Het beste wat ik las in 2018 #1

Weet je nog toen ik begin dit jaar schreef over de leesmicrobe die ik terug te pakken had? Ik registreerde me op Goodreads en stelde een leesdoel in: in 2018 wilde ik 8 boeken lezen, 6 meer dan vorig jaar. Een wilde gok maar ik dacht laten we eens zot doen. Wist ik veel dat ik al op 1 maart mijn leesdoel zou bereiken. Met dank aan mijn val en de genoodzaakte platte rust. Elk nadeel heeft zo zijn voordeel.

Nu dat de eerste helft van 2018 bijna voorbij is, vind ik het tijd om een update te geven over mijn leesdoel en de boeken die ik de voorbije maanden las. De vakantie staat voor de deur en misschien ben je nog in twijfel over welke boeken mee te nemen (of thuis te lezen in alle rust). Laat je dus inspireren. Bij mijn boekenkeuze laat ik me meestal leiden door de reviews op blogs en leeslijstjes op Goodreads, en minder door wat er op dit moment populair is.

Deze boeken las ik in de eerste helft van 2018:

 1. Vele hemels boven de zevende – Griet Op de Beeck
 2. Kom hier dat ik u kus – Griet Op de Beeck
 3. Gij nu – Griet Op de Beeck
 4. Het Rosie project – Graeme Simsion
 5. Het Rosie effect – Graeme Simsion
 6. Komt een vrouw bij de dokter – Kluun
 7. De engelenmaker – Stefan Brijs
 8. De weduwnaar – Kluun
 9. Extreem luid & ongelooflijk dichtbij – Jonathan Safran Foer
 10. Norwegian Wood – Haruki Murakami
 11. De laatste liefdesbrief – Jojo Moyes
 12. De winter voorbij – Isabel Allende
 13. Het beste wat we hebben – Griet Op de Beeck
 14. Wonder – R.J. Palacio
 15. Heelmeester – Marcel Vaarmeijer

Ja, je ziet het goed, ik heb mijn leesdoel bijna verdubbeld: geen 8 maar 15 boeken heb ik dit jaar al uitgelezen. Benieuwd waar de teller zal stoppen eind dit jaar. Op 20 is haalbaar, misschien zelfs op 25? #nostress Van die 15 boeken las ik er trouwens 2 op papier en 13 op mijn fantastische e-reader.

Je vraagt je waarschijnlijk af welke van deze 15 boeken ik nu de beste vind. Wel, het is niet zo makkelijk om uit dit lijstje de – volgens mij – beste 3 boeken te halen. Ik heb elk boek graag gelezen, ook al lag de stijl van sommige mij minder (zoals van Foer en Murakami). Als ik er dan toch 3 moet kiezen…

Deze 3 boeken zijn een aanrader:

Het Rosie Project - Graeme SimsionKomt een vrouw bij de dokter - KluunHet beste wat we hebben - Griet Op de Beeck

Het Rosie project – Graeme Simsion

De autistische Don Tillman is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen.

Een hilarisch boek! In het begin is het even wennen aan de autistische Don maar eens je hem doorhebt, geniet je van de absurde situaties en rare kronkels in zijn hoofd. Een heel ander type boek dan ik gewoon ben, maar wat heb ik er van genoten. Een aanrader want: het boek leest vlot, is grappig en doet je – even – nadenken over hoe vanzelfsprekend wij relaties en sociale, ongeschreven, wetten vinden. En voor de fans is er ook een vervolg!

Komt een vrouw bij de dokter – Kluun

Stijn en Carmen behoren tot de hip, healthy and wealthy. Ze hebben beiden een eigen bedrijf en zijn de trotse ouders van de eenjarige Luna. Aan geld en vrienden geen gebrek. Ze leven als God in Amsterdam. Totdat bij de mooie en optimistische Carmen borstkanker wordt geconstateerd. Op slag verandert hun wereld in een rollercoaster-rit langs artsen en ziekenhuizen. De hedonistische Stijn gaat trouw mee naar Carmens chemokuren en bestralingen, maar stort zich ’s avonds in het nachtleven en op de vrouwen van Amsterdam, Miami en Breda.

