Easy Vegan: melk moet niet

“Melk, dat is toch goed voor elk van ons? En er worden geen dieren voor geslacht. Waarom drink je dan geen melk meer?”

Een vraag die men mij niet zo vaak op de man af stelt maar die ongetwijfeld in velen hun hoofd ronddwaalt. En ik begrijp het onbegrip en de twijfels. Tot een jaar geleden was ik ook van die mening, dat er met melk niets verkeerd is. Ik had geen benul van hoe melk geproduceerd werd, dat er wel degelijk dieren voor afzien en sterven, of van het bestaan van voedingsproducten met dezelfde goede eigenschappen als die van melk. Ik trok mijn oren en ogen open en liet mijn naïef schild vallen.

Ik ben ab-so-luut geen expert ter zake, ik baseer me op informatie van organisaties die pretenderen kennis van zaken te hebben en een agenda vrij van winstbejag, en kies uiteindelijk ook maar mijn eigen waarheid. Moest het delen van mijn ervaringen en bewuste keuze voor plantaardige melk teweegbrengen dat je zelf even stilstaat bij je melkkeuze, dan hoop ik enkel dat je bewust(er) achter die keuze staat, of het nu gaat om koemelk of de plantaardige variant of een mix van beiden.

Mijn 5 redenen om (meer) te kiezen voor plantaardige melk

 1. Koemelk bevat meer ongezonde voedingsstoffen zoals verzadigde vetten en kankerbevorderende groeifactoren dan plantaardige melk.  Van 1 glas ga je niet dood, dat weet ik ook wel.
 2. Koemelk is niet de onvervangbare bron van calcium zoals de melkindustrie beweert. Leve plantaardige calciumbronnen (waarin vaak meer calcium zit dan in koemelk)!
 3. Voor plantaardige melk hoeven er geen dieren te lijden. Het dierenleed van melkkoeien (en hun kalveren) is helaas reëel en vaak miskend. Ik heb dit niet met mijn eigen ogen gezien en dat hoeft ook niet.
 4. De productie van plantaardige melk heeft een impact op het milieu die een stuk lager ligt dan die van koemelk. De ecologische voetafdruk van melkproductie wordt vaak vergeten. Ik wist het ook niet. 
 5. Het alternatief voor koemelk, want dat is er echt wel, is smaakvol en bestaat uit ontzettend veel varianten. Voor elk wat wils.

En toch ook nog deze: mensen zijn de enige zoogdieren die melk drinken van andere zoogdieren, en die melk is samengesteld uit voedingsstoffen bestemd voor kalfjes. Waarom zou de mens dit dan nodig hebben? 

Dezelfde voedingsstoffen binnenkrijgen via producten vrij van dierenleed, zonder chemische reststoffen en met een kleinere impact op het milieu: dat zag ik alleen maar als een win-win situatie.

Een waaier aan plantaardige melkproducten

Deze 5 redenen waren voldoende voor mij om mijn melkgebruik in vraag te stellen. De beslissing om te stoppen met het consumeren van koemelkproducten werd vergemakkelijkt door het ruime gamma alternatieven. Anno 2017 zijn er in de rekken van de meest gangbare supermarkten heel wat merken die plantaardige melkproducten aanbieden. Wil je meer variatie, dan is een bezoek aan de natuurwinkel of bijvoorbeeld Origin’o aangewezen. Vaak een beetje duurder maar je zou versteld staan van al het lekkers dat ze daar hebben!

Heb je nog geen plantaardige melk geproefd? Zeker doen! Weet wel dat er veel variatie in smaak bestaat. De rijstmelk vind ik de meest neutrale, die met amandelsmaak is dan weer heel uitgesproken. Dat heb je met koemelk uiteraard ook: doe een blinde test met vijf verschillende merken en ze smaken alle vijf anders. In het begin is het dus een beetje zoeken welke smaak jou het beste ligt. Veel hangt ook af van in welke bereiding je de melk gebruikt. Daarom, een voorbeeld uit het echte leven!

Ik waarschuw op voorhand: ik ga met wat namen van merken gooien. Zo wordt het meteen een stuk concreter en weet je wat zoeken in de winkel als je er zin in hebt gekregen. En nee, ik krijg hiervoor geen procentje.

Welke melkproducten gebruik ik bij?

