UPDATE | 1 dagboek, 20 jaar herinneringen

Vier jaar geleden vertelde ik hier voor het eerst over mijn nieuw soort dagboek: een vraag per dag.

In Een vraag per dag kan je voor 5 jaar lang elke dag een vraag beantwoorden. Dat gaat van simpele vragen over het dagelijkse leven (wat is je favoriete TV-serie, wat was het laatste boek dat je hebt gelezen …) tot meer filosofische vragen over het leven (wie zijn de belangrijkste personen in je leven, ontbreekt er iets in je leven …).

Ik dokterde een systeem uit waarmee ik én 4 x zo lang het dagboek kan gebruiken én het ook effectief volhoud. Ik beantwoord niet elke dag een vraag, maar wel elke 5de dag. Op deze manier zal het dagboek een weerspiegeling zijn van 20 jaar uit mijn leven. 

Benieuwd of ik het heb volgehouden? Ik geef je graag een update. Mijn systeem werkt na al die jaren nog steeds prima! Ik ben in 2015 begonnen. Na vijf jaar had ik van elke dag de eerste van vijf lijnen ingevuld. In 2020 begon ik dus dagen en vragen voor de tweede keer in te vullen. Leuk om de antwoorden van vijf jaar geleden te herlezen: sommige zijn hetzelfde gebleven, andere zijn bijgestuurd of veranderd.

Enkele pagina’s uit mijn dagboek:

Voorbeeld dagboek een vraag per dag
Voorbeeld dagboek een vraag per dag
Voorbeeld dagboek een vraag per dag

Eerlijk? Het lukt me zeker niet altijd om elke vijfde dag het dagboek te openen en de vraag te beantwoorden. Zo heb ik eind vorig jaar een inhaalmanoeuvre moeten doen omdat het dagboek na de verhuis nog niet op zijn plaats lag. Maar hé, dat is oké. Met een beetje denkwerk en opzoekwerk (leve de gsm, leve de vele foto’s) is het me gelukt om de (tijdsgebonden) vragen zo juist mogelijk te beantwoorden. En als ik iets echt niet weet (bijv. waar fantaseerde je vandaag over, dat weet ik na weken/maanden echt niet meer), dan zet ik gewoon een /. Perfectie heb ik hierin losgelaten, gelukkig.

Vorig jaar deed ik een poging om een dagboek bij te houden van mijn 40ste levensjaar. Dat heb ik niet lang volgehouden, jammer genoeg. Daarom ben ik echt content dat ik dit boekje heb en het me lukt om in te vullen. Elk jaar wordt het ook leuker om in te vullen omdat je op meer herinneringen kan terugblikken. Een blijvertje dus!


Heb jij een dagboek? En/of tips om het invullen van een dagboek of bullet journal vol te houden?

13 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Super tof om het op die manier te doen! Ik ben daar geen goeie voor. Het enige wat ik consistent vol houd zijn de weekoverzichten op mijn blog en ik beantwoord nu ook voor elke maand vragen maar ook op mijn blog (maar of ik dat een paar jaar na elkaar ga volhouden is ook maar de vraag natuurlijk :p). Maar ik moet zeggen dat ik zo’n boekjes wel altijd leuk vind. Ik heb nu ook een fysiek dagboek maar schrijf er ook niet elke dag in.

  1. Ik ben er ook geen goeie voor, maar deze manier lukt me wel. Al is dit boekje natuurlijk niet te vergelijken met een echt dagboek.

 2. Ik heb dit boekje ook, maar ik denk dat ik er 10 jaar zoet mee ga zijn, want ik vergeet het altijd maar weer in te vullen… Wel leuk om eens terug te kunnen kijken!

  1. Misschien kan mijn systeem je inspireren? Elke dag zou hier ook niet lukken. En ik doe het vaak voor een aantal dagen in 1 keer omdat om de vijf dagen me ook niet altijd lukt.

 3. Wat slim bedacht! Ik heb ook zo’n boekje. Ik vul(de) hem elke dag in, maar sla af en toe een jaar over, omdat de antwoorden van de eerste 2 jaar zo op elkaar leken. Jouw systeem is daar ook een goede oplossing voor. Wie weet voor mijn volgende boekje.

 4. Leuk! Ik vul sinds januari 2020 elke dag een vraag in en dat gaat me best goed af. Ik neem elke week een moment en vul dan meteen de afgelopen 7 dagen in. Dan gaat het goed. Jouw systeem klinkt ook wel goed!

 5. Dit ooit ook geprobeerd, maar niet volgehouden.
  Wat ik wel al jaren doe is een bundel steekkaartjes (eentje voor elke dag van het jaar) en daar op schrijven als er die dag in dat jaar iets is gebeurd. Zo kan ik ondertussen zien wat ik op pakweg 12 april 2014 heb gedaan. En soms zijn er datums waarop nooit iets blijkt te gebeuren 🙂

 6. Ik hou voor mezelf ook een dagboek bij, waarin ik schrijf zoals het me uitkomt en volgens m’n eigen ritme.
  Een gelijkaardig invulboek als dit van jou – 999 vragen aan mezelf – heb ik ook ooit gekocht. Het ligt hier intussen gewoon stof te vergaren. Zodra iets te dwingend voelt, haak ik af. Ik hou meer van het spontane. Dat geeft me ook meer rust.

 7. Ik schrijf regelmatig in mijn dagboek, altijd ’s morgens, als onderdeel van mijn ochtendritueel. Meestal om de paar dagen wel een keer. Ik hou al een dagboek bij sinds mijn 10e en da’s heel fijn om af en toe eens een stukje terug te kunnen lezen, zeker daar ik me van mezelf niet zoveel meer herinner van vroeger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.