Gezond bakken met Madam Bakster

In het najaar van 2016 hoorde ik voor het eerst van Madam Bakster. Een jonge Gentse die taarten en desserts maakt zonder de klassieke bakingrediënten eieren, boter en melk. Die moest ik volgen op Facebook en Instagram! Want daar had ik – toen – eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, dat een cake, gebakken zonder eieren, toch nog lekker kan zijn. Jij wel?

Ik moest en zou die taarten dus proeven! Madam Bakster is operationeel in Gent maar heeft een aantal verkooppunten verspreid over Oost-Vlaanderen, Antwerpen en West-Vlaanderen. Toen ik dus een locatie zocht om manlief zijn verjaardag te vieren, zakten we af naar Nieuwpoort, naar Juliette., en aten we een stukje plantaardige taart:

Madam Bakster - Taart

Huiver je van de gedachte van avocado in taart? Niet nodig! Je proeft het niet, het maakt de taart net heel romig. De smaak was verrassend lekker en zo 1 stukje taart vulde enorm. Ik vond het enkel wat prijzig, iets van een 3 euro per stuk. Ach, het was een traktatie hé.

Kookboek + event

Dat was 2016. Dit jaar heb ik de plantaardige keuken een kans gegeven en ben ik er helemaal voor gewonnen. Tijdens mijn 50 days of Green Happiness heb ik ook tussendoortjes en desserts gemaakt maar daarna heb ik er me amper in verdiept. Toen ik zag dat Madam Bakster een kookboek uitbracht, zette ik het op mijn aan-te-schaffen-met-een-cadeaubon-lijstje. En wanneer ik even later in mijn Facebook feed een uitnodiging zag voor een event met Madam Bakster in Juliette. in Nieuwpoort, zocht ik me een slachtoffer om me te vergezellen.

Madam Bakster - Event

Daar zaten we dan, een paar dagen geleden, luisterend naar het verhaal van Laura, Madam Bakster, hoe zij vroeger worstelde met eten en dan heel bewust gekozen heeft voor natuurlijke grondstoffen in haar eetpatroon, zonder het gevoel te hebben te moeten inboeten aan smaak en eetplezier. In 2016 richtte ze haar online bakkerij op, dit voorjaar opende ze in Gent haar koffiehuis. Ik heb bewondering voor haar, hoe zij op jonge leeftijd haar dromen waarmaakt, tegen de stroom inzwemt en probeert een verschil te maken. Chapeau!

In de presentatie lichtte ze toe waarom en hoe ze gluten, suiker, melk en zuivel vervangt in haar recepten. Veel wist ik al maar bijvoorbeeld nog niet dat ze in Sillicon Valley bezig zijn met het namaken van aqua faba. Je weet wel, het vocht van kikkererwten waarmee je oa. chocomousse kan maken (check mijn recept). Leve de vooruitgang!

Er waren uiteraard proevertjes. Popcorn met een twist, snickersreep, chocomousse van zijden tofu, crispy cookies en fruitpizza:

Madam Bakster - Fruitpizza

Vergeef me, al het andere lekkers was al op voor ik er een foto van kon nemen.

Krokante pecan-karamel-cookies

Of ik al iets uit het kookboek had gemaakt, vroeg mijn slachtoffer. Neen, dat niet. Geen kwestie van geen tijd hebben, eerder van wat andere prioriteiten hebben. Maar kijk, soms moet je durven tijd maken. Ik koos voor het recept waarvan de topping gebruikt was in de snickersreep (want die was oh zo lekker!) én waarvan ik alle ingrediënten in huis had. Een klein halfuur later rook het heerlijk in huis!

Madam Bakster - Recept Cookies

Eerlijk? Ik had niet gedacht dat het ging lukken. Mijn deeg was nogal kruimelig en had geen vaste structuur. Niets om me zorgen over te maken bleek achteraf. De combinatie van pecannoten met karamel is heerlijk. En vooral: mijn kids waren er dol op. Ze bestelden er al meteen eentje voor school.

Madam Bakster - Cookies

Ja, ik had ze net op tijd uit de oven gehaald. 

Conclusie? Wil je graag experimenteren met desserts waarin geen dierlijke producten verwerkt zijn? Probeer dan zeker eens wat recepten die je op de blog van Madam Bakster vindt. Ik wil altijd komen proeven. Al was het maar voor de gezelligheid!

Madam Bakster - Gesigneerd exemplaar

8 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Hier een zoontje dat nogal wat last heeft als hij veel lactose binnen krijgt, dus niet altijd evident om lekkere dessertjes te vinden waarvan hij mag eten. Misschien vind ik hier wel wat lekkers voor het volgende feestje 😉

    Bedankt voor de tip!

  2. Tof, ik ben ook benieuwd naar het boek! Mij lijken haar taartjes vooral zwaar te zijn.
    En Juliette in Nieuwpoort, daar moeten wij ooit ook eens naartoe 😀

  3. Hier ook helemaal fan! Gisteren voor het eerst iets uit het boek gebakken: de nostalgische appeltaartjes. Heerlijk van smaak, maar het deeg brokkelde wel heel erg waardoor ik ze niet heel uit de vormpjes kreeg. Als iemand hier tips voor heeft?

Laat gerust een reactie achter hier.