Koken uit Deliciously Ella Elke Dag

2017 is nog maar drie maanden bezig en ik heb zo goed als elke dag lekkers klaargemaakt uit een kookboek. Na mijn 50 dagen kookavontuur van The Green Happiness, koos ik de eerste weken voor een mix van recepten uit TGH en mijn Pinterest borden. De afgelopen twee weken maakte ik mijn weekmenu terug op met een kookboek: met de recepten uit Deliciously Ella Elke Dag van Ella Mills. De eerste week was zo goed meegevallen dat ik er maar meteen mee doorging. Reden genoeg om het kookboek hier in de kijker te zetten vind ik.

Een weekmenu opstellen? Daar was ik tot voor kort absoluut geen voorstander van. Haal wat vlees in huis, en wat groenten, en we zien wel wat we maken. Oh boy, wat denk ik daar nu totaal anders over. Leve de weekmenu! Leve de structuur en de rust! Zal ik daar anders een blogpost over schrijven?

Type keuken
In het boek staan uitsluitend plantaardige recepten, dus zonder vlees, vis, zuivel of dierlijke melk en room. Ella Mills gebruikt in dit boek ook niet veel vleesvervangers. Je kan natuurlijk altijd een stukje vlees of vis erbij klaarmaken. Maar je zal zien: de recepten zijn zo volwaardig en vullend dat je geen aanvullingen mist. Zie ik daar een bedenkelijke blik?

Moeilijkheidsgraad
De baseline op de cover, makkelijk en snel superlekker eten, is met een korreltje zout te nemen. Omdat je vaak verschillende groenten klaarmaakt, sta je toch enige tijd in de keuken om deze te wassen, snijden, koken of bakken in de oven. Snel zou ik het dus niet noemen. De recepten staan wel telkens haarfijn uitgelegd, dus zelfs een kok met weinig ervaring kan met dit boek aan de slag gaan.

Recepten
Ik koos recepten uit het boek voor zowel ontbijt, lunch als avondmaal. Waarom een weekmenu beperken tot het avondeten, zoals ik vaak zie op andere blogs. Vind dat altijd zo jammer. Het zijn vaak die eetmomenten, ontbijt en lunch, die de grootste uitdaging vormen om ze plantaardig te maken.

Als lunch aten we zo goed als altijd hetzelfde als het avondmaal van de dag tevoren. Handig om 2 porties in 1 keer klaar te maken. Tijdswinst!

Een minpuntje van het boek: niet bij elk recept staat er een foto. Dat is toch het eerste wat je wil weten, hoe ziet het er uit? Ach ja, ik zal wat te veeleisend zijn. Kuch.

– – ONTBIJT – –

Quinoapap met gember: quinoa als ontbijt, dat moest ik toch echt proberen. Ongewoon maar verrassend lekker. Niet voor elke dag, maar komt zeker nog eens terug op het menu. Net zoals in het boek is er hier geen foto van, ha!

Zoete smoothie in een kom: hou je van yoghurt – yes – dan is dit recept voor jou! Romig (door de avocado), zoet (door de amandelpasta en aardbeien) en voedzaam (door oa. chiazaad). Best wel de dag zelf klaarmaken (en niet de avond tevoren), anders is de kleur niet meer zo mooi.

Kookboekweek - Deliciously Ella Elke Dag - Ontbijt

Superspinazie smoothie: spinazie met banaan, dat lustte ik wel. Het macapoeder en de hennepzaadjes geven dit drankje een speciale smaaktoets. De eerste dag ging het vlot binnen, een tweede keer later op de week ging het moeizamer. Mixed feelings hierover.

Chia-ontbijt met ahornsiroop: wil je je dag stevig beginnen, dan is dit papje van chiazaad een aanrader. Komt zeker nog eens terug maar dan met vers fruit als topping.

Kookboekweek - Deliciously Ella Elke Dag - Ontbijt

Bircher muesli: zo een recept waarvan ik vooraf niet wist hoe het eruit ging zien. De smaak zat goed, het deed me echt aan muesli denken. Ja ik had vooraf mijn twijfels. De tweede keer maakte ik het met banaan in plaats van appel (geen zin om die te raspen), smaakte ook goed.

Snelle pap met amandelpasta en hennepzaad: ongewone smaak voor havermoutpap, ik miste precies wat fruit erin en erbij. In het boek staan er nog 3 variaties hierop, met fruit, dus die komen nog wel op het menu.

Kookboekweek - Deliciously Ella Elke Dag - Ontbijt

Ontbijtsmoothie mango en honing: simpel, lekker, meer moet dat niet zijn. Ik gebruik trouwens mangoblokjes uit de diepvries (lees: tijdswinst).

