Over een favoriet gedicht dat niet bestaat

Of ik een favoriet gedicht heb, vroeg ik aan mezelf. Geen moeilijke vraag voor iemand die als tiener én gedichtenboekjes maakte én zelf gedichten schreef én meedeed aan de gedichtenwedstrijd, toch? Ik dacht na. Te lang eigenlijk, waardoor ik het zeker wist: nee, ik heb geen favoriet gedicht.

Wat ik wel heb: 2 favoriete gedichtenbundelsMet een laagje stof op. De ene kocht ik meer dan 13 jaar geleden en is van Bart Moeyaert: Verzamel de liefde. Hoe ik daar toen van genoot, woorden lezen die je meeslepen naar een andere wereld. En hoezeer ik toen ook fan was van zijn ander werk (Kus me, Broere, Dani Bennoni). Het lag dus een beetje voor de hand, dat toen ik een gedicht zocht als opener voor mijn trouwboekje, ik eentje koos van zijn hand:

Bekentenis
Ik mag je.
Nee. Ik mag je niet.
Ik moet je. Dat bedoel ik.
Ik heb je lief.
Nee. Heb ik niet.
Ik word je lief. Dat voel ik.
Ik ga met jou.
Nee. Ga ik niet.
Ik sta je bij. Geloof ik.
Ben stapel op je.
Hou je vast.
Ik. Hou. Van. Jou.
Geloof ik.

— Bart Moeyaert

Gedicht Bart Moeyaert - Zoek

De andere gedichtenbundel kocht ik in 2006, in een kleine en gezellige boekenwinkel in Leuven, na een bloemlezing door de auteur zelf. Ik was uitgenodigd omdat ik hem kende, ik had schrijfcursus gevolgd bij hem in het kunstencentrum STUK. Voor je er bent van Jef Aerts zal voor altijd een bundel zijn met een nostalgisch kantje.

Arctica
Het is een poging je te vinden
in een hand die zich op het bed
voor een wandeling ontrolt

je rug krom tot een heuvel
met uitzichtterrassen
ik wijs je er een bootje aan
dat in je oksel drijft

ga niet te snel, zeg je, zo
krijg je misschien blaren

daarop hapert de gedachte
aan hoe ik uit wandelen vertrok
is er iets wat ik niet zag
dat op een afscheid leek

hoger in je hals doet
de aanraking je stijven
als verkrampt daar plots het land

onder een arctische wind.

— Jef Aerts

Gedichtenbundels

Wat ik zo mooi vind aan poëzie is de veelzijdigheid. Een mix van stijlen, voor ieder wat wils. Toen ik aan het nadenken was over mijn favoriet gedicht, schoot opeens een bepaalde herinnering door mijn hoofd. Van een hoofdkussen met een gedicht op. Van lang lang geleden. Zolang dat ik het verhaal erachter niet meer weet. Met woorden die een glimlach toveren op je gezicht, die de vrolijke en toegankelijke kant van poëzie tonen. Joke van Leeuwen verwoordt het zo mooi:

Heppie
Ik voel me ozo heppie,
zo heppie deze dag
en als je vraagt: wat heppie
als ik eens vragen mag,
dan zeg ik: hoe wat heppie,
wat heppik aan die vraag,
heppie nooit dat heppieje
dat ik hep vandaag?

— Joke van Leeuwen

Nog eentje die ik je wil meegeven, omdat ik hem zo regelmatig tegenkom op Pinterest: eentje van grootmeester Toon Hermans. Zelf las ik het voor het eerst in 2015, op een geboortekaartje.

Dromen, beetje zweven
Niet je hele
lange leven
met je voetjes
op de grond

beetje dromen
beetje zweven
lijkt me ook
niet ongezond.

— Toon Hermans

En zo kom ik toch aan 4 gedichten waarmee ik een link heb. Benieuwd of jij een favoriet gedicht hebt!

Gedichtenbundel Jef Aerts

Dat ik van woorden houd, wist je misschien al. Neem een kijkje op mijn pagina inspirerende woorden en lees mijn favoriete quotes.

9 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Ik ben helemaal mee met je keuze. Die gedichten stonden allemaal in mijn bloemlezing voor de leerlingen. Alleen die van Jef Aerts ontbraken, maar hij kwam gewoon in de klas.

 2. Ja, mooie keuzes. Bart Moeyaert is ook een favoriet van me (Siberië gebruikt voor onze trouw).
  Jef Aerts kende ik nog niet. Misschien eens ontdekken.
  En ja, dat laatste, dat zag je al: dat schreef ik op ons raam vandaag 🙂

 3. Mooie, diverse selectie! Jef Aerts is voor mij ook een onbekende, maar op basis van dit gedicht duidelijk wel de moeite van het kennen waard!

  Eén favoriet gedicht heb ik niet, al denk ik o.a. wel aan dat van Bart Moeyaert hierboven (en “Lepeltje”), een paar van Herman De Coninck en een paar van Toon Tellegen. Op mijn blog publiceer ik er doorheen het jaar regelmatig wel eens eentje 🙂

 4. Prachtige selectie! Bart Moeyaert is één van mijn favoriete schrijvers / dichters.
  Ik moet dringend een boekje of zo maken met alle mooie gedichten die ik tegenkom, zodat ik inspiratie ten over heb voor volgend jaar 🙂

Laat gerust een reactie achter hier.