Het beste uit #40dagenbloggen 2018

Het zit er op, de editie van 40 dagen bloggen 2018. Op Valentijnsdag gingen heel wat bloggers de uitdaging aan om 40 dagen aan een stuk, dezelfde periode als de vastentijd, te bloggen. Ik deed mee, na een plezante editie 2017, maar wel weer op mijn eigen manier. Ik koos voor een hogere frequentie bloggen en 1 algemene opdracht.

40 x het positieve van elke dag

In de vastentijd leggen mensen vaak de nadruk op iets NIET doen. Niet snoepen, niet snacken, niet drinken (alcohol), niet liegen, niet … Ik wilde liever focussen op iets WEL doen, een positieve daad, elke dag opnieuw. Ik legde mezelf de uitdaging op om elke dag het positieve van die dag neer te schrijven in mijn Bullet Journal (lees hier meer over de start van de opdracht). Een opdracht waaraan ik me nog nooit had gewaagd.

Het beste uit 40 dagen bloggen editie 2018

Of het me gelukt is? Ja. Ik heb van elke dag, sinds 14 februari tot en met 31 maart, het meest positieve van die dag neergeschreven. Of het makkelijk was? Allesbehalve. Het is een eenvoudige opdracht als je stipt elke avond voor het slapen gaan vijf minuten de tijd neemt om je dag te overlopen. Maar ik was daar niet stipt in, ook al lag mijn Bullet Journal voor mijn neus. Meestal vulde ik het om de twee dagen in, een paar keer pas na vijf dagen, en ik verzeker je: dan is het écht wel moeilijk om je nog iets concreet positief voor de geest te halen. Zeker in mijn geval wanneer vele (thuis)dagen hetzelfde lijken.

De uitdaging zat hem niet alleen in stiptheid van schrijven, ook in het onderscheiden van het echt positieve van het gewone in een dag. Het was niet de bedoeling dat ik elke dag ging schrijven: het instoppen van mijn kinderen in bed. Tenzij dat echt op een dag het enige noemenswaardige positieve was.

De opdracht leerde me om (nog meer) stil te staan bij de gebeurtenissen van de dag, het was een moment van zelfreflectie. Vaak zag ik eerst het slechte of minder goede van de dag, en na wat zoeken vond ik toch iets dat de moeite waard was om te onthouden. Ik heb moeten leren om blij te zijn met simpele, kleine, alledaagse dingen, die ik daarna meer apprecieerde.

Het voelde veel fijner aan om terug te denken aan het positieve, dan aan het negatieve van een dag. En het geweldige is: hoe meer je stilstaat bij het positieve, hoe makkelijker het wordt om je daarop te focussen op momenten dat je je wat minder goed in je vel voelt.

En ik denk dat hiermee de opdracht geslaagd is: 1) beseffen dat #kleingeluk vaak overschaduwd wordt 2) meer focus leggen op en aandacht geven aan dat #kleingeluk.

Ik vermoed dat ik deze opdracht later dit jaar eens herhaal. Maar dan wel maar voor 20 dagen.

Jullie favoriete posts

Van mijn #40dagenbloggen posts zijn deze het meest gelezen:

  1. Koken uit Honger
  2. Van 10 naar 1
  3. Ge gaat geduld moeten hebben meiske – inspirerende woorden #12

Waaraan ik het meest plezier heb beleefd, is het schrijven van mijn persoonlijk alfabet. Een oefening in zelfkennis die ik iedereen aanraadt te doen!

Nieuwe blogs ontdekt

40 dagen bloggen gaat ook over andere deelnemers ontdekken. Mijn Bloglovin’ feed is al redelijk goed gevuld maar ik maakte plaats voor oa. deze nieuwkomers:

Heel wat deelnemers volgde ik al door de editie van vorig jaar. Het was interessant om zien dat sommige bloggers echt helemaal voor de uitdaging van 40 dagen bloggen gingen en dat anderen deden zoals ik: hun eigen ding. Het was bij die laatste groep dat ik de meest leuke posts heb gelezen. Wanneer het louter bloggen om te bloggen wordt, en de posts weinig inhoud hebben, dan haak ik na een tijdje wel af.

Mijn voorstel voor volgend jaar is: ga tijdens de 40 dagen van de vastentijd 1 algemene uitdaging aan en breng daar tussentijds verslag over uit. Minder blogwerk, minder druk en deadlines, en interessanter voor je lezers.

Wat vond jij het leukst om hier te lezen de voorbije anderhalve maand?

— 40 dagen bloggen 2018: 10/40 —

Eén reactie Voeg de jouwe toe

Laat gerust een reactie achter hier.