Easy Vegan: vegan@home

In het derde deel van Easy Vegan, vegan@home, vertel ik over hoe plantaardig eten zijn intrede heeft gedaan in mijn leven en dat van mijn gezin. We zijn nu al 11 maanden bezig, dus ik spreek al een beetje uit ervaring, niet? #schaterlach

Testperiode van 50 dagen

Op 2 januari 2017 begon ik aan een testperiode van 50 dagen plantaardig eten. Hoe ik daartoe gekomen ben, lees je in een blogpost over mijn eerste bevindingen van het boek The Green Happiness. Ik had het geluk dat mijn man wilde meedoen tijdens die testperiode. Zonder druk van mij, vraag het hem maar! Dat maakte het voor een stuk makkelijker, want hadden we 2 potjes moeten koken, dan ging dat ongetwijfeld problemen geven in de keuken. Zijn deelname was natuurlijk ook een steun en zorgde voor extra motivatie om die 50 dagen vol te houden.

Na die 50 dagen was ik erg positief over plantaardig eten. Het had me verrast: de ongekende combinaties van groenten, de rijkdom aan kruiden, de eindeloze variaties op smoothies en het smakenpallet van de gerechten. Voor een niet-veganist klinkt dit heel raar in de oren maar ik vind de plantaardige keuken veel rijker en uitgebreider dan de keuken die vol is van dierlijke producten. Het had me ook weinig moeite gekost om vlees, vis en eieren niet te kopen. Het ging niet over wat ik niet mocht eten maar over wat ik wél allemaal mocht eten.

En de kinderen? Die aten ’s middags op school warm. ’s Avonds was het dus geen noodzaak meer dat ze meeaten. We spraken volgende regel af: lusten ze het gerecht, dan mochten ze mee-eten, anders aten ze boterhammen. Ik denk dat het fiftyfifty was. En zij vonden dat meestal prima.

Wat na 11 maanden?

Na de testperiode wilde ik verder doen. Ik zag niet in waarom ik zou terugkeren naar een eetpatroon waarin ik niet meer geloofde, zeker als er een waardig alternatief was. In die 50 dagen had ik geen honger geleden maar net lekker gegeten en nooit het gevoel gehad dat ik iets miste. Ik ging verder aan de slag met de plantaardige keuken en dat beviel me heel goed. Ging er dan nooit iets mis? Tuurlijk wel! Niet alles was even lekker als het er uit zag op foto. Maar dat heb je in de niet-vegan keuken ook, toch? Ik weet intussen welke gerechten ik niet meer opnieuw moet maken en welke succesnummers zijn. Ik weet ook dat ik nog regelmatig zondig tegen mijn eigen principes als het aankomt op snacks, koeken en chips. Een werkpuntje voor het nieuwe jaar!

Manlief ging akkoord om standaard plantaardig te eten maar was toch gematigder dan ik. En zo komt het dat wanneer we op zondag aanschuiven aan de tafel bij mijn ouders dat hij meestal een stuk vlees neemt. In zijn koffie blijft hij koemelk gebruiken. Op zijn boterham legt hij regelmatig kaas, salami en surimi. Af en toe eet hij met de kids een stuk vlees of vis. Ik heb daar geen probleem mee (en heb ook niet de behoefte om mee te eten).

Voor de kinderen geldt nog steeds dezelfde regel. Ik vind het belangrijk dat ze proeven, dat ze nieuwe smaken leren. Dat is niet makkelijk, zeker de laatste weken komt er geregeld een jakkie uit hun monden, terwijl het vaak om eten gaat dat ze vroeger wel lusten. Bijkomend probleem: wat de ene dochter graag eet van speciale dingen, lust de andere langs geen kanten. Wil ik dus dat ze mee-eten, dan moet ik rekening houden met hun verschillende smaken en voorkeuren. Voor hun ontbijt en boterhammen met beleg heb ik nog niet zoveel plantaardige alternatieven: met een kommetje yoghurt en gesneden fruit doe ik hen geen plezier. Heel af en toe een smoothie, dat wel. De choco op de boterham is van Boerinneke of speculoospasta, beide wel plantaardig. De oudste lust trouwens pindakaas, ook plantaardig.

