Deze 4 vergeten gelukjes zijn mijn redder in nood

De afgelopen maanden heb ik tijd genomen (en gekregen) om stil te staan bij mezelf. Mijn batterij liep leeg, ik voelde me op. Plattekes. In zo’n periode voel je dan ook extra goed wat er van jou wel een gelukkiger mens maakt. Het bloed dat door je aderen stroomt, je hart dat sneller klopt. It’s all true. En op dat moment weet je: dit gelukje* moet ik koesteren.

Hieronder vind je de activiteiten die mij een instant energieboost geven. Mijn redder-in-nood-gelukjes noem ik ze wel eens. Dat waren ze al in het verleden, ik moest er enkel aan worden herinnerd.

1. Muziek luisteren
Muziek beluisterenOngetwijfeld de hobby die het meest voorkwam in de vriendenboekjes van vroeger, niet? Ik schreef het ook altijd op, hoewel ik het later als volwassene zo nietszeggend vond. Of ik was gewoon jaloers, op al die tijd die ik vroeger had om écht naar muziek te luisteren. Uren heb ik aan mijn bureau gezeten, luisterend naar cassettes en CD’s, verstand op nul, ogen dicht, genietend van de emotie. Eens aan het werk, werden deze momenten jammer genoeg schaarser. En luistersessies in de auto zijn niet hetzelfde.

Gelukkig is er nu Spotify. Wanneer ik eens een momentje alleen thuis ben, neem ik de iPad en luister ik naar mijn Discover Weekly. Heerlijk om meegesleept te worden door een nummer waarvan je de artiest niet kent. Zoveel moois te ontdekken! Ik kies trouwens voor de gratis versie van Spotify, waarbij je 30 minuten zonder reclame kan luisteren. Meestal duurt mijn me-time moment niet zo lang…

Muziek werkt helend voor me. Of het nu voor een oppepper of steun is, ik heb het nodig. Dus zet ik het vanaf nu wat vaker op het menu.

2. Koken
KokenJa, ik hou van lekker eten, soms zelfs wat te veel. Kuch. Ik ben een emo-eter, always have, always been. Het helpt dat ik er me bewust van ben, maar ik geef vaak nog te veel toe. Ik probeer me nu wel wat meer te verliezen in gezonde goestingskes. Meer aandacht voor jezelf hebben, is ook meer aandacht besteden aan wat je in je mond steekt. Kiezen voor verse producten, bio waar mogelijk, minder suiker, minder toegevoegde stoffen. Dat lukt zeker niet elke dag, maar de wil is er wel en dat is al een start, toch?

Gelukkig zorgt experimenteren in de keuken ook voor een goed gevoel. Dus af en toe schotel ik mijn huisgenoten een nieuw receptje voor, met wisselend succes. Mijn inspiratie? Die haal ik op Pinterest. Ik heb er bords voor oa. hapjes, lunch, snacks en desserts. Over mijn huisgemaakte ketchup blog ik trouwens binnenkort. Een snel klaar recept dat ideaal is voor bijv. kraamkost.

3. Geven
Geven

Als tiener had ik een abonnement in de kaartjeswinkel. “Ik denk aan je”, “Hallo!”, “Gefeliciteerd”, “Jij bent de liefste”, … voor elke gelegenheid had ik een voorraad kaartjes. En was er geen gelegenheid, dan maakte ik er gewoon eentje. Hoe zot plezant ik dat vond, mijn vriendinnen overladen met kaartjes en zeemzoete boodschappen. En toch kwam er een stop. Ouder worden zeker?

Mijn liefde voor kaartjes is gebleven: twee volle koekendozen zijn hiervan het bewijs. Verjaardagen, geboortes, huwelijken en kerstmis: op deze standaardmomenten zal ik altijd denken aan een kaartje sturen. Maar zo af en toe doe ik eens gek en geef ik de mensen die ik liefheb een onverwachtse attentie. Want geven, zonder verwachtingen, is zo ontzettend fijn. Al was het maar voor de lieve reacties, zoals ik kreeg van mijn vriendinnen toen ze elk hun fotoblok ontvingen. Een mooi herinnering aan een intense avond, én een eyecather voor op hun bureau.

4. Ontspullen
Ontspullen

Ik geef toe: ik krijg ook wel graag kaartjes. En ik bewaar die dan. Allemaal. Alles met emotionele waarde (in meer of mindere mate) gooi ik niet weg. Dat zorgt uiteraard voor overvolle kasten, rondslingerende dozen en een naar gevoel. Ik merkte het pas toen ik een boekenkast in een van de kinderkamers had leeggemaakt en weggehaald. De ruimte die er plots was. Een gevoel van vrijheid overviel me. Omdat het zo overweldigend was, besefte ik hoe gevangen ik me voelde in de andere volle ruimtes.

Het probleem is dat je 1 ruimte meteen volledig wilt aanpakken, en geloof me, dat is heel ontmoedigend. Dus begon ik met 1 doos, vol leesboeken die ik sinds de verhuis (5 jaar geleden) niet had uitgepakt. Dat was de aanzet om ook de boekenkast in de living uit te mesten. Al gauw had ik een stapel boeken die het huis uit mochten. Ik zette een fotootje op Facebook en binnen de kortste keren geraakten mijn boeken verspreid over heel het land. Twee vliegen in 1 klap: minder spullen in huis én vrienden blij gemaakt. Hoe belachelijk het ook mag klinken: die dag was ik fully charged. Meer van dit ontspullen dus.

En zo heb ik met deze 4 redder-in-nood-gelukjes ook al een tipje van de sluier gelicht, over de onderwerpen die op tussen de plooien regelmatig aan bod zullen komen. Zo verlies ik ze hopelijk niet meer uit het oog!

Heb jij ook van die vergeten gelukjes? Deel ze met me hieronder in de reacties, misschien heb ik ze wel gemeen (want naast de 4 hier opgesomd, heb ik er uiteraard nog wel een paar).

* Ik spreek over gelukje, en niet geluk, omdat het in sé over een klein geluk gaat, dat deel uitmaakt van een grote verzameling gelukjes. Die zorgt voor geluk in het leven. Mijn leven, want ik ben er me van bewust dat niet iedereen mijn gelukjes deelt. En maar goed ook!

11 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Bedankt om me af en toe te laten meegenieten van jouw gelukjes: door jou al leuke muziek leren kennen (vooral dan in Leuven, toen ook ik hier nog meer tijd voor maakte…), je attenties en kaartjes hebben al meermaals mijn dag opgefleurd, jouw chocolade-perentaart is heerlijk,…

  2. En zo is het maar net. Door de ratrace van het leven vergeet een mens soms stil te staan bij klein en zelfs ook groot geluk. Ik verplicht mezelf om daar ook wat vaker tijd voor te nemen.

    En die kaartjes, dat deel ik volledig met je.
    Al durf ik het, door diezelfde ratrace, wel eens te vergeten.

    Enjoy!

  3. Gevonden! Omdat ik op je post over vakantiekaartjes geen plaats vind om te reageren, doe ik het hier. Onze gedachten liepen blijkbaar parallel de voorbije dagen. Een kaartje sturen mag altijd naar Anna Berg Molenweg 4 3040 loonbeek. Dankjewel.

Laat gerust een reactie achter hier.