Waarom 7 dagen ontspullen de moeite waard is

Afstand nemen van spullen, ben jij daar goed in? Ook van die waaraan geen emotionele waarde vast zit?

Voor mensen met een nostalgisch karakter, zoals ik, is het weggooien van tastbare herinneringen geen evidentie. Herinneringen zitten in het hoofd, dat weet ik wel, maar vind jij het niet leuk om bijv. het filmticketje van je eerste film terug te zien? Ik dus wel. Mijn probleem is dat ik – na al die jaren – nog geen systeem heb om al die papiertjes, foto’s en kaartjes op een zo’n gebruiksvriendelijk en praktisch mogelijke manier op te bergen. En dat ik er teveel van bijhoud. Ik mag gerust wat selectiever zijn.

Maar ook spullen zonder die emotionele geladenheid kan ik moeilijk het huis uit krijgen. Soms omdat ze een blinde vlek geworden zijn en helemaal opgaan in het interieur, soms omdat ik niet meer weet dat ik ze heb doordat ze overschaduwd worden door andere spullen en soms ook nog omdat ik denk dat ik ze later nog wel kan gebruiken.

Sinds enkele jaren ben ik me bewust van mijn hamsteren. Al die stapels papieren die maar hoger worden, kasten die amper nog plaats kunnen bieden aan verjaardagskaarten, kleren die wachten op het moment dat de weegschaal 10 kg minder aangeeft, knutselwerken die stof vergaren in afwachting van hun rit naar de zolder of de papierbak … het maakt me niet echt gelukkig moet ik zeggen. Ik heb die herinneringen dan wel binnen handbereik, maar ik kan er niet van genieten omdat ze overal verspreid liggen.

Dus probeer ik te ontspullen. Enkele keren per jaar krijg ik een ingeving en pak ik een bepaalde stapel of plek in huis aan. Achteraf ben ik blij, opgelucht en tevreden. Ja, ik moet al eens van mijn hart een steen maken en iets weggooien dat bedoeld was om te houden. Maar hoe vaker je ontspult, hoe makkelijker het gaat, dat afscheid nemen. En een opgeruimd plekje geeft zoveel meer rust in je huis én je hoofd. Ik ben zelf verschoten van het (positieve) effect van spullen wegdoen. Je zou denken dat het aanstekelijk werkt en toch … er is nog een lange weg te gaan. Daarom keek ik met veel plezier uit naar de eerste opdracht van de Perfect?-challenge.

Deze zomer gaan bloggers wekelijks een challenge aan, in de zoektocht naar het “perfecte” leven. Thema’s die aan bod komen: ontspullen, ontspannen, grenzen verleggen, lezen, onthouding, … Op zondag vertellen we eerlijk en oprecht of die challenge bijdraag tot een gelukkigere levensstijl. Meer info op de blog van organisatrice Miss Pixie.

Opdracht 1: Mini-Minsgame

Wat is een Mins game?
De bedoeling van een Mins game is om elke dag van de maand spullen die je niet meer gebruik/wilt uit je huis te krijgen. Op de eerste dag is dit 1 ding, op de vijfde dag zijn er dit 5 en op de dertigste dag zijn dit er 30. In de maand juli betekent dit 496 spullen verzamelen en die ofwel verkopen, naar de kringloopwinkel brengen, weggeven of in de vuilnisbak gooien. Voor zo’n idee ben ik meteen te vinden. Maar ik ben stiekem wel blij dat we dit spel uitproberen voor 1 week. Toch ook al goed voor 28 spullenLijkt te doen, niet?

Mijn aanpak
In plaats van elke dag op zoek te gaan naar spullen, besliste ik om in 7 ruimtes in het huis op te ruimen. Uiteraard niet grondig, maar eerst scannen en dan beslissen wat haalbaar was. Ik zou dan wel zien aan hoeveel spullen ik geraakte op het einde van de week. 

Ik heb wel bekennen dat ik de afgelopen maanden al wat plekken in huis ontdaan heb van rommel en overbodige papieren en spullen. Dat maakte de challenge er niet makkelijker op.

