Uitgetest: The Green Happiness #1

Op maandag 2 januari startte ik met mijn voornemen voor 2017: het uitproberen van een nieuw eetpatroon. Na 18 dagen ben ik er zo enthousiast over dat ik mijn eerste ervaringen met The Green Happiness wil delen.

Wat is The Green Happiness?
Een dieet hoor ik je denken. Nee, het is een levenswijze om bewuster en gezonder te eten en te leven. En op die manier ook een gunstige invloed uit te oefenen op de natuur, de dieren en het milieu.

Praktisch: je eet voor 50 dagen lang plantaardig en dus niets van dierlijke producten. Dat betekent oa. geen vlees, geen vis, geen eieren, geen melk, geen kaas, geen room, geen yoghurt. Zo leer je hoe het is om veganist* te zijn.

Wat eet je dan wel? Heel veel groenten en fruit. Aangevuld met granen en plantaardige vervangers van de hierboven opgesomde dierlijke producten. En dat in verrassende én lekkere combinaties.

In het boek staan voor de volle 50 dagen zowel recepten voor het ontbijt, de lunch, het avondeten als de tussendoortjes. Met voor elke week een boodschappenlijstje. Makkelijker dan dit vind je het niet denk ik.

Voor meer info over The Green Happiness verwijs ik je graag door naar hun website.

The Green Happiness - voorbereidingen

Waarom volg ik het programma?
Sinds vorig jaar probeer ik bewuster in het leven te staan. En wat is er essentiëler om te leven dan eten? De afgelopen jaren heb ik al grote veranderingen aangebracht in mijn eetpatroon. ’s Ochtends en ’s middags geen boterhammen met beleg meer maar zoveel mogelijk fruit met yoghurt en groenten met een stukje vlees of vis.

Toch bleef de goesting in zoet en vooral in hartige snacks. Het gevecht met de weegschaal werd lastiger dan ooit. En het besef dat we maar half weten wat we werkelijk eten bereikte een hoogtepunt na het zien van de samenstelling van paté in Over eten.

In de 2de helft van 2016 raakte ik in de ban van het eetpatroon van ex-collega M., die mijn Instagram feed overspoelde met foto’s van lekkere #vegan recepten en indrukwekkende voor en na foto’s. Haar geheim? Ze volgde de zomereditie van 50 days of green happiness en ging daarna verder met een veganistisch eetpatroon. Haar ervaring werd het ontbrekende puzzelstukje. Ik wist wat ik wilde doen om te proberen mijn doel (gezonder eten en afvallen) te bereiken.

Wat schaft de pot?
Lekker eten in overvloed. Echt! Denk niet dat je zomaar wat stukken fruit of porties gekookte groenten moet eten. Het gaat om volwaardige recepten die je doen vergeten dat er geen vlees of vis in zit.

Als ontbijt is het niet enkel havermout of boekweitvlokken: wat dacht je van een pumpkin pie parfait (pompoen geblend met banaan en opgeklopte kokosmelk) of een mango rice dream (rijst met mangopuree)?

The Green Happiness - ontbijt

De lunch is niet louter sla met wat tomaat en komkommer: met de quinoa salade (quinoa, witloof en avocado) en de sandwish deluxe (boterhammen met zoete aardappel, paprikaspread en spinazie) zit je buikje lekker vol.

The Green Happiness - lunch

Het avondmaal voorziet een aantal klassiekers, weliswaar in een veganistisch jasje: supersnelle healthy pizza (met oa. artisjokharten), taco night (taco’s gevuld met oa. vegetarische kipstukjes, maïs en avocado) of curryfriet met salade (ovenfrietjes), het kan allemaal.

The Green Happiness - avondmaal

The Green Happiness = kidsproof?
Op schooldagen eten de dochters ’s middags warm. Dat maakt dat ze ’s avonds niet mee hoeven te eten. Ze moeten wel proeven: lusten ze het niet, dan eten ze een boterham of cracotte.

Wat viel er bij hen in de smaak: de pannenkoeken van zowel havermout als boekweitvlokken (met chocoladesaus en fruit erbij), de falafel balletjes, de pizza, de Mr. Sweet Potato soup, de bietenburgers en de frietjes. Voorlopig dus best wel kidsproof.

En het is dan nog eens de dochter van wie we het minst verwachtte, die er het meeste van eet. Typisch.

