Nu al hét toestel van 2018

Er is een nieuwe liefde in mijn leven. Ik had haar vorige maand al aangekondigd dus een echte verrassing is het niet meer. Mag ik je voorstellen, voor mij nu al het toestel van 2018: mijn onmisbare e-reader.

Toestel van het jaar 2018: e-reader

Waarom gekozen voor een e-reader?

Tot eind vorig jaar las ik fictie op papier. Door omstandigheden kwam het dat ik op een dag aan het lezen was op de iPad. En dat beviel me, heel erg zelfs. Over die omstandigheden heb ik begin dit jaar al geschreven toen ik het had over geen tijd hebben om te lezen. Ik voelde dat elektronisch lezen wel mijn ding was (ik was terug aan het lezen!) dus de stap van lezen op een iPad naar lezen op een e-reader was logisch (en werd me ook aangeraden). Met mijn verjaardag in het verschiet ging ik op zoek naar merken, modellen en features en kwam al snel uit bij de Kobo Aura H2O Edition 2.

De pluspunten van een e-reader

Na bijna twee maand in gebruik, heb ik deze pluspunten van mijn Kobo ontdekt:

 • Zeer licht en compact toestel, makkelijk mee te nemen buitenshuis
 • Ruimte voor oneindig veel (nu ja, 8 GB) boeken
 • Je ziet, in percentages uitgedrukt, hoeveel je al gelezen hebt (motivation booster)
 • Gebruiksgemak:
  • Licht past zich aan aan de omgeving, mijn ogen geraken niet vermoeid
  • Je zet de tekst zo groot of zo klein als je zelf wil, kiest het lettertype, marges en dergelijke meer

Of deze pluspunten voordelen zijn ten opzichte van een papieren boek laat ik in het midden. Want dat is vaak nogal persoonlijk. Ik vind een dik boek bijvoorbeeld niet handig om in de hand te hebben. En ik zie het als een voordeel om op vakantie geen 5 boeken mee te sleuren maar wel mijn lichtgewicht Kobo met daarop diezelfde 5 boeken.

Sinds ik begin februari lees op mijn e-reader, heb ik al 6 boeken uitgelezen. Door mijn ongeval en de tijdelijke arbeidsongeschiktheid heb ik natuurlijk veel meer tijd om te lezen, maar mijn Kobo maakt het mij echt makkelijker om te lezen.

Toestel van het jaar 2018: e-reader

Zijn er dan echt geen nadelen aan een e-reader?

Ik kan mijn kritische ik niet negeren, dus ik heb inderdaad twee minpunten gevonden aan mijn Kobo:

 • Doordat het scherm zwart-wit is, zie ik de covers van de boeken niet in kleur. Vind ik jammer want ik zie dat graag, boekencovers.
 • Een optie om Spotify te beluisteren had ik persoonlijk héél handig gevonden. Ik luister graag naar muziek wanneer ik lees.

Deze minpunten zijn natuurlijk niet onoverkomelijk. Boekencovers kan ik bewonderen op google, muziek speel ik af op mijn smartphone of iPad. De pluspunten overheersen!

Ga ik nog lezen op papier?

Ik ben er zeker van. Mijn liefde voor een papieren boek is niet verdwenen door de komst van deze nieuwe liefde voor een e-reader. Er liggen nog een paar papieren exemplaren in de boekenkast die ik hoop dit jaar te lezen. En de nieuwe van Isabel Allende schaf ik sowieso in papier aan om mijn collectie te vervolledigen. Ik denk dat de mix en afwisseling van papier en elektronisch perfect voor mij werkt.

Toestel van het jaar

Dankzij het elektronisch lezen is mijn liefde voor lezen teruggekeerd. Op die terugkeer was ik al lange tijd aan het wachten. En nu de leesliefde terug is, ben ik enorm dankbaar dat ik de kracht van lezen en verhalen opnieuw kan ervaren. Daarom verdient mijn e-reader de titel van toestel van het jaar 2018!

Toestel van het jaar 2018: e-reader

Ja, vorig jaar gaf ik ook al de titel van toestel van het jaar weg aan een onmisbaar item in mijn leven.

Ik kocht geen hoes voor de e-reader. Wat bleek? Een goede beslissing want mijn voorlopig enigste naaisel uit 2018, een An-tasje, doet prima dienst als hoes.

Zit je ook op Goodreads? Laten we leesvriendjes worden.

— 40 dagen bloggen 2018: 9/40 —

In deze post staat een affiliate link naar bol.com, wat wil zeggen dat ik een kleine bijdrage krijg wanneer jij via deze link een e-reader aankoopt.

21 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Ja, zalig hé! Ik lees voornamelijk papieren boeken, maar voor onderweg vind ik de e-reader wel veel handiger. Luisteren naar muziek terwijl ik lees, dat kan ik dan weer niet 🙂

 2. Ja zalig hé, zo’n e-reader. Ik heb mijn kobo nu een jaar of drie en zou hem absoluut niet meer kunnen missen. De prijs van de boeken vind ik ook wel een nadeel, voordien ging ik veel naar de bib, nu moet ik ze kopen – maar dat heb ik er voor over.
  Ik stuurde je meteen een vriendschapsverzoek op goodreads 🙂

 3. Ik had er één toen ik in Spanje ging wonen omdat je daar geen (of toch weinig) Nederlandstalige boeken kon vinden. Maar zodra ik terug was, heb ik hem weer verkocht. Ik lees liever op papier, ik blader nogal graag eens verder om te zien hoelang het hoofdstuk nog is en het grote nadeel vond ik toen dat je alle boeken moest kopen, terwijl ik de meeste boeken leen.

 4. Amen.

  En meer heb ik daar niet op te zeggen 😉
  Of toch; blij dat je leesdrive terug is! Zelf vind ik -na drie jaar ereader- ‘echte’ boeken vervelend. Ja, je mist de geur en het gevoel van het boek op zo’n elektronisch ding, maar dat kan ik vrij makkelijk achter me laten. In the end; lezen is lezen, of dat nu op papier of op scherm is x

 5. Voor op reis/op verplaatsing vind ik ‘m ideaal. Daarnaast lees ik thuis toch weer – opnieuw – in papieren boeken. Maar ik begrijp jouw enthousiasme volkomen 🙂

 6. Ik kan ook niet meer zonder die van mij. Kocht hem een aantal jaar geleden om mee te nemen op reis en ik heb nooit spijt gehad van mijn aankoop. Heb nu een abo bij Bol zodat ik lekker veel boeken kan downloaden. Ik lees nu vooral ’s morgens voor ik ga werken en ’s avonds in bed, maar ik lees ook nog altijd papieren boeken want ik vind het gewoon leuk om te hebben 😀

 7. Woehoew! Proficiat met de baby 😉 Ik had zo’n beetje dezelfde conclusies als jij na de aanschaf van mijn Kindle. Ik vind het vooral handig om mee te nemen op reis, en om ’s nachts te lezen zonder mijn bedgenoot wakker te maken!

 8. Dag Dames, heb net deze blog ontdekt! @Anna Helena, ik word een vaste bezoeker, je komt in mijn inspiratielijstje gezet! Ik wil graag ook een ebook kopen. Nu vroeg ik me af: is er een reden waarom jullie niet de Tolino van Standaard Boekhandel hebben gekocht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.