Zware kost om te lezen, een jong gezin dat geconfronteerd wordt met kanker, en ook weer niet zo zwaar want Kluun schrijft dit verhaal met enorm veel humor. Het boek leest als een trein, ik had het uit op twee dagen. Het verhaal laat je niet los, je leeft mee van begin tot eind en ik wou ook gewoon verder lezen omdat het zo vlot en grappig geschreven is. Een aanrader omdat het de ziekte die ons allemaal al heeft getroffen (als partner, familielid, vriend, collega of buur) op een verteerbare manier presenteert. Zonder humor zou het leven niet veel voorstellen, toch?

Het beste wat we hebben – Griet Op de Beeck

Het beste wat we hebben is een boek over stoppen met almaar doorgaan en stil blijven staan, over de complexiteit van collectief oud zeer, over hoever de schaduwen van het verleden reiken, over afscheid durven nemen, over de schoonheid van echte soorten samen, over wat een mens kan doen in een wereld zoals die van nu.

Ik las dit jaar de vier boeken van Griet Op de Beeck. Bij haar eerste had ik meteen een wauw-gevoel, ik was fan! De volgende boeken bevestigden mijn liefde voor haar schrijfstijl. De vierde zat er nog meer boenk op. Wat ze schrijft raakt je, wat ze schrijft zegt zoveel meer dan de woorden op papier. Het is een boek dat je uitnodigt om te voelen, en na te denken, dat ook. Een aanrader omdat dit het beste is van eigen bodem momenteel. Ik kan al niet wachten op het tweede deel van deze trilogie.

Boeken eerste helft 2018: lezen onderweg
Lezen onderweg is ook een aanrader

Laat me weten wat je er van vindt, wanneer je een van deze boeken deze zomer leest. Heb je zelf nog tips? Stuur ze me door want ook in de zomer blijf ik gewoon lezen!

—–

In deze post staan affiliate links naar bol.com, wat wil zeggen dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij via zo’n link een boek aankoopt.

15 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Goed gelezen! Mijn teller staat op 12, op zich ook niet slecht voor een trage lezer als ik. Ik las de Game of Thrones-reeks en een hele dikke van Brusselmans. Als ik die boeken niet had gelezen, stond m’n teller iets hoger.
  Ik ben nu Norwegian Wood aan het lezen en ik vind het fantastisch. Smaken verschillen hé 🙂

  1. En zo hoort het ook (van die smaken). Ik vond het zeker niet slecht, gewoon wat traag en anders. Misschien moet ik hem een tweede kans geven 🙂

 2. Mooi lijstje! En op een half jaar al bijna dubbel zoveel gelezen hebben dan je eigenlijk dacht te doen, dat is niet mis (al is de reden natuurlijk wel heel jammer; hopelijk heb je ondertussen bijna geen last meer van de gevolgen?).
  Je doet mij alleszins veel zin krijgen om in de laatste van Griet Op de Beeck te beginnen; het boek staat hier al klaar en ik hield ook enorm van haar andere boeken, dus als dit het beste van de vier is… dat belooft! 🙂

  1. Vastpakken dat boek en eraan beginnen!
   En ja, ik heb goed nieuws gekregen wat betreft de schouder/arm, ik mag terug werken 🙂

 3. ‘The Rosie Project’ is één van de eerste boeken die ik las, toen ik in 2015 weer begon te lezen. Mooi lijstje heb je bij elkaar gelezen, helaas noodgedwongen… Heel veel boeken heb ik zelf ook gelezen, en heel graag gelezen. ‘Vele hemels…’ heb ik zelfs als e-book gekocht omdat ik ‘m nog eens wil herlezen, en dat gebeurt niet vaak bij romans 🙂

 4. 2- van de 3 schrijvers die je hier aanraadt, heb ik ook graag gelezen (Griet Op De Beeck en Graeme Simsion). Al goed gelezen dit jaar, knap!

Laat gerust een reactie achter hier.