Citytrip Parijs met kinderen

Of we gaan een verlengd weekend naar Parijs, samen met de kinderen? Ik hoor het me nog zo voorstellen aan manlief, toen we plannen maakten om onze tiende huwelijksverjaardag te vieren. Naar de stad van de liefde, met onze twee grootste schatten, dat zou toch kweeni hoe leuk zijn?

Zo geschiedde. Het was plezant, de moeite waard. Een deel van het succes was te danken aan mijn voorbereiding. Ik haalde veel inspiratie op het wereld wijde web (en bundelde dat uiteraard op Pinterest) en wil nu anderen inspireren die met het zotte idee rondlopen om Parijs te bezoeken met hun kinderen.

Info over onze citytrip: mijn dochters zijn 5,5 en 7,5 jaar oud. Het was de eerste keer voor hen in Parijs, de vijfde voor mij. We verbleven vier nachten in Parijs en hadden 3,5 dagen de tijd om de stad te ontdekken. De eerste twee dagen was het droog, de volgende twee nat. Hierdoor hebben we heel wat activiteiten buiten niet kunnen doen. Maar er is zoveel te doen in Parijs, dus het is altijd kiezen, ongeacht het weer.

Mijn tips voor een citytrip Parijs met kinderen

Overnachten en vervoer

We kozen ervoor om met de auto naar Parijs te gaan en net buiten de périphérique te overnachten. Ons hotel was Novotel Paris Est, vlakbij het metrostation Gallieni waar lijn 3 start/stopt. We sliepen op het hoogste verdiep, 18, en hadden een ruime familiekamer. Het enige nadeel: onze kamer lag het dichtst bij de liften en die hoorde je constant (behalve tussen 3 en 4 uur ’s nachts). Gelukkig hadden de kids er geen last van en had ik mijn oordoppen mee.

Het ontbijt was inbegrepen en dus aten we in het hotel. Meestal waren we rond 9.30 à 10 uur in de metro om dan een klein halfuurtje later op bestemming te zijn. Met de metro app (RATP) op de smartphone was het heel handig om te weten wat de snelste route was en in welk station we moesten overstappen naar welke lijn. We kochten in totaal 4 x carnets van 10 tickets. Die van de kids waren aan de helft van de prijs.

De meisjes vonden de metro nemen best fijn. Ines volgde op de borden hoeveel haltes we nog moesten en telde hoeveel seconden de deuren openbleven. Ze had schrik van er niet op tijd uit te geraken (het was vaak ook echt druk). Lotta trok zich daar niets van aan, en speelde op haar mondharmonica. En ik, ik probeerde geen duw tegen mijn schouder te krijgen. Bij overstappen van de ene naar de andere lijn was het vaak lang stappen maar grote affiches, bedelaars en muzikanten zorgden voor voldoende afleiding.

Citytrip Parijs met kinderen - Hotel Novotel Est

Activiteiten

Eiffeltoren

Geen bezoek aan Parijs zonder de Eiffeltoren te zien. We stapten uit aan metrostation Trocadéro en aan Palais de Chaillot zagen we hem meteen staan. De kids waren onder de indruk van die grote toren. We zijn er niet op gegaan omdat ik voor uitzicht kijken een andere activiteit had voorzien (de Notre-Dame torens). Via Pont d’Iéna zijn we dichter gaan kijken (kijk mama, een kindermolen aan de overkant!) maar omwille van werken konden we niet onder de Eiffeltoren wandelen. Blijft toch indrukwekkend, die stalen constructie.

Citytrip Parijs met kinderen - Eiffeltoren

Boottocht op de Seine

Een van de betere manieren om je kinderen kennis te laten maken met Parijs, wordt gezegd over die boottochtjes op de Seine. En dat is natuurlijk wel waar: vanop de boot zagen we enkele trekpleisters zoals oa. Musée d’Orsay, Pont Alexandre III en andere bruggen, de Notre-Dame, en vele Parisiens dineren op de kades. De boottocht duurde meer dan een uur en dat was precies ietsjes te lang om de aandacht van de kinderen vast te houden. We deden de tocht rond valavond: vertrokken toen het nog licht was, en aanmeren in het donker. Dit had als voordeel dat we de Eiffeltoren ook by night hebben gezien, wat de kids dan weer geweldig vonden. Er zijn verschillende vaarmaatschappijen, we kozen voor Bateaux-Mouches aan Pont d’Alma.

