Life is music tag

Ik hou van muziek. Had ik een vriendenboekje om in te vullen, ik schreef bij hobby’s: muziek beluisteren. Het is voor mij een belangrijk #kleingeluk, ik laat hier op de blog muziek dan ook regelmatig aan bod komen. En omdat ik ook wel hou van lijstjes invullen, bedacht ik er eentje over muziek. Inspiratie haalde ik op de blog van Evelyne Vergote. Ik paste de Wicked Music Tag wat aan en zo was deze life is music tag* geboren. Enjoy!

1. Hoe is jouw liefde voor muziek ontstaan?
Ik herinner me momenten dat ik als kind (8, 9 jaar zoiets?) luisterde naar platen van mijn ouders (oa. Boney M en Abba). We hadden ook een draagbare platenspeler en daar speelde ik (mini) plaatjes op van de smurfen, het melklied van Mik,Mak en Mon en Never too late van Kylie Minogue (die ik kende van uit de serie Neighbours). Later stopte mijn nonkel gekopieerde cassettes in mijn handen (vooral van Tien om te Zien en Vlaamse artiesten) en zag ik hoe mijn oudere broer en zus liedjes van de radio opnamen op cassettes en beluisterden. Fascinerend en geweldig vond ik dat. Als tiener heb ik ontelbare cassettes gevuld en zat ik uren aan mijn bureau naar ze te luisteren. Muziek was een soort van metgezel geworden en heeft me sindsdien nooit verlaten.

2. Wat is je eerste en laatste gekochte plaat, cassette of CD?
Het plaatje van Kylie Minogue, Never too late, was de eerste die echt van mij was (of zo zit het toch in mijn geheugen). Ik herinner me cassettes van Roxette, Right Said Fred en Knuffelrock. Als 11jarige kocht ik mijn eerste CD: Parijs op aarde van Mama’s Jasje. Trots dat ik was! Ik heb die CD werkelijk grijs gedraaid. Maar hé, hij werkt na 27 jaar nog steeds. Zo 1 à 2 x per jaar zet ik die nog eens op en ik verbaas me er dan altijd over hoe goed ik die teksten nog ken (en niet enkel van de hits zo ver weg en doe het licht maar uit). Pure nostalgie!

De laatste CD die ik (twee maanden geleden) kocht was van Hannelore Bedert: Vanaf nu doe ik alles wat ik wil. Ik kocht haar eerste CD in 2008 en sindsdien ben ik fan van haar poëtische teksten. Doordat haar CD’s vaak in de auto lagen (en gespeeld werden), werd mijn man ook fan en sinds een paar jaar ook de dochters. Hilarisch wanneer ik ze op de achterbank hoor meezingen van als ge pluimen in uw gat steekt en zou er in mijn bed, nog iemand willen slapen, als die alles van mij wist.

Life is music tag - Eerste en laatste gekochte CD

3. Wat is je favoriete en minst favoriete muziekgenre?
Ik heb een zwak voor singer-songwriters. Ik hou van rustige, gevoelige liedjes, gezongen door een rauwe of gevoelige stem. Wanneer ik een dipje heb en nood aan muziek, is het meestal dit genre dat ik opzet. Maar mijn muzieksmaak laat zich niet zo makkelijk in hokjes stoppen. Ik hoor ook graag pop, rock, oldies uit de eighties, dance, jazz, instrumentale muziek, … Dit vind ik net zo mooi aan muziek, dat een lied jou kan raken ook al is het gebracht in een genre waarin je niet thuis bent.

Mijn minst favoriete muziekgenres zijn metal, hard rock en hiphop.

4. Radio, CD of digitaal?
Ik luister de laatste jaren vooral digitaal naar muziek, via Spotify (de gratis versie). Wat ik zo leuk vind aan Spotify is het gemak waarmee je nieuwe artiesten ontdekt, via allerlei voorgestelde playlists, en dat je ook zelf afspeellijsten kan samenstellen. Ik zet de app vaak aan terwijl ik kook of zoals nu wanneer ik blog.

Naar de radio luister ik vaak in de auto op weg naar het werk/thuis. Meestal staat de radio dan op Studio Brussel, hoewel met mijn muziekprofiel Radio1 ook een optie is. Thuis zetten we de radio enkel in de weekends aan. En wanneer ik het gevoel heb dat ik niet meer mee ben met de laatste hits, zet ik wat vaker de radio aan.

CD’s zijn ook voor in de auto, ter afwisseling van de radio, en af en toe ook thuis, wanneer ik zin heb om te luisteren naar iets van vroeger. Mijn collectie telt ongeveer 300 CD’s. Ik koop nog amper CD’s, waarschijnlijk omdat ik zoveel digitaal luister. Spotify heb ik altijd bij de hand, de noodzaak van een CD hebben is weg. Van de artiesten waarvan ik fan ben, blijf ik wel de CD kopen.