De koffie & tussendoor

Ik drink gemiddeld elke dag een kop koffie en daar moét een scheut melk in. Meestal neem ik de brik die in de frigo staat, dus dat varieert, ik ben daar geen moeilijke in. Vorige week had ik de Original Almond van Alpro mee naar het werk (ja ik neem mijn eigen brik mee en zet die daar in de frigo) en die was verrasssend goed. De havermelk van Dream vind ik dan weer minder passen in koffie.

Ter info: melk puur drinken doe ik niet, ook nooit gedaan met koemelk. Voor mij moet dat altijd in iets verwerkt zitten. Of een smaakje hebben. Want chocomelk of melk met een fruitsmaakje drink ik wel, en al langer dan dit jaar plantaardig. Meestal zijn het die van Alpro met chocoladesmaak of rode vruchten (kids vinden die ook lekker), onlangs de chocodrink van Dream ontdekt in de Delhaize en eerder dit jaar in de biowinkel ook de chocodrink van Lima. Oh, en als je de kans hebt om te winkelen in Albert Heijn, dan moet je het gamma van Oatly uitproberen.

Melk moet niet

Het ontbijt

Melk moet niet

Het avondeten
 • De puree: liefst zo neutraal mogelijk, dus bij voorkeer rijstmelk of Alpro natural. Of als je houdt van exotische smaken, dan kan je ook kiezen voor kokosmelk uit blik. En dan een takje koriander als garnering … mmmhhh!
 • Gerechten met room in: hiervoor gebruik ik producten uit het Alpro gamma, te vinden in de meeste supermarkten. Ik gebruik dit jaar wel veel minder room omdat ik geen quiches meer maak.
 • Ik heb al twee keer gratin dauphinois gemaakt en dat was met een mengeling van melk en room. Als er interesse is voor het recept, wil ik het hier gerust delen.
Desserts
 • Voor het kloppen van slagroom heb ik nog geen ideaal alternatief gevonden. Het zit nochtans in het gamma van Alpro maar hun Soja op te kloppen is nergens te vinden in mijn omgeving. Daarop wacht ik dus nog!
 • Wil je vanillepudding maken met zo’n zakje poeder? Gebruik dan geen rijstmelk. Je pudding zal niet opstijven, hij zal drinkbaar zijn. Wel lekker hoor. Welke melk je dan wel best kiest, dat moet ik nog uitzoeken.
 • Af en toe koop ik een toetje van Alpro, uiteraard met chocolade, of de nieuwe dessert moment met vanille en amandelen, lekker!

Melk moet niet

Drink ik dan nooit meer koemelk?

Tuurlijk wel. Als we ergens op bezoek zijn en ik zin heb in koffie, dan schik ik me naar de melk die op tafel staat. Bloemkool met witte saus bij mijn ouders zal ik ook nog opscheppen. Cake gemaakt met melk zal ik op een ander ook wel eten, zij het met mate. Ik probeer het zoveel mogelijk te beperken, maar ben er niet extreem in.

Of manlief en dochters ook fan zijn?

Manlief zweert nog steeds bij koemelk in zijn koffie. De ene dochter kiest al eens voor plantaardige melk bij de ontbijtgranen, de andere niet. De brikjes met een smaakje in vinden ze meestal wel lekker. Ik vind het belangrijk dat ze proeven, dat ze andere smaken leren kennen en dat ze weten waarom melk niet moet. Later doen ze toch hun eigen zin.

Heb je nog vragen over welke melk ik gebruik in een bepaald gerecht of andere vragen over het omschakelen naar plantaardige melk? Geef een seintje hieronder, ik help je graag!

—-

Tijdens Easy Vegan 2017 ligt de focus op 4 thema’s: 1) melk moet niet 2) hoe vervang je kaas 3) plantaardig eten thuis 4) overal plantaardig eten.

BewarenBewaren

12 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Kiezen voor plantaardige melk is voor mij gemakkelijk omdat ik het niet lust 🙂 Dat maakt het makkelijk om vegan te eten. Ik eet ook wel eens iets met melk als ik elders ben maar als ik kan kiezen, kies ik voor de vegan variant. En inderdaad we zijn de enige dieren die melk drinken van een ander.

 2. Net puree gemaakt met havermelk. Was prima, vond ik. Verder gebruik ik allerlei soorten plantaardige melk, zolang ze maar geen toegevoegde suikers bevatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.