Ik vraag me wel af of een rondrit met zo’n open bus niet interessanter is voor hen omdat ze dan waarschijnlijk meer pleinen en herkenbare gebouwen zien. Zal voor een volgende keer zijn.

Citytrip Parijs met kinderen - Boottocht op de Seine

Reuzenrad

Op Place de la Concorde stond nog tot eind mei een reuzenrad, la Grande Roue De La Concorde. Aangezien onze planning het niet toeliet om naar de echte grote kermis te gaan, Foire du Trône in Bois de Vincennes, kozen we hiervoor. Het was al 22 uur toen we instapten en er stond een windje. Terwijl de kinderen het geweldig vonden om de hoogte in te gaan, stonden de ouders wat doodsangsten uit. Gelukkig dat het buiten donker was! We deden twee toertjes, “genoten” van het uitzicht en de vele lichtjes, en waren toch opgelucht toen we weer op de begane grond stonden.

Citytrip Parijs met kinderen - Reuzenrad

Notre-Dame torens

Ik had een week voor ons vertrek wat YouTube filmpjes van de film De klokkenluider van Notre-Dame aan de dochters getoond. Missie mislukt want ze dachten dat we die film gingen zien in de kerk. Waar haalden ze dat idee nu weer? Ik las op andere blogs dat het uitzicht vanop de torens van de Notre-Dame even mooi is als dat vanop de Eiffeltoren. Als bonus mag je er meer dan 400 trappen voor doen, jeuj! De kids hadden er wonderwel geen probleem mee, ik moest toch wat puffen toen ik boven stond. Er zijn twee haltes: de eerste beneden aan de torens (waar je ook een klok kan bewonderen die nog gebruikt wordt op feestdagen), de tweede bovenop een van de torens. Mooi! De tocht naar beneden was er wel een van volle concentratie want draaiende trappen, daar zijn we zo geen fan meer van.

Voor deze activiteit hoefden we niet in de rij te staan. ’s Ochtends kies je via een app een tijdslot en je zorgt dat je op tijd opdaagt. Bewijs tonen via de app en je mag beginnen (en pas dan betaal je).

Toilet-tip: de openbare toiletten aan Notre-Dame werkten niet dus gingen de drie meisjes het café Au Tours De Notre Dame binnen, aan de overkant van de wachtrij voor de torens. Wc-deuren met slotjes waarin je 50 cent moet steken maar omdat het er zo druk was, liet de persoon voor jou de deur voor je open.

De kerk zelf hebben we niet bezocht. Daarvoor was de rij te lang én we hadden die dag al een kerk (Sacre-Coeur) bezocht. Had ik al gezegd dat Parijs bezoeken betekent dat je veel keuzes moet maken?

Citytrip Parijs met kinderen - Notre-Dame torens

Centre Pompidou

We gingen het museum van Centre Pompidou niet bezoeken, maar dit gebouw wou ik de kinderen wel tonen. De kleuren van de buizen sprak hen meteen aan. Ook het indrukwekkende plein voor de ingang en wat verderop de fonteinen van Stravinsky. We aten er een ijsje in de vorm van een bloem (en met vegan smaken!) en keken naar een straatartiest. Soms moet het niet meer dan dat zijn om een blij kindergezicht te zien.

Citytrip Parijs met kinderen - Centre Pompidou

Sacré-Coeur

Aan de voet van de basiliek Sacré-Coeur staat er een draaimolen en is er een mini speeltuin. Even spelen en hop, dan de trappen op naar boven. Een muzikant die harp speelde sprak de kinderen meer aan dan het uitzicht had ik de indruk. Ik vond het daar wel mooi! We bezochten de basiliek, staken een kaarsje aan en vergaapten ons aan de prachtige glasramen en tekeningen op het plafond.