Ik verbied hen dus zeker geen dierlijke producten, maar wil de inname ervan bij hen wel verminderen. Het onderwerp is bespreekbaar, ze weten dat mama en papa geen (of weinig) vlees eten. Dat zorgt soms wel voor discussies aan tafel, zeker wanneer er op school een gezonde week doorgaat. Vraag je je af of het wel goed is dat kinderen geen/minder dierlijke producten eten? Lees dan zeker het artikel van vzw EVA over kinderen en plantaardig eten.

3 tips om aan de slag te gaan met plantaardig eten

 1. Weekmenu’s
  Na het boek The Green Happiness schafte ik me een aantal kookboeken aan die vol stonden met vegetarische en plantaardige recepten. Op basis daarvan en mijn opgeslagen recepten in Pinterest begon ik met het opstellen van weekmenu’s. Een principe dat manlief in het verleden zo vaak had voorgesteld maar ik steeds had afgewimpeld als slecht idee. The Green Happiness heeft me overtuigd van het nut van weekmenu’s: slechts 1 x nadenken over wat te eten (en de moeilijkheidsgraad van de recepten af te stemmen al naargelang de drukte van de agenda’s), slechts 1 x boodschappen doen. Pure tijdswinst! Meestal maak ik op vrijdagavond het weekmenu en ga ik op zaterdag naar de winkel. Het gebeurt regelmatig dat er last minute nog iets wijzigt aan onze planning maar dan zijn we voldoende flexibel om voor een oplossing te zorgen (leve de voorraadkast en diepvries). Wanneer je wil starten met plantaardig eten, zoek een recept dat je wil uitproberen en plan dit in op een avond dat je voldoende tijd hebt om het klaar te maken. Less stress, more taste.
 2. Begin met 1 dag per week
  Je moet niet zo zot zijn als ik en opeens 50 dagen lang je eetpatroon volledig veranderen. Begin kleinschalig met 1 dag in de week, bij voorkeur een dag dat je tijd hebt om te koken. Geef het een aantal weken de tijd en bevalt het je zo’n plantaardige dag, dan kan je uitbreiden naar 2 dagen. Varieer in het plantaardig maken van de ene keer je ontbijt, dan je lunch en nog een andere keer je avondmaal.
 3. Stel je Buddha bowl samen
  Plantaardig eten, dat is veel groenten eten. Kies 2 à 3 groenten (of meer), iets van rijst/couscous/aardappelen/pasta/noedels, wat noden en zaden, eventueel een vleesvervanger, een dressing of sausje en je hebt een buddha bowl. Een goed gevuld bord dat je kan aanpassen naar smaak van de gezinsleden. De restjes doe je samen in een potje en neem je mee naar je werk als lunch. Ik zet het regelmatig op het menu omdat het zoveel opties biedt en de kinderen kunnen kiezen wat ze willen eten.

  Vegan@home - buddha bowl kinderen
  Links: het bord van de jongste (5) – Rechts: het bord van de oudste (7)

  Vegan@home - buddha bowl
  Mijn buddha bowl

Uitdaging

Ik begrijp dat het voor veel gezinnen een uitdaging is om plantaardig te gaan eten. Ben je er helemaal niet vertrouwd mee, dan schrikt het logischerwijs af. Ik hoop dat het delen van mijn ervaring en mijn tips helpt om je te motiveren het eens te proberen. Zodat je ontdekt dat groenten meer zijn dan enkel groenten. En dat een dag zonder vlees, vis, eieren en andere dierlijke producten ook een genietbare dag kan zijn.

Zit je met bepaalde vragen over vegan@home of wil je nog wat extra tips? Laat het weten hieronder!

—-

Tijdens Easy Vegan 2017 ligt de focus op 4 thema’s: 1) melk moet niet 2) hoe vervang je kaas 3) plantaardig eten thuis 4) overal plantaardig eten.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

4 reacties Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.