Mijn favoriete bezigheid als kind

Weet jij nog wat je vroeger in die vriendenboekjes bij hobby’s schreef? Ik wel. Altijd hetzelfde. Lezen.

Dat woord is toch ongelooflijk saai niet? “Lezen” vat toch niet samen wat er echt gebeurt wanneer je je laat meeslepen door een verhaal, een andere wereld ontdekt, sympathie voelt voor een personage of verliefd wordt op zinnen en hun weloverwogen woorden? Je leest een krant. Je beleeft een boek.

Ik herinner me niets van hoe ik heb leren lezen. Jammer want wanneer ik kijk naar mijn oudste dochter, hoe zij nu geniet van dat leerproces, dan lijken me dat prachtige herinneringen.

Ik bracht afgelopen zondag een bezoekje aan de zolder in het ouderlijke huis en ontdekte daar heel wat schatten. Boeken waarvan ik de covers meteen herkende. De Snorkels, My Little Pony, De Troetelbeertjes, Candy, Pietje Puk, … Stuk voor stuk boeken die ik als kind heb gekoesterd. Tijd om ze door te geven aan de volgende generatie.

Mijn favoriete bezigheid als kind: lezen - kinderboeken

De grootste schat is wel mijn collectie boeken van Babysitters Club. Chick lit op tienermaat! Oh, wat was ik hier zooo hard fan van. Jij ook? Ik weet nog dat ik nooit kon wachten tot het volgende boek te koop was, ik moest die meteen hebben. En ik had me ook ingeschreven in de fanclub van Babysitters Club. Maandelijks kreeg je dan leuke goodies toegestuurd, samen met een blaadje met allerlei zoekertjes op. Geïnspireerd door het clubje van 4 vriendinnen, ging ik in op 2 zoekertjes om pennenvriendinnen te worden. Bestaat dat nu nog? Met een van die pennenvriendinnen heb ik nu nog steeds contact. Extra hartje voor deze boekenreeks!

Mijn favoriete bezigheid als kind: lezen - Babysittersclub

Die covers, man wat herinner ik me die nog goed. Wat er met de nummers 48 en 49 gebeurd is, is me een raadsel.

Mijn favoriete bezigheid als kind: lezen - Babysittersclub

Ik las gelukkig ook wel andere type boeken. Je vond me elke week in de dorpsbibliotheek om een nieuwe voorraad Thea Beckman, Roald Dahl, Jan Terlouw, Johan Ballegeer, Bart Moeyaert, en vele anderen uit te lenen. Wie herinnert zich nog die uitleenkaarten en boekkaarten met stempels? Lijkt prehistorisch. 

Als tiener was ik fan van de Tillerman-reeks van Cynthia Voight. Ik herinner me de verhalen niet meer, maar wel de indruk die ze hebben nagelaten. Ik heb een tijdje ook alle boeken van Mireille Cottenjé gelezen. Ander genre, even goed. Voor mijn 18de verjaardag kreeg ik een Hugo Claus cadeau. De enige Claus die ik gelezen heb. Ik heb veel Vlaamse auteurs niet gelezen. Geen idee waarom. Van Kristien Hemmerechts ben ik een tijd lang fan geweest, tot een van haar boeken onaangeroerd bleef. En af en toe las ik ook wel gedichtenbundels.

Mijn favoriete bezigheid als kind: lezen - Cynthia Voigt - Hugo Claus

Op het einde van mijn studententijd leerde ik het oeuvre van Isabel Allende kennen. Ik was meteen fan! Ik las zo goed als alle boeken van haar. Mijn leesfrequentie daalde wel sterk. Werk en relatie kwamen in de plaats. Namen die ik las die zijn blijven plakken: Marianne Fredriksson, Amélie Nothomb, Lulu Wang en de thrillers van Dan Brown.

Sinds de oudste dochter er is, gaat het lezen me niet meer zo makkelijk af. Fysisch, want mijn ogen worden heel snel moe wanneer ik begin te lezen. En ook mentaal, want ik haat het om in kleine stukjes te lezen. Het lukt me gewoon niet om grote tijdsblokken vrij te houden om te lezen. Nee, ook niet op vakantie. Dat is een keuze, dat weet ik. Ik ben er wel gerust in dat er een dag komt dat ik er terug tijd voor wil maken, dat ik weer nood heb aan een extra wereld vol verhalen en intriges. Er liggen alvast een paar Allende’s op mij te wachten.

Mijn favoriete bezigheid als kind: lezen - Isabel Allende

Ik heb lezen altijd een prachtige hobby gevonden. Ik hoop dat ik het dit jaar op mijn to do lijstje krijg!

Ben jij een lezer? Heb je een favoriete auteur?

— 40 dagen bloggen: 2/40 —

21 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Ik was een hongerige lezer tot ik een kleine drie jaar geleden in een burn-out belandde na 30 jaar onderwijs. Vandaag lukt het me nog altijd niet om een boek vlot uit te lezen. Jammer genoeg.

