1 dagboek, 20 jaar herinneringen

Dagboeken … vraag me niet hoeveel ik er in mijn leven heb vol geschreven. Ik begon er als tienjarige aan: zo nog een met een slotje. Ik schreef, schreef en schreef, totdat ik er als jonge volwassenen genoeg van had. Er waren nog wel pogingen maar die kenden geen succes: de dagboeken uit de jaren ’00 bleven voor 90% onbeschreven. De woorden waren op, de tijd was vervlogen. Aan belevenissen wel geen gebrek.

Toch wil ik op mijn oude dag terugkijken naar wat ik in mijn leven allemaal gevoeld, gedacht en beleefd heb. Of daar ten minste een selectie van. Aan de hand van iets anders dan foto’s, video’s en verhalen van familie en vrienden. Ik wil iets neergeschreven. Iets leesbaar. Iets tastbaar. En vooral iets compact.

Drie jaar geleden deed ik een vondst. Het ideale dagboek.

Elke vraag een dag

In Een vraag per dag kan je voor 5 jaar lang elke dag een vraag beantwoorden. Dat gaat van simpele vragen over het dagelijkse leven (Wat is je favoriete TV-serie, wat was het laatste boek dat je hebt gelezen, heb je vandaag gesport, hoeveel huisdieren heb je, …) tot meer filosofische vragen over het leven (Wie zijn de belangrijkste personen in je leven, ontbreekt er iets in je leven, wat vermijd je altijd, kunnen mensen veranderen, …).

Anna Helena geeft graag haar eigen draai aan spullen. Die motor in de bovenkamer maakt wel eens overuren.

Elke dag het dagboek invullen, ik wist dat ik dit niet ging volhouden. En de periode van vijf jaar vond ik nogal kort. Dat moest dus beter kunnen. Ik dokterde een systeem uit waarmee ik én 4 x zo lang het dagboek kan gebruiken én het ook effectief volhoud. Ik beantwoord niet elke dag een vraag, maar wel elke 5de dag. Op deze manier zal het dagboek een weerspiegeling zijn van 20 jaar uit mijn leven. En dat allemaal in 1 klein boekje. Love it!

Elke dag een vraag - Leukste vakantie ooit?

Ik ben nu bezig aan mijn derde jaar. Het systeem verloopt prima: 1 x per week spendeer ik 5 minuten aan het beantwoorden van een vraag. Veel gevraagd is dat niet hé. Het dagboek ligt op mijn nachtkastje, dus ik vul het meestal in voor het slapen gaan. Ik vind het nu al super dat ik de antwoorden van de voorbije 2 jaar kan nalezen. Sommige brengen zelfs vergeten herinneringen terug, heerlijk!

Ik weet het, je hebt natuurlijk niet zoveel plaats als in een echt dagboek. Maar misschien is dit net de reden waarom ik het volhoud.

Zoek je dus nog een cadeau voor een dierbare met een nostalgisch kantje? Koop dit dagboek en leg mijn systeem uit. Niet tevreden? Onmogelijk!

Elke dag een vraag - waarvan het meeste spijt

Zijn er hier nog liefhebbers van dagboeken?

6 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Ik schreef dagboeken in mijn puberjaren en ook bij mij hielden latere pogingen geen stand. Een jaar geleden kocht ik hetzelfde dagboek als jij, maar ik schreef er wel dagelijks in. Of ik beantwoordde de vragen van een week ineens, want elke dag bleek toch net iets teveel gevraagd. Ondertussen ben ik weer vol goede moed begonnen aan jaar 2.

  2. Ik kreeg zo’n boekje voor onze Aaron drie jaar geleden. Het is sinds 31/12 dus vol. Ik antwoord niet op de vragen, maar schrijf gewoon iets opmerkelijks van die dag. Het is een geweldig document nu, om te hebben, zo van 1 tot 4 jaar. Voor Annabel doe ik het ook.
    Van mijn schoonmoeder kreeg ik ook iets soortgelijks, met alle dagen in, maar waar je inderdaad gewoon ad random het jaartal kan invullen voor een speciale gebeurtenis. Daarvan is het eigenlijk de bedoeling dat het je hele leven meegaat. Een beetje zoals jij je systeem gemaakt hebt dus.
    Wel leuk, hé, zo’n dingen.

    1. Leuk dat er varianten zijn! Voor de kids wil ik ook zoiets bijhouden maar 1) ik vind dat ik eigenlijk al te laat ben en 2) drie zo’n boeken bijhouden, dan wordt het misschien toch wel moeilijk om vol te houden…

  3. Da’s wel een goeie oplossing om het schrijven vol te houden, want da’s inderdaad niet altijd gemakkelijk he. Voor de kids probeer ik in een schriftje speciale momentjes en grappige uitspraken te bewaren, maar komt er vaak niet van voor alle drie. Wat ik wel steevast doe, is een verjaardagsinterview: elke verjaardag hun antwoord op dezelfde vragen noteren, geeft een superleuk resultaat!

Laat gerust een reactie achter hier.