Easy Vegan: op een ander plantaardig eten

Kiezen om thuis de veganist uit te hangen is 1 ding, op een ander plantaardig eten is minder vanzelfsprekend. De afgelopen maanden heb ik vaak de vraag gekregen hoe ik dat dan doe als ik ga uit eten. De perceptie leeft dat dit haast onmogelijk is, dat wanneer je geen vlees en vis eet het weinig zin heeft om op restaurant te gaan, omdat je niets mag eten. Na 11 maanden ervaring kan ik zeggen dat het inderdaad geen evidentie is om als veganist in een brasserie, taverne of restaurant een volwaardige plantaardige maaltijd te bestellen. Maar moeilijk gaat ook!

Plantaardig eten op restaurant

Anno 2017 is het voor een veganist ongetwijfeld veel makkelijker om een eetplek te vinden met aangepaste maaltijden dan pakweg vijf à 10 jaar geleden. Toch is er nog een lange weg te gaan. In veel brasserieën en tavernes staat er op de menukaart wel een vegetarische schotel (en als je geluk hebt zelfs twee) maar die is vaak zo overgoten met kaas dat dit voor een veganist geen optie is. En een salade dan? Wel, af en toe heb ik een gezonde salade gezien, enkel groentjes, maar die was dan zo beperkt dat je het geen volwaardige maaltijd kon noemen. Ik heb dus een paar keer gezondigd en een gerecht met vis of vlees gekozen. Dat heeft ook gesmaakt maar ik had het wel liever anders gehad.

Op restaurant gaan doe ik niet zo heel vaak, ik ben dus geen expert op dat vlak. De keren dat ik dit jaar geweest ben, had ik meestal inspraak bij de keuze van het restaurant. Dat betekent dat ik vooraf informeer, ofwel via de website ofwel via telefoon, of er een plantaardig alternatief mogelijk is. Ik vind dat niet erg om na te vragen, een nee heb je en een ja kan je krijgen. Zo kreeg ik van een Italiaans restaurant uit het Leuvense het antwoord dat het niet mogelijk was omdat ze dan speciale producten moesten inkopen. Groentjes, speciaal? Het zijn de basisingrediënten van je gerechten, toch?

Easy Vegan - op een ander plantaardig eten

Toen we begin dit jaar op citytrip waren in Sittard, Nederland, had ik vooraf mijn research gedaan en eetplekjes gevonden met een, zelfs ruim, plantaardig aanbod. Dat is het voordeel van een (voor)stad, daar heb je sowieso meer gespecialiseerde eetplekken. Maar ook ketens zoals Ellis Gourmet Burger of Le Pain Quotidien hebben veganistische varianten op de kaart staan. Ik vind het leuk om die gerechten uit te proberen, want zo ontdek ik ook nog nieuwe combo’s. Hartje zomer zijn we gaan eten bij Hashtagfood in Brugge: een heel ruim aanbod van #vegan volwaardige gerechten. Mijn hoofdgerecht was wat tegengevallen door de smaak van de humus, maar dat dessert man, zoooo lekker!

Easy Vegan - op een ander plantaardig eten

Conclusie: er is nog veel werk aan de winkel om uitbaters van klassieke eetplekken te sensibiliseren over plantaardig eten en hen te overtuigen van een volwaardig gerecht op de menukaart te voorzien. Gelukkig kan je als veganist nog wel gaan uit eten, informeer je vooraf goed zodat je weet wat te verwachten en durf te vragen naar alternatieven.

Plantaardig eten bij familie en vrienden

Wanneer ik ga eten bij iemand thuis, vraag ik niet om iets speciaal voor mij alleen te maken. Meestal zijn er aparte groentjes voorzien, dus dat is prima, dan schep ik dubbel op. Het doet me uiteraard wel veel plezier wanneer anderen rekening houden met mijn eetgewoonten. Zo heb ik enkele maanden terug op het verjaardagsfeest van mijn petekind mijn buik rond gegeten met een heerlijke groenten ovenschotel terwijl de andere gasten smulden van kip, en kreeg ik vorige week op een ander feestje spaghetti met aangepaste saus. Je denkt misschien: ach, die ene keer dat je vlees eet kan toch geen kwaad? Wel, ik ga er niet van dood. Maar het gaat in tegen mijn principes en mijn eetgewoonten. Dus als ik de kans heb om toch plantaardig te eten op een bijeenkomst, zonder dat anderen zich hiervoor in duizend bochten moeten wringen, dan grijp ik die. Op een weekend met vrienden had ik zelf #vegan burgers meegebracht voor op de gourmet, niemand die daar een probleem van maakte. Fijn toch?

En voor zij die denken: dju, ik wil Anna Helena eens uitnodigen voor een etentje maar ik weet niet wat maken want ik heb geen ervaring met plantaardig koken, bestaat er een oplossing: vraag het mij gewoon, ik zal niet bijten. Ik wil gerust zelf iets klaarmaken, no worries!

Zo, dit was het laatste thema van de Easy vegan challenge van dit jaar. Vond je het interessant dat ik mijn ervaringen heb gedeeld? Zit je nog met vragen over bepaalde aspecten? Stel ze hieronder of stuur een mailtje. Ik ben benieuwd wat je er van vond!

—-

Tijdens Easy Vegan 2017 ligt de focus op 4 thema’s: 1) melk moet niet 2) hoe vervang je kaas 3) plantaardig eten thuis 4) overal plantaardig eten.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.