Mijn tijdloze top 3

Aan de Tijdloze week van radiozender Studio Brussel moest ik wel meedoen. Maar weet je dat ik het ongelooflijk moeilijk vond, 3 muzieknummers kiezen die tijdloos zijn? Want wat is dat precies, tijdloos? Nummers die je na zoveel tijd nog steeds mooi vindt? Is een nummer na 1 jaar al tijdloos of moet de releasedatum eentje zijn van minimum vijf jaar geleden? En plakt de term tijdloos enkel het best op rocknummers of zijn dancetracks en Nederlandstalige luisterliedjes ook tijdloos?

Voor een muziekliefhebber is kiezen verliezen. Zoveel nummers die een betekenis hebben, een herinnering oproepen of een gevoel aanwakkeren. Zoveel nummers die een stukje zijn van jezelf.

Hoeveel nummers moet je kiezen opdat buitenstaanders op basis van die muzikale keuze een juist beeld van je maken? Met deze drie alleszins niet. Met de playlist die ik maakte ook niet. Maar hé, het is een begin.

1. Round here – Counting Crows

De eerste noot van die intro raakt meteen een snaar bij mij. Een nummer waarvan ik de betekenis nog steeds niet snap na al die jaren, maar die me telkens weer alles om me heen doet vergeten. Ik ben vooral fan van de live versies van dit nummer, die uitgesponnen worden tot soms 10 minuten maar geen seconde vervelen. Met dit nummer werd mijn liefde voor Counting Crows geboren en het zal ongetwijfeld het meest precious nummer uit mijn leven blijven. Met dikke stip op nummer 1.

2. Mia – Gorki

Een nummer dat ik ontdekt heb in mijn laatste jaren middelbaar en grijs heb gedraaid, ook in mijn studententijd. Zo nen trage past bij mijn melige en weemoedige aard. Elke keer opnieuw raakt het nummer mij. Ik hou ook van Nederlandstalige muziek, dus het verdient zeker een plekje in mijn top 3. Een nummer van Mama’s Jasje had ook gekund maar zou hier misschien wat ongepast zijn?

3. Second lives – Vitalic

Ik dans nooit en toch zet ik een dansnummer in mijn top 3. Ik snap het ook niet. Al van bij de eerste keer dat ik dit nummer hoorde, was ik verkocht. Zo aanstekelijk! Thuis, home alone, placeer ik er al eens een dansje op. Zo met armbewegingen en al. Echt. Alleen thuis. Voel ik me down, dan gaat dit nummer veel te luid en ben ik alle zorgen even kwijt. Ook dit maakt deel uit van wie ik ben.

Drie nummers, 1 impressie van mijn muzikale smaak. Zit er een nummer bij dat ook in jouw top 3 staat?

Mijn tijdloze top 3

Tijdloze playlist

Twee jaar geleden begon ik met het vullen van een playlist op Spotify, met tijdloze nummers. Ik stak er klassieke tijdloze nummers in, nummers die 20, 30 of zelfs 40 jaar oud zijn. Nummers uit mijn kindertijd, die ik kende van op Knuffelrock-cassettes, nummers uit mijn tienertijd die werden gedraaid op die radiozender met veel geluid en geroep. Ik heb deze week ongelooflijk veel nummers gehoord die ik vergeten was maar waaraan zoveel herinneringen hangen, of gewoon leuk zijn om terug te horen, en ik zou ze allemaal een plekje willen geven in mijn tijdloze playlist.

Maar. De neuroot in mij heeft het moeilijk met de term tijdloos. Wat de criteria zijn. Zet ik er Nederlandstalige klassiekers als Ik wil je van De Kreuners in? Verdienen huidige nummers, die zelfs geen single zijn geweest, zoals Berlin van Bear’s Den, een plekje? Wat met Madonna, Michael Jackson en Beyonce? Die horen misschien eerder thuis in mijn playlist All time favorites? Maar waarin ligt dan het verschil?

Zucht. Er zijn ergere dingen om wakker van te liggen. Maar als jij een oplossing hebt voor mijn criteria-probleem, wil je die dan alsjeblief met me delen?

En dan nu, wat goeie muziek!

BewarenBewaren

2 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Ik loste het op door de playlist ‘tijdloos mooi’. Het ‘voor mij’ staat er niet bij, maar aangezien ik vrouw en meester over de playlist ben, lijkt me dat evident niet. En het is niet omdat ik het vandaag tijdloos mooi vind, dat dat de komende tien jaar ook het geval moet zijn. Loslaten dus, gewoon genieten van de muziek x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.