Veggie lasagne vol verrassingen

Ik had dit recept voor een veggie lasagne willen delen op World Vegan Day afgelopen donderdag, maar wat ziektekiemen gooiden roet in het eten. Vegan? Staat er geen veggie in de titel? Wel, deze lasagne kan je zowel met vlees als met veggie of vegan gehakt klaarmaken. Aan jou de keuze. Ik deel hier mijn zo goed als volledig plantaardige versie om te tonen dat het echt wel doenbaar (en eetbaar) is, zo’n veggie lasagne.

Ik baseerde mij op de courgettelasagne van Ma vie en vert en de seldercannelloni van Colruyt om tot deze lekkere veggie lasagne te komen die vol zit met (verdoken) groenten en goedgekeurd is door mijn dochters van 6 en 8 jaar. En als je denkt: oh help, lasagne maken, dat is veel te tijdrovend, ik heb aan enkele luiewijventips gedacht!

RECEPT: veggie lasagne vol verrassingen (4 PERSONEN)

Benodigdheden:
spinazie lasagne vellen Delhaize (vegan want zonder eieren)
halve witte selder, in boogjes gesneden
plantaardige melk (ik gebruikte rijstmelk)
bloem voor sausen (of bijv. speltbloem)
plantaardige bakboter (bijv. Alpro Soja)
250 ml plantaardige room (bijv. Alpro Soja)
500 gr passata
350 gr veggie gehakt (bijv. Boni)
vegan geraspte kaas Violife (ik vond deze in Delhaize)
kruiden naar keuze

Bereidingswijze:
1. Maak de witte saus. Dit is het onderdeel met het meeste werk. Voor de witte saus kook je eerst de selderboogjes in een bouillon tot ze gaar zijn (+/- 20 min). Mix fijn. Smelt boter in een pan, voeg wat bloem toe en laat even bakken. Voeg de room toe en meng zodat je een witte saus krijgt. Voeg de seldermix toe, kruid naar keuze en laat wat indikken. Witte saus met verborgen groentjes is een feit!
2. Terwijl de selderboogjes aan het koken waren, bak je het veggie gehakt. Kruid naar keuze.
3. Assembleer de lasagne: begin met een laagje passata (uit een bokaal, lekker en handig!), leg hierop de spinazie lasagnevellen en dan een laagje witte saus. Herhaal dit een drietal keer, tot alles op is: passata, lasagnevellen en witte saus. Werk af met een rijkelijke laag vegan geraspte kaas (die Violife kaas smelt echt geweldig goed!).
4. Zet de lasagne in de voorverwarmde oven op 180°, voor zo’n halfuurtje. Check na 15 minuten of je de schotel moet draaien, na 30 minuten of de vellen doorprikbaar zijn.
5. Vertel aan je kids vooraf niet welke groenten erin zitten en laat ze raden. De selder en de spinazie raden ze nooit! Oké, de spinazie in de vellen telt misschien niet helemaal mee als groente, maar het zit er ergens toch wel in hé.

Recept veggie lasagne vol verrassingen

Je zou aan het gehakt ook nog erwtjes kunnen toevoegen, maar dan wordt dit misschien een té groene lasagne.

Ben je dus op zoek naar een recept om 1x per week veggie/vegan te eten? Dan is dit zeker te proberen. Gaat je voorkeur uit naar dierlijke producten? Geen probleem, alle plantaardige ingrediënten zijn vervangbaar door hun dierlijke variant. Voor welke versie je ook kiest: laat het me weten als je dit uitprobeert, ben benieuwd!

Recept veggie lasagne vol verrassingen

Mijn excuses voor de slechte belichting, we hebben dit gegeten tijdens de week en dan ben ik aangewezen op binnenverlichting (lees: lasagne klaarmaken op werkdagen: check!).

Eén reactie Voeg de jouwe toe

Laat gerust een reactie achter hier.