Het beste wat ik las in 2018 #2

Er valt veel te zeggen over het jaar 2018 – het meeste vertel ik binnenkort in mijn eindejaarslijstje – maar één van de opvallendste gebeurtenissen is toch wel het terugvinden van de leesmicrobe. Begin dit jaar was ik zo zot om een leesdoel op te stellen: 8 boeken, dat ging me nooit lukken, maar een mens moet eens een uitdaging hebben hé. Na 2 maanden was het doel al bereikt, al had ik daarvoor wel een val overleefd en 11 pinnen op een plaat nodig gehad.

Zes maanden geleden gaf ik al een overzicht van wat ik las in 2018, vandaag maak ik mijn lijstje verder af.

Deze boeken las ik in de tweede helft van 2018:

 1. Voor wie ik heb liefgehad – Marcel Vaarmeijer
 2. De wintertuin – Kristin Hannah
 3. Wie naar de sterren grijpt – Kristin Hannah
 4. Ripper – Isabelle Allende
 5. De tijd van loslaten – Kristin Hannah
 6. P.S. I Love You – Cecilia Ahern
 7. Zomernacht – Kristin Hannah
 8. Het boek van morgen – Cecilia Ahern
 9. Voor ik ga slapen – S.J. Watson

Met de 15 boeken die ik in de eerste helft van het jaar las, klok ik momenteel af op 24 boeken gelezen in 2018. Dit is 3 x mijn leesdoel en daar ben ik stiekem wel wat trots op. Drie boeken las ik op papier, de overige 21 op mijn geweldige e-reader (voor de twijfelaars: hét ideale kerstcadeau).

Uit mijn lijstje zijn dit 2 aanraders:

Voor wie ik heb liefgehad - Marcel VaarmeijerWie naar de sterren grijpt - Kristin Hannah

Voor wie ik heb liefgehad – Marcel Vaarmeijer

Haar hele leven heeft Louise Veldman de liefde gezocht. Nu is ze 90 jaar en bereidt ze zich voor op het einde. Wanneer er op een dag een pakketje met haar oude dagboeken wordt bezorgd, wil Louise ze weggooien. Op aandringen van een bevriende verpleger, Fabio Bonasera, besluit ze hem de boeken te laten voorlezen. De gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, haar verloren liefdes, alles waar Louise al die jaren voor is weggelopen, beleeft ze opnieuw. Als de boeken zijn gelezen, resten er nog twee vragen: wie heeft ze gestuurd, en is haar zoektocht naar de liefde echt voorbij?

De verhalen en herinneringen van Louise lieten me niet koud. Mooi boek! En ik hoop dat ik op dezelfde waardige manier als Louise oud mag worden.

Wie naar de sterren grijpt – Kristin Hannah

Kate en Tully zijn hartsvriendinnen. De serieuze Kate komt uit een liefdevol gezin. Tully is een druktemaker en houdt van glamour. Bij haar thuis is het helemaal niet leuk. De meisjes sluiten een pact dat ze altijd op elkaar kunnen rekenen, een belofte die dertig jaar zal standhouden. Inmiddels is Tully een beroemd journaliste geworden. Kate heeft gekozen voor een huwelijk met John en voor het moederschap. Na een bittere ruzie verliezen de twee vrouwen elkaar lange tijd uit het oog. Tot Tully een dringende oproep krijgt…

Ik las het verhaal van Tully en Kate uit op 3 dagen. Ik leefde zo mee met hen en hun bijzondere vriendschap dat ik gewoon heb zitten wenen op het einde. Wenen om een boek, ik kan me niet herinneren wanneer ik dat nog gedaan heb. Een ode aan onvoorwaardelijke vriendschap, heel mooi.

En eigenlijk zijn de andere boeken van Kristin Hannah (Zomernacht! De Wintertuin!) ook een aanrader, want ik heb er stuk voor stuk van genoten. Ik denk dat ik een tweede favoriete schrijfster gevonden heb!

Lam -hannelore bedert

Momenteel ben ik aan het lezen in mijn 25ste boek van het jaar (Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett). En ik heb er al enkele klaar staan voor daarna (Lam van Hannelore Bedert staat hoog op mijn aankooplijstje). Maar heb je nog tips voor mooie romans die ik zeker moet gelezen hebben? Stuur ze me door. Ik ben van plan om ook van 2019 een leesjaar te maken!

—–

In deze post staan affiliate links naar bol.com, wat wil zeggen dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij via zo’n link een aankoop doet.

9 reacties Voeg de jouwe toe
   1. Ja, best wel! Ik vond het wat traag op gang komen, maar ik zit nu over de helft en het leest erg lekker. Het Secret Garden gehalte geeft het extra cachet 🙂

 1. Leuk om je lijstje te lezen, ik ga zeker je tweede aanrader lezen want je eerste vond ik ook super. Ik vond de wintertuin en d nachtegaal van Kristin Hannah ook leuk. En zeker verder dan de sterren lezen, het vervolg op wie naar de sterren grijpt.

 2. Fijn dat je de leesmicrobe terugvond! Ik lees al mijn hele leven, het gaat wat op en af maar een boek ligt hier nooit veraf – of ja, inderdaad ook mijn e-reader.
  Mijn toppers dit jaar waren
  – Het Eeuwige Leven van Matt Haig.
  – De Japanse Minaar van Isabel Allende
  – Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr
  – Het geluk van een wijngaard van Maria Duenas
  en zeker ook de Zeven Zussen serie van Lucinda Riley.

  Nog veel leesplezier!

 3. Mijn top 3 van favoriete romans gelezen in 2018
  – Een klein leven van Hanya Yanagihara
  – Schittering van Margaret Mazzantini
  – De grote stilte van John Boyne

  Veel leesplezier in 2019!

Laat gerust een reactie achter hier.