Honger van Mme Zsazsa is ongetwijfeld het kookboek waarnaar ik het meest heb uitgekeken in 2017. Ik ben al jaren fan van haar blog, van haar jaarkalender op mijn frigo maar had nog nooit een boek van haar in mijn handen gehad, ook niet haar bestseller Allemaal rokjes, wat voor een naaister misschien wel bizar is. Ik las op het wereld wijde web dat haar nieuwe spruit een fantastisch kookboek ging worden, speciaal voor veggies, dus dat gegeven gemengd met haar humor en knipoogskes overal, vertaalde zich in een torenhoge verwachting. Op kerstdag 2017 werd deze ingelost.
Type keuken
Alle recepten uit Honger zijn vegetarisch, sommige zelfs plantaardig. Bij elk recept staan er tips voor vegans om kaas, eieren en zuivel te vervangen. Super handig! Er staan trouwens niet enkel tips voor vegans in, maar ook voor extra groenten, slaatjes en moestuiniers. Laat het duidelijk zijn: groenten spelen de hoofdrol in dit kookboek.
Moeilijkheidsgraad
Van de recepten die ik heb uitgetest is de moeilijkheidsgraad, laat ons zeggen, 2 op 5. Groenten snijden en de instructies volgen, meer is er niet aan. En dat doet helemaal geen afbreuk aan de recepten vind ik. Het eindresultaat is erg lekker, je ervaart weinig stress in de keuken en iemand met weinig kookervaring kan met dit boek ook meteen aan de slag. Win-win-win!
Recepten
Mme Zsazsa heeft gekozen om enkel hoofdgerechten (lunch en/of avondmaal) in Honger op te nemen. Deze heeft ze verdeeld in vier categorieën: pasta, granen en rijst, groenten en peulen. Elke categorie is vervolgens opgedeeld volgens seizoen. Omdat ik koken met seizoensgroenten ook belangrijk vind, heb ik de afgelopen weken dus enkel recepten uit herfst en winter geprobeerd.
– – PASTA – –
Pasta met venkel & citroen: ik had hierover al zoveel goeds gelezen op andere blogs, dat ik dit recept wel moest maken. De venkel had wat bruiner mogen zijn maar de smaak zat goed. Als je houdt van venkel maar niet weet hoe het te maken, dan is dit een aanrader.
Hemelse prei met Gnocchi: prei is een groente die hier amper wordt gegeten: iets anders dan soep weet ik er vaak niet mee te maken. Deze versie zou ik niet als hemels omschrijven, wel als verrassend én lekker. Ik maakte hem intussen al een tweede keer en wil hem binnenkort nog eens op het menu zetten maar dan wel met een gemixte saus voor de kids.
– – GRANEN EN RIJST – –
Onder moeders courgettedak: alleen al voor die naam zou je dit recept toch willen proeven, niet? De combinatie van rijst met bloemkool en cheddar (ja, een kleine zonde) vond ik echt top. En dan de in de oven gebakken courgettes erop, njammie! We aten hier twee dagen van, de tweede dag aangevuld met wat fallafel balletjes (uit het nieuwe vegan gamma van de Lidl). De jongste vond de bloemkoolrijst lekker, dus die wordt hier nog gemaakt.
– – GROENTEN – –
De chipsschotel: een recept waarmee ik dacht te scoren bij de kids, maar helaas; de oudste dochter vond er werkelijk niets lekker aan. Denk drama aan tafel, groot drama. Ik vind het een herkansing waard, eventueel met gemixte saus, want die stukken groenten blijven toch problemen geven (bij de kids, niet bij mij natuurlijk).
– – PEULEN – –
Een Marokkaans geïnspireerd stoofpotje: een bommetje aan smaken en zo’n typisch bord comfort food. Lekker, punt.
Linzenpotje uit het Midden-Oosten: het eerste recept uit het boek dat ik klaarmaakte, ik at het op oudejaarsavond. Verrassend lekker en smaakvol. Ja, ik weet het, ik val in herhaling.
