Gelezen in 2023 #1

Een nieuw leesjaar, een zelfde leesdoel: me laten meeslepen door warme, verrassende, ongewone en boeiende verhalen van bekende en minder bekende auteurs. Op Goodreads staat mijn leesdoel voor 2023 ingesteld op 25 boeken, zoals elk jaar. Geen druk om dit te halen, al past een gemiddelde van 2 boeken per maand mij wel precies.

Deze 8 boeken las ik van januari t.e.m. april ’23:

  1. Lieve Emmie Blue – Lia Louis – 4*
  2. Jij mag alles zijn – Griet Op de Beeck – 4*
  3. De postbezorgster van Parijs – Meg Waite Clayton – 4*
  4. Nieuwe maan – Sarah Crossan – 4*
  5. Hier moet het zijn – Maggie O’Farrell – 4*
  6. Toffee – Sarah Crossan – 4*
  7. Wolkenjager – Marcel Vaarmeijer – 4*
  8. De boekhandelaar van Dachau – Shari J. Ryan – 4*

Lieve Emmie Blue – Lia Louis – 4*

Toen Emmie Blue zestien was, liet ze een rode ballon met een kaartje eraan los in de lucht. Op het kaartje stond haar naam, haar e-mailadres en een geheim. Weken later werd de ballon aan de kust van Bretagne gevonden door de eveneens zestienjarige Lucas Moreau. Hij mailde haar op het moment dat ze het nodig had, wat het begin was van een onvervangbare vriendschap. Veertien jaar later zijn ze nog steeds beste vrienden. Maar wat Lucas niet weet, is dat Emmie is al jaren heimelijk verliefd op hem is …

Lieve Emmie, wat een heerlijk verhaal! Mooi om de groei van personages te zien. Hoe tegenslagen je sterker maken, elke keer opnieuw.

Jij mag alles zijn – Griet Op de Beeck – 4*

Jij mag alles zijn is een verhaal voor jonge lezers en voor mensen die wel eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen. Het is een ontroerend boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn. Een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan, over de zoektocht naar alle soorten beter. En over liefde, en wat dat eigenlijk echt is, of zou moeten zijn.

Een mooi verhaal over hoe je als kind probeert je best te doen, ook in situaties waaraan je niks kan doen. Grieft Op de Beeck schrijft eenvoudig maar zo treffend. En de mooie illustraties versterken het verhaal. De tienerdochter heeft dit boek ook graag gelezen.

De postbezorgster van Parijs – Meg Waite Clayton – 4*

Frankrijk, jaren veertig. Een leven in vrijheid en vol avontuur, dat is wat pilote Naneé Gold voor zich ziet. Dus wanneer Duitse tanks haar geliefde Parijs binnendenderen, is ze vastberaden: ze gaat bij het verzet. Als schijnbaar onschuldige jonge vrouw kan ze ongezien berichten overbrengen, en algauw staat ze bekend als de Postbezorgster. Terwijl haar missies steeds gevaarlijker worden, ontmoet ze Eduard Moss. De twee sluiten vriendschap, maar worden uit elkaar gerukt als Eduard wordt opgesloten in een concentratiekamp voor kunstenaars. De postbezorgster van Parijs is een daverende roman over liefde, levensgevaar en overweldigende heldenmoed.

Ik had wat moeite om in het verhaal te komen. Korte hoofdstukken vind ik prima maar hier zorgden ze eerst voor verwarring. Gelukkig vond ik mijn draai en wist het verhaal mij te boeien tot het einde. Alweer een mooi boek over WO II met een iets andere invalshoek.

Nieuwe maan – Sarah Crossan – 4*

Joe’s broer wacht al tien jaar zijn doodstraf af in een gevangenis in Texas, mijlenver van Joe en de rest van hun disfunctionele gezin. Maar wanneer de executiedatum vastgesteld wordt, is Joe vastbesloten om die laatste weken met zijn oudere broer door te brengen. Nieuwe maan is een indrukwekkende roman in vrije versvorm over een jongen die afstevent op grote levensvragen: Hoeveel is je leven waard? Wat ben je bereid te vergeven? En hoe neem je voor altijd afscheid?

Ik ben fan van deze schrijfstijl, het is bij momenten haast poëzie. Je hebt meteen een band met het hoofdpersonage. Het verhaal komt ook meteen binnen. Het leest super vlot, dit YA-boek, maar lees het toch maar traag.