Een toeristische trekpleister, dus enorm druk, maar ik ben wel blij dat de kids het gezien hebben.

Citytrip Parijs met kinderen - Sacré-Coeur

Montmartre

Op Place du Tertre gingen we kijken naar de kunstenaars. Heel even speelden we met het idee om ons portret te laten maken, tot we de prijzen zagen. Daarna twijfelden we welke richting uit te gaan in Montmartre, we merkten dat de kids al wat moe begonnen te worden. La Maison Rouge, Villa Léandre en Le mur des je t’aime werden geschrapt en in de plaats daarvan gingen we voor rust en lunch.

We passeerden nog langs Café des Deux Moulins, uit de film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, en aan de Moulin Rouge, waar je foto’s en video’s ziet van de schaars geklede danseressen. Mama, ik wil zo’n show zien. Euhm, ik dacht het niet mijn kind.

Citytrip Parijs met kinderen - Montmartre
La Vilette

Een van de toppers van onze citytrip! La Vilette is een vrij nieuw park buiten het toeristische centrum van Parijs. Er zijn verschillende speeltuinen buiten, gebouwen voor workshops, een bioscoop in de vorm van een grote bal, en Cité des sciences et de l’industrie: een enorm complex met oa. een trendy winkelcentrum (denk leuke inrichting, accent op feeling good), bioscoop, en een museum (denk Technopolis) specifiek op maat voor kinderen.

We hadden geluk dat het nog droog was toen we aankwamen, dus verkenden we het park met oa. de speeltuin van de draak en de draaimolen. Heerlijk op het gemak, in een erg groene en rustige omgeving, de kids vonden het ook plezant. Tickets voor Cité des Enfants (5-12 jaar) hadden we de avond tevoren online besteld. Het museum werkt met tijdslots van anderhalfuur. Net ietsje te kort om alle proeven en opdrachten in de zes zalen te doen. Maar wat een plezier!

Citytrip Parijs met kinderen - La Vilette

Le 104

Op een goed halfuur stappen van La Vilette, in een buitenwijk van Parijs, ligt het gebouw Le 104. Een soort van cultureel centrum met expositieruimte, hallen waar (lokale) artiesten komen oefenen en een maison d’enfants. Die laatste zat vol, dus zetten we ons neer in een van de hallen en keken naar dansers, jongleurs, hoelahoeppers en andere artiesten. Lotta was helemaal in haar element! Ze is alleen toegestapt op twee dansende meisjes, met de openingszin je veux danser en ze kwam terug met een kunstje. Mama, dit is de beste dag van mijn levenSmelt.

Voor we vertrokken van deze hippe en relaxe plek, kropen we er in een photobooth. Leuke soevenir!

Citytrip Parijs met kinderen - Le 104

Muséé en herbe

Met de kids naar het Louvre, dat zag ik eerlijk gezegd niet zitten, ook al hebben ze daar rondleidingen voor kinderen. Ik koos in de plaats voor dit kleine museum, gelegen bijna in de achtertuin van het Louvre, dat moderne schilderkunst toont op kindermaat. De tentoonstelling in Musée en herbe was er eentje met schilderijen van Damian Elwas: we zagen ateliers van grote schilders zoals Picasso, Warhol en Kahlo. De kids kregen een boekje mee en een papieren vergrootglas, en moesten op zoek naar allerlei elementen op de schilderijen. Pret verzekerd! Na nog geen uur waren we er al klaar mee, dat had gerust nog wat langer gemogen. Graag meer van dit soort musea!

Citytrip Parijs met kinderen - Musée en herbe

Opéra Garnier

Bij mooi weer stond de Opéra niet op ons lijsje, maar kijk, soms moet het weer al eens tegenzitten om iets mooi te ontdekken. We werden verrast door de pracht van de monumentale trap, beelden en plafond. De meisjes vonden de tentoongestelde kleren van de dansers interessant én het eventjes kunnen kijken naar de repetitie van een danser en ballerina in de prachtige zaal vol rood en goud. Mama, gaan we echt niet kijken naar de show vanavond? Nee meisje, dat zijn veel te veel centjes. De verrassing van de reis gebeurde trouwens in de Opéra: het weerzien met een ex-studiegenoot die ik al vele jaren niet meer had ontmoet. Dankjewel Parijs hiervoor!

