Kinderfeestje #3: activiteiten

Help, hoe moet ik die kindjes 3 uur lang entertainen? Dat is meestal de volgende vraag nadat die van het thema is beantwoord. Het heeft weinig zin om die 3 uur vol te proppen met georganiseerde activiteiten: er is altijd wel een kindje dat geen zin heeft of enkel wil spelen met het voor haar ongekende speelgoed. Voorzie wel genoeg activiteiten: 1) ze verlopen altijd sneller dan je gepland had en 2) voor het geval dat de kindjes zich toch wat verloren voelen, you never know hé.

Ik voorzie trouwens enkel activiteiten voor binnen in huis: als het weer zich van zijn beste kant toont eind oktober/begin november, dan is er nog altijd de trampoline die buiten klaar staat.

Inspiratie haalde ik voornamelijk op PinterestWaar anders?! Ik heb dit jaar voor zoveel mogelijk activiteiten gekozen die ik voor de 2 feestjes kon gebruiken, dus zowel voor het prinsessenfeest als het regenboogfeestje. Dat bespaarde mij wel wat tijd en energie. Dat moet kunnen!

Cadeautjes uitpakken
Wanneer alle kindjes zijn toegekomen, zetten we ons in een cirkel en mag elk kindje zijn cadeautje aan de jarige geven. Ik vind dat meer rustgevend, overzichtelijk en leuk dan dat ze meteen bij aankomst worden opengedaan. En ik merk dat de kindjes dit op deze manier ook wel fijn vinden. Spelen met de cadeautjes is nog niet voor nu. Eerst tijd voor…

kinderfeestje: cadeaus uitpakken

Muzikaal pak
Eerste keer dat ik dit deed en voor herhaling vatbaar. Er komt daar wel een beetje voorbereiding en denkwerk aan te pas. Je neemt een kleine schoenendoos en vult die met een schat: ofwel met wat lekkers ofwel met de benodigdheden voor de volgende activiteit. Het eerste deed ik voor de feestjes met de familie, het tweede voor met de kindjes van de klas.

kinderfeestje_muzikaalpak_inhoud

Dan pak je de doos in, verschillende keren, met op elke laag een opdracht. Ik gebruikte foam kaartjes waarop ik met een afbeelding en tekst de opdracht beschreef. Ik liet me hiervoor inspireren door vanillemeisjes. Voorzie evenveel opdrachten als het aantal kindjes (misschien is 10 wel een maximum, anders wordt het langdradig) en maak ze volgens de leeftijd van de kindjes. Dit is ook een activiteit waarin je het thema van het feestje makkelijk kan laten terugkeren.

kinderfeestje_muzikaal pak

De opdrachten van het muzikaal pak:

 • Zing een liedje voor de jarige
 • Hoelang kan jij op 1 been staan
 • Doe een dier naar keuze na
 • Kus de kikker (geblinddoekt én met lippenstift)
 • Trek een gekke bek in de fotohoek
 • Weet jij de namen van de Prinsessia meisjes
 • Zet de kleuren van de regenboog in de juiste volgorde
 • Noem 3 dieren die geen kleur hebben
 • Noem 3 fruitjes of  groenten die oranje zijn
 • Ik ga op reis naar de regenboog en neem mee
kinderfeestje_muzikaalpak_activiteiten

Het pakje ging rond op liedjes van K3. Met dank aan Spotify op de ipad.

kinderfeestje_muzikaalpak_rondgaan

Op zoek naar een muzikaal pak voor 8- of 9-jarigen? Ik maakte een muzikaal pak met opdrachten voor zowel binnen als buiten. Met wel een heel speciale opdracht: een fotozoektocht en bingo!

Hoedjes maken
De schat voor de 4-jarigen bevatte alle benodigdheden voor het maken van prinsessenhoedjes. Ik had vooraf al de vorm geknipt in gekleurd papier: de kindjes moesten enkel nog versieren met stickers. Ik had ook lintjes en tule voorzien en een rekker om de hoedjes op hun plaats te houden.

kinderfeestje_feesthoedjes_knutselen

Leuke activiteit maar: 1) gebruik dik papier anders is er te weinig stevigheid, 2) bedenk vooraf een goede oplossing voor het vastmaken van het lintje en de tule, en 3) zorg ervoor dat het nietjesmachine geladen is voor je begint te nieten. Voorbereiding is alles.

kinderfeestje_feesthoedjes_prinsessen

Armbandjes maken
In de schat voor de 6-jarigen zat al het nodige om armbandjes in de kleuren van de regenboog te maken. En wel heel speciale: armbandjes van strijkparels. Ik was echt benieuwd of dit ging lukken. Op een avond zette ik vol goede moed een volle plateau strijkparels in de oven. Kwartiertje op 200°C.

Mmmh… die zagen er toch anders uit dan op de gepinde foto’s. Ik verkorte telkens de tijd in de oven en het aantal °. Na verschillende testrondes had ik het gevonden: 2 minuten op 150°C en klaar is kees. Het gevolg was wel dat er zowel mooie als minder mooie exemplaren tussen de gebakken strijkparels zaten. Maar geen kind die er om zeurde. Onthou ook: je moet best veel strijkparels gebruiken. Lees: je steekt heel veel tijd in het rechtzetten van de parels op een ovenplaat en dit zeker 10 keer. Tis maar dat je het weet.

kinderfeestje_strijkparels_armbanden

Deze activiteit kwam ook aan bod op het prinsessenfeestje. Ik was aangenaam verrast dat de 4-jarigen de platte strijkparels zonder probleem over de elastiek regen. En niemand die het opgaf, echt fijn om te zien.

Kleuren
Voor de kindjes die zin hadden, waren er tekeningen om in te kleuren. Ik had bij Paper Pigeon een kleurplaat aangevraagd van de tekening op de uitnodiging. Dat vonden ze super! En het brengt wat “stilte” in huis, voor eventjes toch.

kinderfeestje_kleuren

Vrij spelen
Het laatste uur laat ik ze meestal vrij spelen en zijn er geen activiteiten meer. Ook al zijn ze met niet veel, je ziet toch snel wie wat leuk vindt: spelen met de cadeautjes, spelen in het keukentje, spelen met de poppen, kleuren,… Je merkt aan de geproduceerde decibels dat ze zich al meer thuis voelen, dat ze losser zijn en wilder. Hoewel dat bij meisjes best wel meevalt zeker? Hoe hard ik ook geniet van zo’n feestjes, ik ben toch altijd blij als het moment er is dat ik kan neerploffen in mijn zetel in mijn opgeruimde living.

Weet jij nog leuke activiteiten in huis? Deel ze in de reacties hieronder. Volgende keer toon ik je de taart en de hapjes, ook helemaal in thema!

kinderfeestje_strijparels_armbandjes

Kinderfeestjes organiseren: #1 inspiratie & organisatie – #2 thema & uitnodiging – #3 activiteiten – #4 lekkers – #5 traktaties – #6 op locatie – #7 muzikaal pak

7 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Heel tof!
  Dat ingepakte cadeau, dat moet ik zeker onthouden.
  De armbandjes met de gesmolten strijkparels zagen er leuk uit, maar euh … al die dingen eerst rechtzetten!?! Proficiat voor je geduld, maar ik pas! 😉

Laat gerust een reactie achter hier.