Alles wat je wil weten over mijn keuze voor plantaardig eten

Naar aanleiding van Wereld Veggie Dag bundel ik alles wat ik al geschreven heb over mijn keuze voor plantaardig eten in deze post. Hoe ik tot die keuze gekomen ben, hoe ik het volhoud en wat ik dan zoal eet. Zit je hierna nog met vragen, stuur me gerust een mailtje.

Waarom gekozen voor anders te gaan eten?

Op 2 januari 2017 ben ik gestart met een plantaardig eetpatroon. In de maanden die daaraan vooraf gingen, zijn beetje bij beetje mijn oogkleppen afgevallen en ben ik me bewust geworden van de impact van de vleesindustrie op het milieu, het dierenwelzijn en mijn gezondheid. Ik zag voorbeelden van hoe het anders kon en wou zelf de uitdaging aangaan. Op mijn eentje ging me dat niet lukken, dus ik was heel blij dat ik kon terugvallen op het (winter)boek 50 days of Green Happiness. Vijftig dagen lang maakte ik de plantaardige recepten voor ontbijt, lunch, avondmaal en tussendoortjes. Na anderhalve maand van lekker eten wist ook ik dat het wel degelijk anders kan.

Uitgetest: The Green Happiness #2

Wat eet ik dan?

Na een succesvolle start met The Green Happiness ging ik zelf aan de slag. Ik zocht plantaardige recepten op Pinterest (het internet staat er echt vol van), haalde kookboeken in huis en stelde zelf mijn weekmenu’s samen. Van die kookboeken maakte ik een review en deelde hier mijn favoriete recepten:

Honger van Mme Zsazsa - lente- en zomerrecepten - Zoete zomerse ovenschotel

Wanneer je gewoon bent om elke dag iets klaar te maken met de heilige drievuldigheid vlees, patatten en groenten, dan is het best wel wennen om 1 van die dingen weg te denken. Het repertoire van recepten waarop je kan terugvallen na een drukke dag bijvoorbeeld had ik vorig jaar nog niet. Maar ook dat kan je opbouwen en gelukkig bestaan er veggie/vegan burgers om op inspiratieloze dagen toch eten op tafel te toveren.

Af en toe heb ik me ook aan eigen plantaardige recepten gewaagd:

Smoothie - instagram foto

De meeste vragen die mensen mij stellen eens ze weten dat ik plantaardig eet:

Melk moet niet

Eet ik dan echt nooit dierlijke producten?

Tuurlijk wel. Soms zijn er situaties waarin ik niet anders kan, dat ik zelf geen alternatief kan meenemen, dat er toch dierlijke eiwitten zitten in de veggie vleesvervangers, koekjes, chips en ijsjes die ik eet. Ik maak er dan geen probleem van, ik ben geen moeilijke. Maar ik probeer het zondigen tot een minimum te beperken.

Waarom vind ik het zo belangrijk om deze info te delen?

Omdat ik hoop dat vleeseters zich bewust worden van de impact van vlees eten en dat ze inzien dat het ook anders kan. Ik wil niemand bekeren, enkel inspireren. Het is een cliché, maar moesten we allemaal 1 dag per week geen vlees eten, het zou al een wereld van verschil maken.

Wil je het proberen? Schrijf je in voor de Try Vegan actie: nog heel de maand oktober krijg je via e-mail tips & tricks voor een plantaardiger eetpatroon.

Benieuwd naar mijn ervaringen en plantaardige recepten? Je vindt ze terug in dit vegan overzicht.

3 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Nu ik dit bericht lees, zie ik dat we het eigenlijk op dezelfde manier aanpakken. En naar mijn gevoel al redelijk wat mensen: zoveel mogelijk plantaardig en als het niet kan vegetarisch. Maar ik heb wel het gevoel dat de wereld elke dag een beetje meer naar de goede richting evolueert als het op plantaardig eten aankomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.