Spliterwtencurry met makkelijk brood: dat brood was dan weer te moeilijk voor mij, dus dat maakte ik niet (en miste ik ook niet bij het gerecht). Spliterwten, zo’n ingrediënt waarvan velen niet weten wat er mee aan te vangen. Ik heb dat in huis omdat we dat af en toe nodig hebben voor een recept uit The Green Happiness, maar zonder inspiratie ga ik er ook niet mee aan de slag. Dit recept brengt daar verandering in, want de combo met spinazie en patatjes is njammie. Goed vullend ook, ik at het ’s middags op de dag van mijn val en had pas honger de volgende ochtend. Of was dat te wijten aan iets anders? #schaterlach
Kopen of niet?
Wil je meer vegetarisch koken en zoek je nog inspiratie voor makkelijke recepten, voor het ganse gezin? Dan had dit boek al in je keuken moeten liggen.
Ik kijk uit naar de lente en de zomer om met die recepten aan de slag te gaan, want er zitten er daar een paar tussen die mij serieus doen watertanden. UPDATE: ik testte enkele lente- en zomerrecepten uit!
En met de hoeveel tips die bij elk recept staan, kan je je eigen draai geven aan het gerecht, en zijn de opties oneindig. Laat je verrassen hoe veelzijdig koken met groenten wel kan zijn! En hoe grappig, want de humor van Mme Zsazsa zit echt in elk recept vervat. Dit is zoveel meer dan een kookboek.
Nog twijfels? Check de reviews van Fiekefatjerietjes, Two Owlettes, I love eco, Evi’s Journey, Julienne en Nononsonsmoms.
— Benieuwd welke kookboeken vol vegetarische/veganistische recepten ik nog al heb uitgeprobeerd? Check mijn lijstje #kookboekweek. —
— 40 dagen bloggen 2018: 3/40 —
Ik heb het ook maar hier zijn ze geen fan …
Oei, wat heb je dan gemaakt dat tegenviel?
Wat ik vooral belangrijk vind, vind je de ingrediënten in elke supermarkt?
Oh ja, absoluut!
Je hebt me overtuigd!
Geweldig ????????
Het staat hier ook al een tijdje op de kast. Binnenkort ga ik er ook eens een kookboekweekje mee doen. Leuke review! Ik ben geen fan van venkel, maar nu ga ik het toch eens proberen. ????
Ben al benieuwd! ????
Njamnjamnjam! Inderdaad een topkookboek! Ik ben nog altijd grote fan, en heb het boek de voorbije weken nog aan drie mensen aangeraden 🙂
Spread the word, dat is de bedoeling 🙂
Wat fijn dat jij ook fan bent van dit kookboek. En thx voor de verwijziging 🙂
Graag gedaan!
het recept met schorseneren viel hier erg in de smaak, soms zitten die nu eenmaal in het groentepakket 🙂 en mijn man vond ze veeeeeeeel lekkerder zo dan de klassieker in witte saus !
ook het vergeten groente-potje, met dan zo’n spiegelei erbij, was lekker (ook alweer toen er aardperen in het groentepakket zaten … doet toch wat hee, zo’n pakket)
de humor in het boek ligt mij ook wel …
maar ik ben intussen ook heel erg grote fan geworden van het kookboek Thuiskomen, van Dorien Knockaert. Heb eerst lang gewacht tot ik het in de bib kon ontlenen, daarna uiteindelijk toch zelf gekocht en al heel wat lekkers uit gemaakt én ook graag in gelezen, want het is ook fijn om lezen, de titel is zo goed gekozen …
dus wie weet vind jij daar ook wel wat aan ?!
het linzenstoofpotje dat je vernoemt, zet ik dadelijk eens op onze menu, zoek soms echt naar hoe linzen voor de kids ook lekker zouden kunnen zijn 🙂
(in de oranje linzensoep van Dorien alvast )
Ik ga eens kijken of ze thuiskomen in de bib hier hebben. Voorlopig even stop op het kopen van kookboeken ????
Ik heb ongeveer alle winterrecepten uit het boek klaargemaakt en can’t wait tot het zomer is en ik alles met tomaat en courgette en aubergine en en en en en kan klaarmaken. Echt, beste kookboek in jaren dat ik heb vastgehad. Grote liefde hier!
☺️ Ik zet er binnenkort nog een paar op de weekmenu, en kijk ook al uit naar de zomer ????????