Hier moet het zijn – Maggie O’Farrell – 4*

Daniel Sullivan is een man met een gecompliceerd leven. Hij woont als New Yorker op het Ierse platteland, heeft twee kinderen in Californië die hij niet meer ziet en een lieve, maar explosieve vrouw, ex-filmster Claudette. Dan hoort hij op de radio de stem van een vrouw aan wie hij twintig jaar geleden zijn hart verloor maar die hij sindsdien nooit meer gezien heeft. De gedachte aan haar brengt zijn leven aan het wankelen en voert hem naar Londen, weg van zijn gelukkige gezin. Is zijn liefde voor Claudette groot genoeg om hem weer naar huis te laten keren? En wil Claudette dat nog wel?

Leuk boek dat verschillende verhalen samen brengt. Over momenten, soms klein, soms groot, die je leven tekenen. Benieuwd naar meer werk van deze auteur.

Toffee – Sarah Crossan – 4*

Als Allison wegloopt van haar gewelddadige vader kan ze nergens naartoe. Wat ze aanziet voor een leeg pand, blijkt het huis van de dementerende Marla te zijn. Marla denkt in Allison haar jeugdvriendin Toffee te herkennen en Allison doet wat ze altijd doet: ze past zich aan. En dus is ze Toffee voor Marla. Toffee is een aangrijpende YA – roman in vrije versvorm over grote thema’s als psychische gezondheid, huiselijk geweld, de waarde van vriendschap en wat het betekent om familie te zijn.

Weer een prachtig young adult boek van Sarah Crossan. Wat hou ik van haar schrijfstijl, hoe ze proza laat aanvoelen als poëzie. Ook in Toffee word ik geraakt door rake zinnen en opbouw van hoofdstukken. Een aanrader, om traag te lezen!

Wolkenjager – Marcel Vaarmeijer – 4*

Texas, 1969. Eden B. Foster wordt door haar ouders voorbereid op een invasie van de Russen. Oorlog is bij hen altijd op de achtergrond aanwezig. Het slimme, onverschrokken meisje leert al op jonge leeftijd vliegen van haar steenrijke oom Fritz. Op haar 18e meldt Eden zich aan bij de marine en wordt piloot. Ze neemt deel aan oorlogen en conflicten, en redt duizenden mensenlevens. Tijdens een gevangenschap in Afghanistan krijgt ze een dochter die haar wordt afgenomen, en naar wie ze tien jaar zal zoeken. Als ze de marine wil verlaten en Donald Trump president is geworden, raakt Eden betrokken bij een ingenieus masterplan van haar vader, met grote gevolgen.

Al na een par pagina’s dacht ik: wat voor een bizar verhaal is dit? Ik las door en toen het boek uit was, dacht ik nog steeds hetzelfde. Wat moest ik van dit boek onthouden? Dat vrouwen roekeloos en heldhaftig zijn? Dat Amerika graag oorlog speelt? Of dat absurde verhalen ook zorgen voor leesplezier? 
Een 3,5 die ik afrond naar 4 omdat de schrijver me in het verleden nog leesplezier heeft bezorgd.

De boekhandelaar van Dachau – Shari J. Ryan – 4*

1940. Matilda’s vriend Hans is in gevaar. Ze biedt hem haar zolder om te schuilen. Maandenlang zien ze elkaar enkel bij kaarslicht als zij hem eten komt brengen en kunnen ze niets anders dan fluisteren. Tot op een dag soldaten haar huis binnenstormen en ze Hans meenemen.

2018. Grace komt erachter dat ze een boekwinkel in Dachau heeft geërfd van de grootmoeder van wie ze het bestaan niet wist. Grace duikt in het verleden van haar grootmoeder Matilda en stuit op dingen over zichzelf en haar familie die haar leven op z’n kop zetten.

Aangrijpend verhaal dat zich hoofdzakelijk afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Graag gelezen!


Heb jij onlangs een pakkend verhaal gelezen? Jouw suggestie(s) zijn welkom in de reacties hieronder.

Op zoek naar meer leesinspiratie? Ontdek het beste wat ik las in 2022 (123), 2021 (1– 23), 2020 (123), 2019 (123) en 2018 (12).


In deze post staan affiliate links naar bol.com, wat wil zeggen dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij via zo’n link een aankoop doet.

3 reacties Voeg de jouwe toe

Laat gerust een reactie achter hier.