Een aanrader bij zowel slecht als goed weer dit prachtige gebouw.

Citytrip Parijs met kinderen - Opéra Garnier

La Fayette

Zoveel volk, zoveel dure spullen. We gingen naar het winkelcentrum La Fayette voor twee dingen: ons vergapen aan de immense koepel en cadeautjes kopen in de Disney Store. Je zou er uren kunnen vertoeven, maar wij hadden niet zoveel zin in shoppen. Wel in een koffie van Starbucks (de bar had dit mooie uitzicht).

Citytrip Parijs met kinderen - La Fayette

Wat we van plan waren nog te doen, maar niet gelukt is
  • Het speelparcours langs de kade van de Seine, Berges de Seine
  • Kijken naar het aansteken van de vlam aan Arc De Triomphe
  • Rond de pyramide van het Louvre stappen
  • Over Pont Alexandre III en/of Pont Neuf wandelen
  • La Maison Rouge, Villa Léandre en Le mur des je t’aime bekijken in Montmartre
  • Macarons kopen bij La Durée

Eten

In Parijs kindvriendelijke restaurants vinden, liefst met ook veggie/vegan mogelijkheden: ik hield mijn hart wat vast. Gelukkig vond ik tijdens de voorbereiding heel wat adresjes die in aanmerking kwamen. Zo hadden we een een back-up plan moesten we ter plaatse geen geschikte eetplek vinden.

Voor lunch aten we een keer in Le Pain Quotidien en in Exki, twee ketens ook in België gekend en met tientallen vestigingen in Parijs. Keuze genoeg. In La Vilette was er een superette van Marks & Spencer food waar je voor weinig geld lekkere salades kon kopen (en daar ook opeten). Voor de kids was er een mini bakkerij.

Waar we ’s avonds hebben gegeten:

  • Trattoria Dell’Angelo, 6 Avenue Rapp (buurt Eiffeltoren en Seine): Italiaan met lekkere pasta’s en pizza’s.
  • Café des Anges, 66 Rue de la Roquette (Le Marais): gezellig café met veel locals, waar de kids fish & chips aten en wij burgers (ik zelfs een vegan burger).
  • Paname Brewing Company, 41 bis Quai de la Loire (buurt Bassin de la Vilette): je drinkt er een lekker lokaal biertje met uitzicht op het Bassin de la Vilette. Er was veel volk, maar weinig toeristen hadden we de indruk. De ribben op de kaart bleken geen echte ribben te zijn, maar gelukkig smaakte het de kinderen wel. Ik zondigde met quesadillas en die smaakten me enorm.
  • Hank Burger, 55 Rue des Archives  (buurt Centre Pompidou): een kleine eetplek waar je enkel vegan burgers kan eten. Voor een menu van € 15 had je een burger (keuze uit vier smaken), aardappel wedges, een drankje en een dessert. Ik vond het geweldig! Er bestaat ook een Hank pizza, met enkel vegan pizza, dat is voor een volgende keer.

Citytrip Parijs met kinderen - Eten

Paris, je t’aime

Ik hoop dat het duidelijk is aan bovenstaand verslag: we hebben genoten van onze citytrip in Parijs. Ja, het was best vermoeiend, en ja, er was al eens gezaag en geklaag (is het nog ver? ik heb dorst! waarom krijgen wij zo geen mini eiffeltoren? ik wil een ijsje!) maar het was vooral enorm plezant om met ons vieren elke dag op stap te gaan, ons te laten verrassen door het veelzijdige karakter van de hoofdstad van Frankrijk en te genieten van onze tijd samen. Ik had het niet anders gewild!

Ben je van plan om Parijs te gaan bezoeken, met kinderen, en wil je nog meer informatie? Je mag me altijd contacteren.

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

3 reacties Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.