Vakantie in het zuiden van Frankrijk met kinderen

Een aantal jaar geleden trok ik met mijn man en twee dochters naar het zuidoosten van Frankrijk, de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Een streek die voor elk wat wils heeft: bergen, strand, zee, mooie natuur en gezellige dorpjes. Ook met kinderen een aanrader!

Onze uitvalsbasis in de streek was het dorpje Vidauban, in het departement Var. Vanuit Brussel rij je er zo’n 1.100 km over met de auto. Wij verbleven er op een vakantiedomein waar de kids zich uitleeefden in het zwembad en met Nederlandstalige animatie. Tijdens onze vakantie planden we enkele dagen in waarop we op uitstap gingen en de omgeving verkenden.

Mijn tips om te doen met kinderen in de Provence-Alpes-Côte d’Azur

1. Les Gorges du Verdon

In het noorden van de Var ligt de op één na grootste kloof van Europa: de Gorges du Verdon. De kloof eindigt in een mooi meer, Lac de Sainte-Croix, waar je aan de oevers kan picknicken en een kajak of waterfiets kan huren om de kloof van dichtbij te bekijken. Langs beide zijden van de kloof is er ook een autoroute die je trakteert op indrukwekkende uitzichten.

Onze dochters van (toen bijna) 4 en 6 jaar vonden het tochtje op de waterfiets heel leuk, net zoals het zoeken naar water (turen in de kloof) op de vele stopplaatsen langs de autoroute.

2. Sainte-Maxime en Saint-Tropez

Dichter bij Vidauban ligt Sainte-Maxime: een dorpje aan de zee waar je de boot kan nemen naar dé toeristische trekpleister bij uitstek daar in de buurt: Saint-Tropez. Deze badplaats kon ons weinig bekoren (te druk, te duur, te weinig kindvriendelijk) maar de boottocht heen en terug vonden de kids wel de moeite waard.

Achteraf zijn we nog naar het strand van Sainte-Maxime gegaan, dat is altijd een voltreffer bij mijn dochters.

3. Parc de Loisirs Dracénie Provence

Sinds augustus 2017 heeft Vidauban een spiksplinternieuw recreatief park: handiger kan het niet! Met veel gras om te picknicken, te relaxen en te spelen, waterspeeltjes voor de kleinere kinderen, speeltuinen en een meertje met trampolines en opblaasbare constructies voor de wat grotere kinderen. Een aangename afwisseling met het zwembad op ons vakantiedomein.

4. Gezellige dorpjes en markten

Wanneer ik denk aan het zuiden van Frankrijk, dan zie ik meteen gezellige straatjes in oude dorpjes voor mijn ogen. Die heb je in de buurt van Vidauban genoeg. Zijn je kinderen al oud genoeg, geef ze dan wat geschiedenis mee van de streek en het dorpje dat je bezoekt. Maar ook zonder vinden ze de kleine steegjes, een verrassend uitzicht achter een hoek of een marktje met veel ongekende producten al best interessant.

Plaatsen die wij bezocht hebben: Lorgues (voor de uitgebreide (maar wel heel drukke) markt), Tourtour (voor een prachtig panoramisch uitzicht) en Vidauban zelf (op zondag zetten ze daar graag oldtimers te kijk).

5. Ponyrijden 

Mijn kinderen deden dat via het animatieteam op het vakantiedomein, maar in de buurt zijn er mogelijkheden genoeg: een ritje maken op een pony. Op een prachtig domein in Vidauban mochten ze eerst trucjes doen op een paard (“Mama, ik stond recht op een paard!”) om daarna de uitstap af te sluiten met een wandeling gezeten op een pony of klein paard (je had ze moeten zien glunderen). Wij als ouder liepen er achteraan en genoten van het uitzicht op de vele wijngaarden.

Ben je van plan om op vakantie te gaan in het zuiden van Frankrijk in de regio van Vidaubon, met kinderen, en wil je nog meer informatie? Je mag me altijd contacteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.