Anna Helena doet van minder plastic in de badkamer

Van de campagne Mei Plastic Vrij heb je waarschijnlijk al gehoord. Een initiatief dat ik graag steun want ik word vaak echt onnozel van al die overbodige plastic dat in mijn huis komt en ik moet weggooien. Jij ook?

Groen in de badkamer

Twee jaar geleden schreef ik al een blogpost over groen in de badkamer: hoe ik me bewust werd van de chemische brol in o.a. douchegels en dat de meeste verzorgingsproducten van grote merken getest worden op dieren. Dat was voor mij reden genoeg om mijn vertrouwde producten in vraag te stellen. Ik schreef toen:

Misschien was ik daarin wat naïef, maar ik ben zeker niet de enige. Als het maar lekker ruikt. Als het maar niet te duur is. Als het maar van merk L is. Mijn ogen zijn nu opengegaan en ik ben bereid op zoek te gaan naar alternatieven: beter voor mijn huid, beter voor de dieren, beter voor het milieu. Want ja, dat is voor mij een klein geluk.

Ik ging dus op zoek naar alternatieven, dier- en milieuvriendelijke producten, en kwam al snel uit bij Lush. Toen kende ik het enkel als de bruisbal-winkel, maar er ging echt een hele nieuwe wereld voor me open. De afgelopen twee jaar experimenteerde ik met Lush-producten voor zowel gelaat als haar en lichaam, en ik ben absoluut fan. Waarom? Ze doen wat ze moeten doen: reinigen, hydrateren, verzorgen, verfrissen. Dat de meeste van de Lush-producten die ik gebruik vegan, niet getest op dieren én plastic vrij zijn, vind ik een dikke, zeg maar gerust vette, bonus.

Mei plastic vrij: minder plastic in de badkamer

Deze plastic vrije producten gebruik ik:

 • Shampoo bar voor mijn haren: als je shampoo uit een plastic fles gewoon bent, dan is een shampoo bar wel even wennen. Je haar schuimt niet zo fel (maar dat is goed!) en kan in het begin wat stroef aanvoelen (als het nog nat is). Maar je haar wordt er echt proper van, het voelt super zacht aan en het ruikt heerlijk. Ik wil niets anders meer. Op reis neem ik mijn bar mee in een doosje. Handig, want het kan niet uitlopen in mijn toiletzak.
 • Zeep voor mijn lichaam: vorig jaar kocht ik een naked showergel. Je gebruikt het als een stuk zeep. Het gaat super lang mee: een keer goed wrijven in zo’n bolletje spons en je hebt genoeg om heel je lichaam in te zepen. Naast deze showergel gebruik ik ook wel Lush-douchegels uit een plastic flesje. Ik ben dus niet heilig :-).
 • Zeep voor mijn gezicht: ik wisselde jaren van merk en toepassing en nu moet ik niets anders hebben dan een gezichtszeep. Doet wat het moet doen voor mijn huid, en op reis neem ik het ook mee in een doosje.
 • Bodylotion (of body butter): ook in zeepvorm. Vergeet ik vaak te gebruiken hoewel ik altijd content ben over het resultaat. Reminder voor mezelf dus!

Ik gebruik de meeste van deze producten nu twee jaar en ben er echt tevreden mee. Deze omschakeling was voor mij haalbaar en ik heb niet het gevoel dat ik iets heb moeten opgeven, integendeel, ik zie er alleen maar voordeel in.

Mei plastic vrij: minder plastic in de badkamer

Het enige nadeel aan plastic vrije producten is dat je ze ergens moet leggen waar het droog is. Naast onze douche staat nog een commode waarop een zeepmatje en houten bakje liggen. Tijdens het douchen neem ik mijn bar en zeep daarvan. In onze douche is er geen droge plek voorzien hiervoor, maar kijk: aan elk nadeel valt er iets te doen. En mijn gezichtszeep, die ligt in een zeepbakje aan de lavabo.

Mei plastic vrij: minder plastic in de badkamer

Wat kan nog beter in mijn badkamer?

Uiteraard gebruik ik ook nog producten verpakt in plastic. Ik ben me daar bewust van en probeer alternatieven te zoeken waar ik kan. Ik koop nu ook veel minder impulsief en probeer me te beperken tot wat ik echt nodig heb (trust me, echt niet makkelijk om als Lush-fan in een Lush-winkel enkel je favo producten te kopen).

