Moet er nog soep zijn?

Wat slaatjes zijn in de zomer, zijn soepen in de herfst. Hartverwarmend, gevarieerd en snel kaar. Aangezien ik vaak verse groenten uit de moestuin van mijn ouders mee naar huis krijg (in grote hoeveelheden), is soep de ideale manier om deze te verwerken.

Wat is er zo geweldig aan soep?

 • Weinig werk. Eens je groenten gesneden zijn moet je achteraf enkel nog mixen. En tijdens het 30 minuten pruttelen iets leuks doen.
 • Gezond. Zijn er groenten die je niet graag eet? Verwerk ze in soep en zo heb je toch hun specifieke vitaminen binnen.
 • Ideaal om mee te nemen naar het werk. Als tussendoortje of als lunch.
 • Elke dag anders. De combinaties van groenten en kruiden zijn eindeloos.
 • De oplossing voor drukke dagen. Steek je soep in de diepvries, zo heb je altijd snel en lekker eten in huis wanneer de avondspits dreigt te ontsporen.

Ik maakte de voorbije weken drie soepen en ze vielen zo goed in de smaak dat ik ze met jullie wil delen:

 1. Snijbonen & courgettesoep
  Een groente met een ongelooflijk nostalgisch tintje. Als kind heb ik uren snijbonen gesneden, met de rode versie van deze molen:
  snijbonenmolen
  En ja, ik heb er als 5-jarige mijn vingers ingestoken… van een beetje minder nagel ga je niet dood hé. Met een mes krijg ik snijbonen nooit zo fijn gesneden als met de molen. Ze zijn ook het lekkerst met een uitje erbij wat dan weer een no go is voor de kids hier in huis. Dus ik besloot een verse lading snijbonen te verwerken in soep. Pinterest erbij halen en in no time had ik een recept gevonden: de romige snijbonen en courgettesoep van kookidee.
  snijbonen- en courgette soepIk volgde het recept van A tot Z, enkel de slagroom liet ik achterwege. Het verdict? Pittig van smaak, lekkere combo en voor herhaling vatbaar!
 2. Paprika & tomatensoep
  Een berg rode paprika’s. Een berg rijpe tomaten. Na een voorraad basic tomatensaus en ketchup had ik geen andere inspiratie dan ze te verwerken in een simpel soepje. Eigen recept. Basic van de basic.
  paprika- en tomatensoep
  Werkwijze: snij drie rode uien in kleine stukjes en laat kort stoven. Doe er de stukjes van 4 rode paprika’s bij en laat ook kort stoven. Verkruimel hierover 2 bouillonblokjes (ik nam kip van smaak). Ontvel een 10tal tomaten, snij in stukken en gooi ze in de pan. Overgiet met kokend water tot dat alle groenten onder water staan. Laat een halfuur koken. Mixen, proeven en klaar!

  Tip: doe er bij het opdienen een lepel kruidenkaas in voor een extra smaakboost.

 3. Komkommer met munt en feta
  Ik proefde deze soep een eerste keer bij mijn ouders. Loved it! De combo van feta en munt doet me terugdenken aan de zomer… In het recept zit ook prei verwerkt en ik had juist een aantal verse stengels mee naar huis. Dus ik zocht het recept op de website van Colruyt en maakte de soep in geen tijd klaar. Getest en goedgekeurd door de kids!
  Komkommer soep met feta en munt

De komende weken zet ik soep steevast op het menu. Er zijn nog heel wat herfstgroenten die zich hier prima toe lenen: pompoen, pastinaak, knolselder, spinazie, … Welke soep eet jij het liefst in de herfst? Of vind je soep maar niets? Laat het me weten!

Eén reactie Voeg de jouwe toe

Laat gerust een reactie achter hier.