Life is music tag - Selectie CD's
Links: CD’s van mijn favorieten – Rechts: een kleine selectie van CD’s, vooral van de jaren ’90 en ’00

5. Heb je een idool? En heb je deze al ontmoet?
Kylie Minogue was mijn allereerste idool. Ik heb haar carrière jaren gevolgd tot mijn interesse ergens midden jaren negentig stilletjes uitdoofde. Ik heb haar 1 x aan het werk gezien, in 2004 in het Sportpaleis in Antwerpen. Ik heb 2 cassettes van haar, maar geen enkele CD. Oeps!

Van zodra er hormonen in mijn lichaam zaten, stond ik zot van Peter Van Laet, de zanger van Mama’s Jasje. Posters van hem hing ik niet op, ik had wel mappen vol knipsels en foto’s. Toen ik vijftien was, heb ik hem geïnterviewd voor een schoolopdracht. Ik herinner me er nog amper iets van, behalve de zenuwen vooraf en de roze wolk achteraf #schaterlach.

Andere idolen heb ik nooit gehad. Ik ben niet het type dat knettergek wordt als een van mijn favoriete artiesten op een podium staat. Wie ik nog wel wil ontmoeten is Adam Duritz, de zanger van mijn alltime favoriete band Counting Crows. Ik schreef twee jaar geleden een ode aan Adam en mijn liefde voor zijn muziek.

6. Welk nummer heeft een speciale betekenis voor je?
Goh, er zijn zoveel nummers die ik kan linken aan een speciaal moment in mijn leven. Als ik er dan toch eentje moet kiezen: Round here van Counting Crows. Nadat ik het in 1996 voor de eerste keer hoorde, en het meteen een onuitwisbare indruk naliet, heeft dit lied mij ontelbare keren getroost en gesterkt. Elke keer dat ik die intro hoor, gebeurt er iets binnenin mij.

7. Welk concert staat voor altijd in je geheugen gegrift?
De eerste keer dat ik Tom McRae live aan het werk zag, in 2002 in de Botanique in Brussel. Nog redelijk onbekend toen, de zaal was klein, sfeer vanaf het eerste nummer. Vier keer kwam hij terug voor een bisnummer. Vier! In die jaren was er daar nog tijd voor. Vorig jaar was het maar 2 x.

En ook het voorlopig laatste concert van Counting Crows, in 2014 in de AB in Brussel. Geweldige sound, playlist en sfeer, zo’n avond die zeldzaam is en net daarom heel dierbaar. Dat ik op de terugweg naar huis verslag gaf van het concert op de radio, dat is bijzaak.

8. Welke liedjes en/of artiesten wil je graag aanbevelen aan anderen?
Waar moet ik beginnen? Ik ontdek wekelijks nieuwe artiesten op Spotify met liedjes waarvan ik denk: wauw, waarom kende ik die nog niet (ik deelde hier vorig jaar al muziekpareltjes om te ontdekken).

Deze liedjes wisten mij dit jaar al te bekoren, misschien jou ook?

Vanaf nu – Maaike Ouboter
Zoutelande – Bløf met Geike Arnaert
Fever – Oscar and the Wolf
Ricochet – Haux

9. Wat is de rol van muziek in jouw leven?
Zoals ik hierboven al schreef: muziek is een van mijn metgezellen in het leven, het is er altijd wanneer ik het nodig heb. Ik kan me een leven zonder muziek niet voorstellen. Het geeft me energie op dagen dat ik me wat leeg voel en het werkt als een dekentje op momenten dat ik nood heb aan troost. Ik ben geen danstype, op feesten voel ik me het meest comfortabel aan tafel, maar thuis, helemaal alleen, durf ik me wel eens volledig laten gaan op mijn favoriete uit-de-bol-gaan-liedjes. Ook dat is de kracht van muziek voor mij, heerlijk meebrullen en head banging.

10. Spel je naam met de eerste letters van artiesten, liedjes en/of albums die voor jou iets betekend hebben.
August and everything after van Counting crows
Nine Million Bicycles van Katie Melua
New Jerusalem van Bear’s Den
Almost Happy van K’s Choice

Heaven is a place on earth van Belinda Carlisle
End of the world news (dose me up) van Tom McRae
Little bit van Lykke Li
Elvis Costello met I want you
Natalie Imbruglia met Wrong impression
All you broken homers van Tom Helsen

Moeilijke opdracht! Niet enkel door de beperking van de eerste letters maar ook door het overaanbod van liedjes met een betekenis.

Heb je het gevoel dat je nog niet genoeg weet over mijn muziekvoorkeuren? Dan verwijs ik je graag door naar mijn Spotify pagina waar je verder op ontdekking kan gaan.

Life is music tag - You are what you listen to

* Blogger? Neem gerust deze tag over, een verwijzing is altijd leuk #knipoog

9 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Dit is leuk…

  Go with the flow
  Radio Girl
  Everlong
  Evelyn
  This isn’t everything you are

  Pool of Booze, Booze, Booza/Prima Victoria/Purple Rain
  A place for my head
  Unfinished
  Who they are/We
  Ecotone
  Let’s go crazy
  Say you’ll haunt me/Still counting

  Sorry voor de metal/hard rock 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.