 • Oorstokjes. Ik gebruik dat veel te veel. Maar echt. Dus ben ik van plan om een herbruikbaar oorstokje te kopen. Iemand ervaring mee?
 • Wattenschijfjes. Gebruik ik bijna dagelijks ’s avonds, in combi met een reiniger van Kruidvat (plastic maar wel vegan!). Zou ik eigenlijk zelf moeten maken.
 • Tandpasta. Ik weet dat er van die tabletten bestaan maar dat schrikt me om de een of andere reden toch af. Ken ook niemand die dat gebruikt. Een getuigenis zou helpen :).
 • Conditioner. Dagcrème. Bodylotion. Die zitten in zo’n zwarte potjes van Lush. Je kan die inruilen in de winkel (bij 5 stuks krijg je een gratis gezichtsmaker) en ze hergebruiken deze. Dus eigenlijk nog niet zo slecht, toch?
 • Deo. Ik gebruik spuitbussen. Heb je ook in sticks en crèmes maar ik denk altijd dat dit te veel vlekken zal achterlaten op mijn kleren. Toch proberen?
 • Make-up. Alles in plastic vrees ik. Maar ik heb er niet veel van en ik gebruik het ook heel weinig. Toch een beetje duurzaam hé 😉

Ook al gebruik ik nu twee jaar minder plastic in mijn badkamer: er is nog werk aan de winkel. Wat goed is hé, want wat zouden we zijn zonder uitdaging ;-). Ik sta open voor feedback, suggesties en voorbeelden om minder plastic te gebruiken in de badkamer. En ik hoop dat ik jou misschien een klein beetje geïnspireerd heb om bewuster naar je verzorgingsproducten te kijken.

Dit is geen gesponsorde blogpost. Ik ben oprecht fan van Lush-producten. Er bestaan nog zoveel meer (betaalbare) dier- en milieuvriendelijke verzorgingsproducten. Neem maar eens een kijkje op de webshops van Kudzu en Druantia.

9 reacties Voeg de jouwe toe
 1. ik probeer ook mijn best te doen, zo maakte ik al wattenschijfjes zelf
  en deze week kocht ik shampoo zonder parabenen, wel helaas zal de fles dus niet opgebruikt worden want na één keertje wassen absoluut niet tevreden van, mijn haar plak gewoon dus dat is niet zo’n succes
  ik kocht voor deze zomer ook milieuvriendelijkere zonnecrème, helaas nog niet echt weer gehad om te testen of dat ook werkt 😉
  maar het moet inderdaad haalbaar blijven

  1. Welke stof heb je gebruikt voor de wattenschijfjes? Tevreden van? Jammer van de shampoo … En welk merk van zonnecrème is het? Wil dat ook wel proberen 😊

   1. Ik gebruikte wafeltjeskatoen en badstof. Vooral de wafelkant vind ik fijn! Ook flanel is top.
    Ik ben trouwens heel tevreden over de deo van we love the planet.
    Succes met het verminderen met plastic!

  2. Ik ben sinds kort ook voor shampoo en douchecel overgeschakeld naar zeep en shampoobar. Ik heb mijn shampoobar gewoon in de Carrefour gevonden.
   Ik gebruik aluin als deo of hervulbare deostick van rebel nature als ik een geurtje wil.

 2. Goed bezig!
  Een paar gedachtes / antwoorden op je vragen:
  – Die oorstokjes zijn alleszins een aanrader. Ik heb er ook nog “gewone” (wel gerecycleerde), maar die gebruik ik maar heel af en toe eens én ik gebruik in het algemeen veel minder een oorstokje, terwijl ik dat vroeger dagelijks deed. Veel gezonder eigenlijk 🙂
  – Wattenschijfjes wil ik ook zelf maken (maar soms is het wat kiezen waaraan je tijd besteedt en momenteel is dat niet prioritair), maar tot dan gebruik ik eigenlijk gewoon een washandje. Werkt ook goed 🙂 Al reinig ik weliswaar niet elke dag mijn gezicht (vaak gewoon een plets water), dus misschien is dat te ruw voor dagdagelijks gebruik, geen idee.
  – Tandpasta koop ik nog in een tube; wil wel eens van die tabletten uitproberen, maar ’t is er nog niet van gekomen. Nu ja, op zijn minst is het al ecologische tandpasta zonder microplastics, ’t is al iets 🙂
  – Ik gebruik een deoroller van Weleda. Ook niet helemaal plasticvrij en ik wil wel eens proberen het zelf te maken (opnieuw: tijd, tijd, tijd…). Totaal geen last van vlekken eigenlijk, heel content van.

 3. Heyhey,

  Allereerst chapeau! ipv shampoo! 🙂
  Mijn badkamer kan zeker ook nog beter, met name de shampoo en conditioner.
  Heb nog geen shampoo bar uitgetest…
  Verder gebruik ik zelden wattenschijfjes (en ook zelden make-up).
  Ik vermoed dat die schijfjes gebruikt worden om de make-up te verwijderen?
  Mijn gezicht was ik enkel met water – wel af en toe een reinigend masker van klei.
  Als dagcreme een creme in glazen potje met oa. aloë vera in (zeer tevreden van na verschillende soorten te hebben uitgetest)
  Voor geurtjes gebruik ik aura-spray in glazen flesjes met etherische olie ipv deo.
  Als ik toch deo gebruik is het ook een roller, nog nooit vlekken gehad op kleding.

   1. Aura-spray wordt door sommigen gebruikt om hun aura te beschermen tegen negatieve invloeden.
    Zelf gebruik ik het gewoon omdat ik vind dat het heerlijk ruikt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.