, ook al gebeurt er schijnbaar niets. Zo kijkend en schrijvend ontstaat stukje bij beetje Kleine dagen: een kroniek in miniaturen van de gloed van het gewone.

Wauw. Zo hard fan van de beeldspraak die in dit boek gebruikt wordt. Ik dacht dat ik die honderd pagina’s heel snel zou gelezen hebben, maar dit boek vraagt om tijd en aandacht, om zinnen te herlezen en nog eens. Erg benieuwd naar de opvolger!

De acht of negen levens van Stella Fortuna – Juliet Grames

Stella Fortuna wordt geboren in het arme Zuid-Italië. In haar Italiaanse dorp wordt ze beschouwd als een rariteit, maar de band met haar zusje is onbreekbaar. Na de Tweede Wereldoorlog emigreert het gezin naar Amerika, waar de zussen opgroeien en oud worden in een grote Italiaans-Amerikaanse familie. 

Jaren later zit de honderdjarige Stella Fortuna alleen in haar huis in Wethersfield, Connecticut. Ze haakt dekens en negeert boos haar zus, Tina, die aan de overkant woont. Ooit waren ze onafscheidelijk. Waardoor werd de band tussen de zussen verbroken?

Een verhaal waarin je wordt meegezogen en dat bij momenten best grappig is. Enorm van genoten!

De acht bergen – Paolo Cognetti

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hen vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Ik las dit boek op de terugweg van de bergen. Een eenvoudig verhaal met heel veel lagen. Dat me meteen rechtsomkeer wou doen maken want ja, de bergen, die hebben speciale aantrekkingskracht #schaterlach

Momenteel ben ik bezig aan mijn 20ste boek dit jaar. En met een beetje geluk kan er nog eentje bij waardoor ik er evenveel zal gelezen hebben als vorig jaar. Al maakt dat niet uit, het aantal boeken. Zolang ik maar verhalen kan lezen die blijven plakken.


Op zoek naar meer leesinspiratie? Ontdek welke boeken ik graag gelezen heb in 2020 (1), 2019 (123) en 2018 (12).

Welke boeken kan jij me aanraden? Laat ze gerust achter in de reacties hieronder.


In deze post staan affiliate links naar bol.com, wat wil zeggen dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij via zo’n link een aankoop doet.

5 reacties Voeg de jouwe toe

Laat gerust een reactie achter hier.