Over geen tijd hebben om te lezen en mijn leesdoel voor 2018

In de zomer van 2017 herontdekte ik de vreugde van het lezen. Ik schreef daar het volgende over:

De challenge stond met rood omcirkelt. Als er iets was dat ze deze zomer echt wou proberen, een kans geven om terug te keren in haar leven, dan was het dit wel. Ze wist wat ze er voor nodig had, hoe ze het ging aanpakken. Al meermaals had ze zich op dit punt bevonden, klaar voor een nieuwe start, met een hoofd vol goesting en een hart vol hoop. Dat die pogingen niet meer werden dan dat, een probeersel zonder glans, daar had ze geen verklaring voor. Hoe wist ze dan dat het deze keer anders zou eindigen? Niet. Al was haar wil wat sterker en gaf haar onderbewustzijn het nodige duwtje.

Ze liet de pagina’s over haar vingers glijden. Ze schraapte haar keel maar liet haar ogen spreken. Na de eerste zin was haar leefwereld uitgebreid. Het gekir van de dochters leidde haar niet af maar zorgde net voor rustmomenten. Ze werd overvallen door een gevoel van herkenning en blijheid die het gemis van de voorbije jaren langzaam wegschoof. Het was goed zo.

Meegezogen worden, een vlieg zijn die je in het echte leven niet kan zijn: ze was vergeten hoe dat voelde, vertrouwd en een deel van haarzelf. Ze dacht terug aan Hasse, Jeff en Dicey, Inés en hun onuitwisbare indruk. Hoe had ze al die jaren doorgebracht zonder extra levens?

Ze draait de laatste pagina om. Voldaan en dankbaar. Klaar voor een nieuw vlieg-avontuur. 

Duwtje in de rug

Het was dankzij de perfect?-challenge en mijn goesting/wil om iets te maken van die challenge dat ik een boek had vastgepakt en was beginnen lezen. Mijn excuus van geen tijd hebben om te lezen, gold plots niet meer. Er was wel tijd, tijd die er altijd al geweest was maar die ik vroeger opeiste voor TV kijken of spelletjes spelen op de iPad of andere oninteressante tijdsbestedingen. Door mezelf te engageren voor die blogchallenge, had ik opeens een extra reden gevonden om het lezen een nieuwe kans te geven. En was tijd ervoor vrijmaken geen opgave meer. Had ik dan al die ongelezen jaren zitten wachten op dit duwtje in de rug? Een doodgewone challenge in blogland waar geen mens van wakker lag? En was dit echt dé oplossing voor mijn leesdip, ging ik voortaan blijven lezen?

Geen sleutel tot succes

Ik las in augustus twee boeken. Toen ik terugkwam van vakantie, besliste ik om te stoppen met kijken naar mijn favoriete TV-serie en dacht ik elke dag een half uur (extra) tijd te hebben om te lezen. Wat een mooi vooruitzicht! Niets was minder waar. Ik was begonnen in Ripper van Isabel Allende, vol goede moed om op mijn leeselan verder te gaan, maar om de een of andere reden geraakte ik niet verder dan vijf pagina’s. Het nieuws van mijn job zorgde voor een verschuiving in avondlijke prioriteiten en eens aan het werk had ik ’s avonds weinig energie (en tijd) over. Excuses, ik weet het.

Over geen tijd hebben om te lezen - met e-lezen kan je makkelijk mooie zinnen bijhouden

Leve de technologie

Eind december, tijdens de laatste naaiavond van 2017, vraagt S. me hoe het staat met mijn lezen. Ik kuch. Ik beken. En naast het excuus van tijd zwier ik er nog een ander excuus bij: eentje van praktische aard want ik kan ’s avonds alleen maar lezen met het plafondlicht in de living en dat is helemaal ongezellig en wij hebben geen stopcontact voor een extra staande leeslamp. Dit klinkt megahard als een uitvlucht, maar het is gewoon de realiteit. Ik vind lezen in fel licht niet aangenaam en de enige oplossing is het leggen van verlengkabels maar dat is én niet praktisch én geen zicht. Gevolg: niet lezen in de donkere dagen van het jaar.

Ik zit wel bijna elke avond met de iPad in de zetel zeg ik er zo nog bij. En wat toen volgde, was de aha-erlebnis van het jaar.
S: Maar je kan toch ook lezen op je iPad?
Ikke: Hoe, dat kan? Boeken? Heb je daar geen aparte e-reader voor?
S: Ma nee jong. Er zijn bestanden die je ook kan lezen op je tablet.
Ikke: Echt? #openmond #bijnavanmijnstoelgevallen

Twee dagen later zat ik op mijn vertrouwd plekje in de zetel, met mijn trouwe bondgenoot, en begon ik te lezen, via de app iBooks, in Zeven hemels boven de zevende van Griet Op de Beeck. En weg was ik, in een nieuw leesavontuur. Ik was verbaasd over hoe makkelijk het ging, de overgang van lezen op papier naar op een scherm. Mijn ogen werden er niet moe van, het lezen ging echt vlot. En terwijl ik lees, luister ik naar rustige pianomuziek op Spotify zodat ik minder afgeleid word door de TV die opstaat voor manlief. Lezen en muziek, mijn 2 passies op hetzelfde moment. Wie had dat gedacht?!

Op de derde dag van het nieuwe jaar las ik het boek uit, weliswaar in de papieren versie (omdat ik die thuis had liggen en makkelijker mee te nemen was tijdens een dagje shoppen). Vier dagen later begon ik in mijn tweede e-boek, het tweede boek van Griet Op de Beeck. Het e-lezen gaat zo goed dat ook dit boek al uit is en ik gestart ben met haar derde boek, Gij nu. Ik probeer elke avond te lezen, al is het maar een halfuur. Dat lukt me niet elke dag en ik forceer het dan ook niet. Maar ik merk wel dat wanneer het verhaal aan me kleeft, ik meer moeite doe om tijd te maken voor het lezen.