1. De keuken
De keukenkast, eentje met vier lades, kon wel een beurt gebruiken. Alle vervallen of te-lang-geopende producten vlogen de vuilbak in. Lege snoepdoosjes verhuisden naar boven in de hobbykast. Je weet nooit dat ik ze nog kan gebruiken voor het stockeren van (klein) naaigerief.

Mini-Minsgame - keuken

Mini-Minsgame - keuken Mini-Minsgame - keuken

2. Het verzamelplekje
In een hoek van ons huis staat een laag kastje met hierop oa. de huissleutels, brillen, portefeuilles en mandjes vol prullaria van de dochters. Tijd om uit te kuisen!

Mini-Minsgame - prullaria Mini-Minsgame - prullaria

3. De garage
Deze twee potten waren overtijd … zonde van de linkse pot.

Mini-Minsgame - garage

4. De badkamer
Eerder dit jaar had ik mijn badkamerkast al onder handen genomen maar je ziet: na een paar maanden vind je toch nog dingen die weg mogen.

Mini-Minsgame - badkamer Mini-Minsgame - badkamerkast

5.  De slaapkamer
Kleren weggooien, heel moeilijk vind ik dat. Een bescheiden stapeltje dus. Moet zijn weg nog vinden tot de H&M waar ik het ga inruilen voor een bon.

Mini-Minsgame - slaapkamer

6. De living
Ontelbare keren zijn deze DVD’s gespeeld geweest. Moet ze nog te koop zetten op mijn 2dehandsgroepje op Facebook.

Mini-Minsgame - living

7. De slaapkamer van Ines
Haar commode begon meer en meer op een stort te lijken. Tijd om afscheid te nemen van leuke spullen. Ze heeft het nog niet opgemerkt dat ze weg zijn …

Mini-Minsgame - kinderkamer

Het resultaat
Ik heb ze dan wel niet geteld maar het is toch een mooie hoeveelheid spullen, meer dan 28!, die ik op 1 week tijd verzameld heb en verwijderd uit het huis. De impact van mijn ontspullen is deze keer niet echt zichtbaar wanneer je rondloopt in huis, maar elke keer dat ik nu de keukenkast opentrek, ben ik blij met wat ik zie. Kijk, een klein gelukje!

Wil je dus ook ontspullen maar weet je niet hoe er aan te beginnen? Dan is zo’n mini-Minsgame een echte aanrader: op 7 dagen tijd is het mogelijk om die overvloed aan onnodige spullen in huis aan te pakken. Stap voor stap, zo kom je er wel. Wedden dat je je hierdoor rustiger voelt én zin krijgt om zo’n week ontspullen meermaals per jaar in te plannen in je agenda?

En als het echt niet lukt, dan helpen mijn 4 tips om te starten met ontspullen ongetwijfeld wel. Veel succes!

9 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Ik doe dan wel niet mee met de uitdaging, maar ik pakte mijn bureau/naaikot aan en om het maar ‘hip’ te zeggen, ik ontspulde behoorlijk véél. Mijn toestand laat het even niet toe om de klus volledig af te werken, maar toch ben ik al iedere keer érg content als ik het verschil zie!

  2. Ik bevind me momenteel nog in de fase dat ik tot het besef er aan het komen is dat ik ook behoorlijk wat hamster.
    Ik probeer nu en dan ook al eens niet meer na te denken als manlief vraagt “Moet je dit nog hebben?” maar meteen “Nee, doe dat maar weg.” te zeggen waar ik vroeger “Ja.” zou gezegd hebben… Een stap in de goede richting?

    Ik heb wel zonet een “verzoek verzonden” om lid te worden van jouw tweedehands Facebookpagina…

  3. Goed ontspuld! Ik heb ook zo een verzamel hoekje. Spullen met herinneringen blijven hier toch moeilijk om weg te gooien.

  4. Wat fijn dat jij ook meedoet & goed gedaan zeg! Ik deed vorige week ook mee maar ben precies toch net iets meer fan van ruimtes in 1 keer opruimen of per categorie opruimen in plaats van per opgelegd aantal spullen per dag 🙂

Laat gerust een reactie achter hier.