Eerste vaststellingen

 • Nee, ik heb nog geen cravings naar vlees of vis gehad. Op dag 6 heb ik uitzonderlijk vlees gegeten (een nieuwjaarsfeestje waarop ik niet wou zeuren) en dat smaakte natuurlijk wel. Toen ik vorig weekend een stukje zalm bakte voor de dochters had ik daar totaal geen moeite mee. Ik hoefde het echt niet op mijn bord te hebben. Ik heb wel de lepel afgelikt. Zo strikt zijn we nu ook niet hé.
 • Ik ben in de afgelopen 18 dagen nooit met honger van tafel gegaan. Ik heb zelfs een paar keer de snack na het avondeten laten staan. En niet meer eten ’s avonds was tevoren altijd een kwelling.
 • Op dag 12 vond ik het ontbijt niet te eten. Dat was eenmalig. Al de overige recepten zaten van smaak tussen lekker en heel lekker.
 • Ik dacht dat een zwaar gevoel na een maaltijd was zoals je maag voelt na een bezoek aan de frituur. Maar eigenlijk had ik bijna na elke maaltijd een zwaar gevoel, enkel besefte ik dit niet. Het is pas nu mijn maag gewoon aanvoelt na een maaltijd, dat ik het verschil merk.
 • Het klaarmaken van de recepten kost veel tijd en energie. Het is niet zo eenvoudig als 2 ingrediënten in de pan gooien en klaar is kees. Planning is dus essentieel. En een vaatwasser die overuren draait.
 • Hoera voor het boek en de recepten, hoera voor het boodschappenlijstje. Ik hoef niet na te denken over het weekmenu, ik hoef geen calorieën te tellen. Ik vertrouw op het boek en volg alles daarin. Dit is  voor mij één van de redenen waarom het zo vlot gaat.
 • Terwijl ik bezig ben met de food prepping overvalt mij steeds het besef dat ik bewust bezig ben met mijn eten en dat brengt rust in mijn hoofd. Ik kies er bewust voor om veel tijd te steken in wat ik eet. Hierdoor heb ik minder tijd om bijv. aan een nieuw naaiproject te beginnen of fotoboeken te maken, maar ik vind het even waardevolle tijd.
 • Of ik soms vals speel en zondig tussendoor? Op dag 6, 7 en 14 een beetje wegens feestjes met sociale druk. Thuis heb ik eens een paar snoepjes en M&M’s gegeten, maar verwaarloosbaar in aantal vergeleken met vroeger. De zin in zoet en hartig is duidelijk minder. En steekt het toch de kop op? Dan drink ik een tas thee.
 • Dagelijks spendeer ik best wat tijd aan het klaarmaken van eten. Maar de tijd dat ik denk aan eten is drastisch gedaald. De gedachten “ik heb zin in dit” of “ik mag dat niet eten” zitten verre van constant in mijn hoofd. De focus op eten (en vooral op niet eten) is zo goed als weg. Opvallende vaststelling vind ik dit, in tijden van bewuster omgaan met eten.
 • Of ik iets merk aan mijn gewicht? Uhuh. Er staat al 3 kg minder op de teller. Een boost voor het doorzettingsvermogen!

Wat met de komende 32 dagen?
Voor mij is het geen kwestie van volhouden of niet. We doen gewoon voort zoals we bezig zijn. En dat gaat erg goed. Ik ben heel hard benieuwd naar de resultaten op het einde van het programma. Dan beslissen we hoe we het verder aanpakken.

Ben je al lid van mijn Facebookpagina? Volg daar het verdere verloop van mijn #50daysofgreenhappiness.

The Green Happiness - snack

* Vroeger dacht ik over veganisten: hoe kan je nu geen lekker gebakken spiegelei of een heerlijke spaghetti bolognaise willen eten? Dat vooroordeel is het huis uit. Ik denk nu: waarom je tevreden stellen met een stuk vlees, een hoop patatten en een schep groenten? De keuken van veganisten is niet beperkt maar net rijk aan verrassende smaakcombinaties. De moeite om te ontdekken!

13 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Ik vind je blog heel herkenbaar. Ik ben ook op 2 januari begonnen. Ik heb elke dag ook lekker gegeten ( behalve de curry van dag 17; ik hou niet zo van gember en koriander) en ik mis het vlees, kip of vis helemaal niet. Wel kaas en dat heb ik dan ook een paar keer gesnoept. Ook ik ben inmiddels 3 kg lichter. Mijn gezin wil niet mee eten maar soms wel eens iets proeven.

  Op naar de komende 32 dagen. Ben benieuwd hoe het dan met je gaat.

 2. Chapeau dat je het volhoudt! Ik eet ook (grotendeels) plantaardig, maar enkele maanden geleden doorbladerde ik het boek ook eens en wat mij vooral tegenstak was de lange ingrediëntenlijsten en het vele werk (en bijhorende afwas) aan de recepten. (Voorlopig) niks voor mij dus!
  Ik dacht ook dat ze niet altijd rekening houden met de seizoenen, iets wat ik wel probeer te respecteren.
  Succes met de komende dagen, ik ben benieuwd hoe je je aan het einde van de 50 dagen zal voelen 🙂

  1. Her scheelt van recept tot recept vind ik. Ik ben alvast volop “makkelijke” vegan recepten aan het pinnen voor na de 50 dagen uit te testen. Als je suggesties hebt… shoot! 🙂

Laat gerust een reactie achter hier.