Over geen tijd hebben om te lezen - Gij nu

Leesdoel 2018

Ik heb begin deze maand de site/app Goodreads ontdekt: je houdt er bij welke boeken je leest en/of welke je wil lezen in de toekomst, je volgt lezende vrienden en je stelt er voor jezelf een leesdoel in op jaarbasis. Na de twee gelezen boeken van vorig jaar, wou ik mijn leesdoel toch iets hoger dan twee inschatten, want ik moest toegeven, dat e-lezen ging verbazend goed. Ik klopte af op 8 boeken. Dat leek me zowel realistisch als uitdagend genoeg. Wist ik veel dat ik een week later al een tweede boek ging kunnen toevoegen aan het lijstje. Maar ik besef heel goed: wie weet heb ik er binnen een paar weken geen zin meer in, stel ik andere prioriteiten ’s avonds, en ligt het lezen voor een paar maanden stil. Ook goed. Want ik weet dat de liefde wel terugkomt. Daarvoor zit ze te diep.

Over geen tijd hebben om te lezen - boekenschriftje van Flow
En intussen hou ik ook al mijn gelezen boeken bij in dit boekenschriftje van Flow

Heb je ook geen tijd om te lezen?

Heb je zin om te lezen maar vooral het gevoel dat je geen tijd hebt of er geen tijd voor kunt maken? Denk eens na over wat er jou zou kunnen helpen om te starten. Is het jezelf een uitdaging opleggen zoals 1 week elke dag een kwartier lezen of mis je iets van technologische ondersteuning zoals bij mij het geval was? Het lijkt misschien stom maar zo’n dingen zijn vaak doorslaggevender dan je eigen wil. Laat me weten moest het helpen!

En nu denk ik er dus aan om een e-reader te vragen voor mijn verjaardag. Heb jij er eentje? Welke raad je aan?

20 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Ik heb ook een Kobo en had ook een tijdje een Kobo plus abonnement. €9.95 per maand voor onbeperkt aantal boeken (je vindt er wel niet alle boeken). Eerste maand is gratis en je kan altijd opzeggen. Misschien interessant voor jouw wintermaanden.

 2. Je leest, en dat is uiteindelijk het belangrijkste – zegt het leesbeest in mezelf ;). Zelf geloof ik niet zo in ‘lezen inbouwen in je dag’ maar ik vermoed dat dat is omdat lezen bij mij zo natuurlijk is, dat dat door heel mijn dag verweven is. Ik lees. Punt.

  Tot twee jaar geleden las ik op papier, ik kon niet geloven dat ik ooit op scherm ging lezen (lastig voor de ogen, geen ‘papier’gevoel meer en al). Ik las een tijdje op mijn tablet, schakelde toen over naar mijn Kobo (Aura) e-reader en ik wil nooit meer terug naar papier. Af en toe lees ik nog eens een papieren boek, maar dat is eerder ‘omdat het niet anders kan’.
  Wat een ereader betreft, bij Verbeelding en Tales from the Crib vind je een vergelijking terug van verschillende soorten (denk ik toch). Zelf koos ik voor Kobo, ik zou niet weten waarom ik voor een ander – vaak minder toegankelijk of gebruiksvriendelijk – model zou kiezen.

  1. Kobo heeft al wat punten voor 🙂 Ik zoek die vergelijkingen eens op.

   Dat inbouwen, dat is idd voor mensen zoals ik en niet voor “leesbeesten” zoals jij ????

 3. Ik hou meer van een boek dan een e-reader, ik heb de mijne verkocht. Ik heb het voordeel dat ik met het openbaar vervoer reis, dat zorgt voor 2 uur leestijd per dag. Wel met de nodige afleidingen soms.

 4. Goodreads nog maar pas ontdekt?!
  Ik heb ook al een tijdje en e-reader, een Kobo, en héél content van. Ik lees wel nog vaak papieren boeken, maar ik wissel af. Leest ook véél aangenamer dan pc, tablet of smartphone :-). Veel leesplezier!

 5. Oh ja…ik heb een e-reader. Heb er eentje. En daarmee is alles gezegd. Lezen doe ik nog het liefst in boeken, papieren boeken. Die e-reader had ik mezelf cadeau gedaan vlak voor ik binnen moest voor een operatie. Maar van lezen zo vlak na een operatie…komt er maar weinig in huis, kan ik jou zeggen. Was anderzijds wel tevreden van die e-reader. Mss moet ik het een nieuwe kans geven (dankzij jouw bericht hier). Nadeel is wel dat àlles betalend is op zo’n e-reader, tenzij je een e-reader bij de bib huurt en daar boeken op laat zetten. Ja, dat kan 😉 Maar twee e-readers vind ik een beetje erover 😉 Je leest er hier meer over: https://regenboogbui.wordpress.com/2016/01/25/de-ereader-eindelijk-beslist/ Ik kreeg ook vele tips mee van lezers naar aanleiding van een leesdipje waar ik in zat: https://regenboogbui.wordpress.com/2017/03/14/hoe-ik-mijn-leesdipje-heb-overwonnen/

 6. Ik kocht vorig jaar een nieuwe e-reader, het is een Kobo en ik ben er heel blij mee. En toch verkies ik een papieren boek. Ik ga maandelijks naar de bib en zijn de boeken allemaal gelezen dan lees ik eentje op de e-reader. Veel succes met het lezen 🙂

Laat gerust een reactie achter hier.