– – LUNCH / DINER – –

Zilvervliesrijst met miso & sesam: aan de smaak van miso is het hier nog steeds wennen dus geen hoogvlieger. Ik vergat ook de sesamolie. Verdient dus een tweede kans! Ik voegde er gekookte boontjes en veggie nuggets aan toe.

Kookboekweek - Deliciously Ella Elke Dag - Lunch / Diner

Pad Thai: een toppertje! De saus met oa. tahin, tamari, knoflook en citroen was best pittig. De groentjes bakte ik aan in de pan, je moet al eens een recept naar je eigen hand zetten hé. Word herhaald.

Geroosterde spruiten met ahornsiroop: patatjes, spruiten en hazelnoten in de oven, overgoten met ahornsiroop en wat granaatappelpitten, een sublieme combinatie. Ik heb dit jaar al veel spruitjes gegeten, dit was weer anders en toch ook super. Echt, proberen!

Kookboekweek - Deliciously Ella Elke Dag - Lunch / Diner

Salade met kikkererwten en pompoen: een recept met wat meer werk aan (en meer baktijd), maar zo de moeite waard. Ideaal als lunch, voor het avondeten zou ik er nog een kleine portie rijst aan toevoegen.

Zoete aardappelsoep met kokos: lekker al was ik de enige met dat oordeel. Misschien eens maken als aperitiefhapje, valt het niet in de smaak dan kan het snel doorgespoeld worden.

Kookboekweek - Deliciously Ella Elke Dag - Lunch / Diner

Lemon quinoa + gebakken kikkererwten met tomaat: de zure quinoa was geen topper (limoen proberen een volgende keer) maar de kikkererwten met een sausje van (half)zongedroogde tomaten des te meer. De rucola, een restje uit de frigo, combineerde er prima bij.

Romige Carbonara: nog zo’n toppertje! Dat sausje van pompoen en cashewnoten smaakte heerlijk romig. In de plaats van champignons maakte ik wel een dubbele portie erwtjes.

Kookboekweek - Deliciously Ella Elke Dag - Lunch / Diner

Romige zoete aardappelrisotto + sperziebonen met salsa: de limoen bij de bonen was geen succes, behalve voor mezelf. De risotto was een smaakbom: gebakken zoete aardappelblokjes uit de oven, geroosterde pijnpoompitten, en een pittig sausje over de in-kokosmelk-gekookte-rijst. Goe, echt goe.

Makkelijke pasta arabbiata: ondanks de chilivlokken niet te pittig en kidsproof. Echt super easy en ideaal voor als je weinig tijd hebt.

– – DESSERT – –

Hoe raar het ook moge klinken: het onderdeel Simpel & Zoet is nog onaangeroerd. Maar lang gaat dat niet duren. Ik heb wel zin in een stukje pecan pie.

Kopen of niet?
Wil je eens experimenteren met plantaardige recepten of zoek je nog inspiratie voor #veggiedonderdag, dan is Deliciously Ella Elke Dag zeker een aanrader. De recepten zijn goed uitgelegd, er zit voldoende variatie in én verrassende smaakcombinaties. Een kookboek om op je wishlist te zetten!

Kookboekweek - Deliciously Ella Elke Dag

— 40 dagen bloggen: 5/40 —

— Benieuwd welke kookboeken vol vegetarische/veganistische recepten ik nog al heb uitgeprobeerd? Check mijn lijstje #kookboekweek. —

9 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Amai, ongelofelijk, jij hebt bijna het hele kookboek klaargemaakt zeg 😀 en inderdaad, heel grappig en treffend dat we bijna geen enkel zelfde recept hebben uitgekozen…

  2. Amai, zelfs al gebruik je het boek hierna nooit meer (wat mij zou verbazen), dan heb je er alleen al met deze twee weken gigantisch veel uitgehaald! 🙂
    Ik krijg er alleszins heel veel honger van, want het ziet er allemaal zo lekker uit!

    Ik hou in mijn weekmenuboekje enkel mijn warme maaltijden bij (die ook verschijnen op de blog), gewoon omdat ik te “lui” ben om al die maaltijden elke dag op te schrijven 😉 In mijn planning neem ik het ontbijt enzo wel op. Maar daar variëren we gewoon minder in: havermoutpap, yoghurt met granola, boterham met confituur/choco, eitjes… En als avondeten (ofte de “koude” maaltijd hier) is het meestal een salade met zoveel mogelijk seizoensgroenten en wat brood. Of inderdaad: een restje van de warme maaltijd 🙂

    1. Nu ik zoveel mogelijk plantaardig wil eten, moet ik toch op zoek naar nieuwe recepten, kan die dan evengoed uit dit boek halen hé 🙂

Laat gerust een reactie achter hier.