De ontdekking van de kikkererwten

Dat ik hou van experimenteren in de keuken, dat wist je wel hé? Ik volg daarbij niet 1 type keuken, dieet of chef, maar probeer me zo veel mogelijk te laten beïnvloeden door wat gezond, milieuvriendelijk en diervriendelijk is. Ik had dus al gehoord van kikkererwten en hun positieve eigenschappen maar ze nog nooit zelf klaargemaakt. Tot ik dit gerechtje van Tiene zag passeren in mijn Instagram feed. Beetje verbijstering, dat sap en chocola samen?, maar het ging toch rechtstreeks op mijn to do lijstje. En ik zocht er deze pin bij. Kwestie van met de erwten zelf ook iets te maken.

1 pot, 2 gerechten
Dus, wat moet je doen? Je koopt een pot kikkererwten, liefst in glas en niet in blik. Ik heb dit ook maar van ergens te lezen. Met de erwten zelf maak je een gezonde versie van borrelnootjes. Het sap uit de bokaal gebruik je ter vervanging van eiwit in een chocolademousse. For real. Twee bereidingen met 1 product: hoe cool is dat?

Pin it & make it - kikkererwten

1) Borrelnootjes
Het is niet moeilijk, de klus is in een wip geklaard. Geloof me.

Bereidingswijze: je giet de bokaal kikkererwten uit in een vergiet (en vangt het vocht op!) en spoelt ze grondig met water. Daarna marineer je ze in een mengsel dat je zelf kiest. Ik liet me inspireren door deze drie pins en koos voor: een paar lepels sesamolie en olijfolie, een koffielepel lookpoeder, een koffielepel paprikapoeder, een koffielepel currypoeder en een koffielepel zeezout. Giet over de erwten (meng goed!) en leg ze daarna op een bakplaat. Steek ze ongeveer een halfuur in een op 220°C voorverwarmde oven. Roer regelmatig om en blijf in de buurt. Want anders doe je een Anna Helenatje. Je ziet het hieronder wel…

Pin it & make it - kikkererwten
Klaar om in de oven te gaan
Pin it & make it - kikkererwten
Oeps, een beetje te lang uit de buurt geweest
Pin it & make it - kikkererwten
Deze heb ik nog kunnen redden

Ondanks het feit dat ze gekrompen zijn door de te lange baktijd, vind ik ze een waardig alternatief voor de borrelnootjes uit de winkel. De oudste dochter is trouwens ook fan, dus de nootjes zijn zeker kidsproof.

Is het de eerste keer dat je werkt met kikkererwten? Dan is deze tip voor jou. Het stond nergens vermeld in de recepten die ik gepind had… dat na het spoelen van de kikkererwten er een vliesje loskomt. Die moeten er allemaal af. Beetje prutswerk wel. Maar tegen dat je klaar bent, is de oven opgewarmd.

2) Chocolademousse
Dit recept is even makkelijk als de borrelnootjes. Moet je gewoon uitproberen. You won’t be sorry.

Bereidingswijze: doe een heel klein beetje citroensap bij het sap van de kikkererwten en klop het op met de mixer. In het recept staat 10 minuten kloppen maar na een paar minuten krijg je de gewenste dikte. Doe er 100 gram witte suiker bij en een zakje vanillesuiker. Klop terug op. Laat intussen 150 gram zwarte chocola smelten (liefst min. 70% cacao). Spatel die onder het witte schuim. Verdeel in kommetjes en zet even in de frigo. Of begin gewoon te smullen. Echt, overheerlijk. En een bom!

Pin it & make it - kikkererwten

Het verdict
Vanaf nu wil ik standaard een pot kikkererwten in huis. Voor die goestingskes ’s avonds laat. Zonder bewaarmiddelen, zonder onnodig vet of andere toevoegingen, zonder kippenleed. En de inspanning, die is miniem. Zet het dus maar op je boodschappenlijstje!

Pin it & make it - kikkererwten

En laat me weten wat je er van vindt 😉

18 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Hier een grote kikkererwtenfan, dus ik kan het alleen maar toejuichen als anderen de liefde voor kikkererwten mee verspreiden! 🙂
  Die vliesjes doe ik er trouwens quasi nooit af. Ik koop nooit bokaaltjes maar kook ze altijd zelf en dan meteen een paar kilo in een keer, dus ik ga me er niet mee bezighouden om die vliesjes eraf te pellen! 😀 Enkel die die vanzelf loskomen, doe ik eraf. Die stap kan je de volgende keer dus ook overslaan, als je wil 🙂

  1. Oh, mogen die eraan blijven? Ik dacht dat die de smaak niet ten goede gingen komen (en op internet vond ik ook tips om ze er af te doen). Bespaart me de volgende keer wel prutswerk :-).

   Als je ze zelf kookt, dan heb je dat sap niet, of wel? Want die chocomousse was zoooo lekker… 🙂

  2. Ik heb ook standaard kikkererwten in huis, maar ook de gedroogde versie.
   En verrassing: onze kinderen eten dat eigenlijk sowieso heel graag, in tajine of in tomatensaus; (Nochtans anders wel moeilijk om groenten in onze zoon te krijgen).
   Dit zijn twee receptjes die ik graag wil proberen. Maar heeft iemand dat al geprobeerd met gedroogde kikkererwten? Zou je van het water waarin ze geweekt hebben chocomousse kunnen maken?
   Die borrel-erwten vind ik een top-idee! Als “gezond” zout snoepertje.

 2. Gisteren heb ik een bokaal kikkererwten gekocht ipv gedroogde, met het recept van de chocomousse in mijn achterhoofd :-). IK heb het geprobeerd, ging heel gemakkelijk en inderdaad erg lekker. Bedankt voor de tip. ‘k Ga er een beetje minder suiker in doen wel, volgende keer.

 3. Fijn dat je mij van bij Fieke naar hier hebt gestuurd. Ik ga de chocomousse zeker proberen.

  En nu kijk ik nog eens verder op je blog, want ik merk dat wij nogal gelijklopende interesses hebben!

 4. Ik heb standaard kikkererwten in huis om in Shakshuka te verwerken! ???? Chocolademousse maken met de aquafaba staat al lang op m’n verlanglijstje dus nu ga ik het eindelijk ook eens doen!!

Laat gerust een reactie achter hier.