  1. Jammer! Ik hoop voor jou dat je honger terugkomt. Ik mis het wel, me verliezen in een verhaal, maar toch lukt het me nog niet. Misschien moet ik wat minder blogs lezen ☺️

 2. Hey Anneleen,

  Zeker een goede bezigheid, je zou er alles bij vergeten, maar we moeten toch nog een beetje bij de realiteit blijven hé.
  Heel goed dat je nog al die boekjes hebt want de nieuwe generatie komt eraan. Succes!!Ines

 3. Hier ook grote fan vd babysitterclub geweest! Vorig jaar deed ik mijn (iets meer bescheiden) collectie weg. Iets met te weinig plaats en stank van de vochtige ruimte waar ze gestokkeerd waren)
  Wij hadden met enkele vriendinnen een eigen babysitterclub ????

 4. Ik ben verslaafd aan lezen 🙂 En ben heel blij dat Tuur, hoe klein hij ook nog is, boekjes ook ongelooflijk fijn en interessant lijkt te vinden (fingers crossed dat dit zo blijft :-)). Die Babysittersboeken roepen trouwens heel wat herinneringen op 🙂

 5. Ik verslond boeken, met hopen. Maar de babysittersclub, die is mij compleet ontgaan ;). Ik lees nog steeds -veel-, hoewel niet altijd in de grote blokken die ik zou willen. Een e-reader helpt me wel, zeker als dat hier ’s nachts niet zo goed gaat 😉

  1. Moest je interesse hebben, ik wil ze gerust uitlenen 😀
   Een e-reader, mja, misschien zou dat wel kunnen helpen om de leesmicrobe weer te pakken te krijgen…

 6. Oh, dit is zoooo herkenbaar!!
  Ik zou exact dezelfde foto kunnen nemen van een hele rij babysittersclub boeken. Mijn mama bracht er bijna elke vrijdag één mee voor mij en tegen zaterdag was ie uit. En dan was ze: maar kun je nu niet wat spreiden, nu moet je weer een week wachten op een volgend boek.
  Daarna kwamen ook Thea Beckman, Patrick Lagrou, Dirk Bracke, Bart Moeyaert,…
  Daarna Tom Lanoye, Connie Palmen,…
  Ook hier wordt er nu niet meer gelezen. Hetgeen wat vreemd is gezien ik het vroeger zo veel deed (en een t-shirt had met daarop: ik lees geen boeken, ik verslind ze). Sinds de verbouwingen van ons huis en dan de kindjes… Mijn werk vraagt al mijn concentratie eigenlijk, ik heb er ’s avonds geen meer over voor een boek. Maar ik maak me geen zorgen, het komt wel terug. Ooit.
  Intussen lees ik maar blogs 🙂

  1. 🙂
   Connie Palmen, daar heb ik er ook 1tje van gelezen en vond ik ook heel goed.
   En idd, blogs lezen, dat is ook tof hé 🙂

 7. Waar is de tijd van het vriendenboekje??
  Ik ben verzot op lezen… en als kind las ik ook Babysitters Club, allemaal heb ik ze gelezen… nostalgie!

 8. Ooh, de Babysittersclub! Ik heb de boeken nooit zelf gehad, maar de bib had ze allemaal, dus kon ik de “avonturen” van Gertie, Petra, Joke en co. toch verslinden 🙂 Vorig jaar wilde ik er nog eens eentje herlezen om te zien hoe ik de verhalen nu zou vinden, maar de bib heeft ze ondertussen niet meer. Vandaag zijn ze dus duidelijk niet meer zo populair als bij onze generatie 🙂 Al is dat misschien ook niet slecht, want kinderboeken herlezen houdt toch altijd wat risico in… Heb jij er al eentje herlezen ondertussen?
  Nu ja, zelfs al vallen ze tegen, je hebt er hoe dan ook een vriendin aan overgehouden, hoe zalig is dat wel niet!

  1. Ja, dat is wel zalig 🙂

   Ik heb er heel kort in gelezen… bang voor de teleurstelling want zoals je zegt, een kinderboek lezen als volwassene is een risico 🙂

 9. De Babysittersclub, wat een nostalgie. Ik had ook zo’n verzameling, al is ze wel al lang weg. Heb ze ook echt verslonden. Daarna overgeschakeld op de boeken van Lemniscaat en daar was ik wle lid van de club. En die boeken zijn nu wel nog leuk en mooi om te lezen.

 10. Hoi,

  Ik was vroeger ook groot fan van de Babysittersclub. Nu is mijn dochter groot fan!! Ik probeer voor haar verjaardag om mijn collectie compleet te krijgen. Zou jij jouw mysterys en specials wellicht willen verkopen?

  Ik hoor het graag!

Laat gerust een reactie achter hier.