Een nieuwe definitie voor perfect

De afgelopen 7 weken heb ik aan de hand van allerlei opdrachten geprobeerd een glimp op te vangen van het perfecte leven. Want laat het duidelijk zijn, dat laatste heb ik uiteraard niet. Ik zou ook niet weten wat het perfecte leven concreet inhoudt. Een killer body na twee zwangerschappen? Een job dicht bij huis en inhoudelijk helemaal op dat killer body geschreven? Twee kinders die amper ruzie maken, proper eten, en niet weten wat zeuren is? Een uitgebreidde vriendenkring die ik wekelijks zie en waarmee ik dagelijks in contact sta?

wat betekent perfect?

Volgens Van Dale is dit de betekenis van perfect: volmaakt, wat op zijn beurt weer betekent: zonder gebrek, volkomen (helemaal, geheel). Ik zou aan deze definitie nog durven toevoegen: zonder fouten, zonder stommiteiten en met wenselijk gedrag, volgens verwachtingen die we toeschrijven aan een groter geheel, de maatschappij. Wanneer ik denk aan het perfecte leven, dat denk ik meteen aan de niet haalbaarheid ervan, aan falen en tekortkomen en het nastreven van een droombeeld dat net zo fake is als het einde van sprookjes.

Waarom vinden we het zo belangrijk om een perfect leven na te streven, of denken we toch dat dit belangrijk is? We zijn mensen, per definitie niet perfect en niet foutloos, dus een perfect leven leiden is geen logisch gevolg. Komt het vanuit onze honger naar steeds meer tevredenheid, of vanuit de jaloezie op het groenere gras van de buren?

Ik beken: ik heb een neiging in me om niet 100% tevreden te zijn met wat ik heb, met wat ik doe, en die neiging maakt me onrustig, op de ene leeftijd al wat meer dan de andere. Het beeld van een perfect leven sluimert rond in mijn hoofd en ik probeer het elk jaar wat meer te doen vervagen. Focussen op kleine gelukjes is daar een zeer doeltreffend middel voor.

nieuwe betekenis perfect

Het is vermoeiend, zoeken naar iets dat niet bestaat. Waarom al die energie niet steken in een beter doel, met meer rendement en contentement? Waarom niet focussen op jezelf, op luisteren naar die stem diep in jou die aangeeft wat je echt nodig hebt om je goed in je vel te voelen, die nee durft zeggen tegen sociale druk, die durft kiezen voor wat jij dagelijks nodig hebt opdat je bij het slapengaan tevreden kan terugblikken op je dag, steeds met respect voor de ander en je omgeving.

Is het geen idee om een nieuwe definitie voor het woord perfect de wereld in te sturen? Volmaakt jezelf zijn. Doen wat je goed doet, wat je graag doet, jezelf omringen met mensen die je leven verrijken en geen verwarring zaaien over het ultieme levensgeluk. Maar ook: je mindere kanten niet wegstoppen en ontkennen, niet beschaamd zijn over je lichaam of daden uit het verleden. Volmaakt jezelf zijn is niet enkel focussen op het goede in je, maar op alles wat van jou jou maakt, dus ook je angsten, zorgen, karaktereigenschappen die je liever kwijt bent.

Betere versie van jezelf

Met deze nieuwe betekenis van perfect in mijn achterhoofd, had ik me ingeschreven voor de Perfect?-challenge van Miss Pixies. Sinds mijn zoektocht vorig jaar weet ik nu al beter wat ik nodig heb om mijn batterijen op te laden, of hoe ik een dipje sneller te boven kom of dat het best oké is om op vrijdagavond en de andere avonden van het weekend thuis te zitten, in mijn cocon. Toch is er best nog wat groeimarge, om volmaakt mezelf te zijn, om een betere versie van mezelf te worden, en dus werden de challenges meer dan louter een leuke bezigheid afgelopen zomer.

Perfect?-challenge

Het meeste heb ik gehad aan de challenge van elke dag 15 minuten te lezen. Mijn leesmicrobe die al jaren onder het stof lag, zag hierdoor terug het daglicht. Deze maand heb ik twee boeken (uit)gelezen en dat had ik aan het begin van dit jaar nooit, maar dan ook nooit, gedacht. Ik voel me terug weer dat kind dat boeken verslond en niet kon begrijpen dat er mensen waren die geen boeken lazen.

Op tijd en stond stilstaan bij jezelf, nagaan of je noden en behoeftes nog bevredigd worden, of je me-time nog voldoende gepland staat, je openstellen voor een nieuwe uitdaging en het beste voor jezelf hieruit meenemen, en nog zoveel meer … dit wil ik iedereen, en dus ook jou, aanraden. Baat het niet, dan schaadt het niet, toch?

probeer het zelf

Wil je het ook proberen, jezelf volmaakter maken? Dan zijn de opdrachten van de perfect?-challenge zeker aan te raden. Geef er je eigen draai aan en zie of het iets wordt.

Deze heb ik uitgeprobeerd en zijn me heel goed bevallen:

Rest me enkel nog Miss Pixies en alle deelnemende bloggers te danken, de ene voor het organiseren van deze leerrijke challenge, de anderen voor het delen van hun ervaringen met de challenges. Tot een volgende editie?

7 reacties Voeg de jouwe toe
  1. #schaterlach Grappig én boeiend tegelijk om te zien hoe -verschillend- mensen in het leven staan. Oh, ik vermoed dat mijn leven objectief gezien verre van perfect is (héél lange werkdagen, weinig ‘quality’tijd, quasi altijd ruzie makende kinderen, een lijf dat rebelleert en zo kan ik nog wel even doorgaan). En toch vind ik mijn leven behoorlijk perfect, hoewel ik het wellicht zo niet zal noemen. Hoera voor jouw nieuwe definitie dus vrouw… blijf ‘m zelf maar vaak genoeg lezen x

  2. Ik vond het een leerrijke challenge, al is mijn leven er ook niet met een vingerknip na zeven weken perfect op geworden 🙂 Ik heb wel dingen bijgeleerd over mezelf en dat is heel wat waard!

Laat gerust een reactie achter hier.