Easy Vegan: hoe vervang je kaas?

In de tweede week van de Easy Vegan challenge was de vraag hoe vervang je kaas door een plantaardige variant. Aangezien ik sinds dit jaar zoveel mogelijk plantaardige melk drink, en kaas gemaakt wordt van melk (en daar dus wel degelijk dieren voor stierven), probeer ik ook zoveel mogelijk plantaardige kaas te eten. Wat een iets grotere uitdaging blijkt te zijn dan bij het overstappen naar plantaardige melk.

een gebrek aan plantaardige kaasproducten

Het aanbod van plantaardige kaasproducten is op dit moment allesbehalve zo uitgebreid als bij de melkproducten. Ook al was ik geen grote kaasliefhebber – ik at enkel jonge kaas, geitenkaas, een paar harde oude kazen met onuitgesproken smaak en mozzarella – ik vind het jammer dat je in de reguliere supermarkten nog geen alternatief voor dierlijke kazen vind. In de bio- en natuurwinkels wel natuurlijk, maar het aanbod is beperkt.

Ik heb me al twee keer mispakt met het uitproberen van vegan kaas: een keer met sneetjes kaas van Fit Food voor op de boterham en een andere keer met een bol kaas van Cicioni om als aperitief te eten. De smaak zat, voor mij, helemaal fout. Het lijkt me een moeilijk proces, kaas namaken. Het verschil in smaak is groter dan bij melk. Maar als je je daarop instelt, dat je geen 100% kopie mag verwachten, dan zijn er wel een aantal alternatieven die ik je kan aanraden om een keer uit te proberen.

welke kaasproducten gebruik ik bij?

beleg op de boterham

Gevonden in de biowinkel: sneetjes jonge kaas van Wilmersburger. Je proeft wel dat het anders is, maar het komt verdomd goed in de buurt van die typische kaassmaak. En, raar maar waar, de jongste dochter lust het zelfs liever dan echte jonge kaas. Het is wel prijzig dus ik haal het niet elke week in huis.

Een plantaardige vervanger voor smeerkaas heb ik nog niet gevonden (maar ook nog niet actief naar gezocht).

Hoe vervang je kaas? Jonge kaas van Wilmersburger

spaghetti & pasta & pizza

In de plaats van geraspte kaas of parmezaanse kaas voor op de spaghetti of pizza, of om een pastagerecht in de oven te gratineren, gebruik ik edelgistvlokken. Dat klikt heel raar maar is het niet: het is een vervanger vol B-vitaminen en foliumzuur, en het geeft je gerecht een hartige smaak. Het smaakt zeker niet hetzelfde als bijvoorbeeld gruyère kaas, de textuur is ook anders, maar eens je de smaak te pakken hebt, is het echt lekker. De kids wisselen af tussen geraspte kaas, parmezaanse kaas en edelgistvlokken. Ik soms ook. De edelgistvlokken van Natu Food zijn mijn favoriet. Ooit in de Bio-Planet een ander merk gekocht en die vond ik maar niets.

Hoe vervang je kaas? Edelgistvlokken bij spaghetti

kaasschotel

Met een kaasschotel kon je mij voor dit jaar al geen plezier doen, dus op dat vlak is er niets veranderd. En meer heb ik daar niet over te zeggen #schaterlach.

kaassaus

Vroeger maakte ik al heel weinig kaassauzen. Bloemkool wordt hier steevast zonder witte saus gegeten. Macaroni krijgen de dochters vaak op school voorgeschoteld dus dat werd eerder uitzonderlijk eens klaargemaakt. Om maar te zeggen: met plantaardige kaassauzen heb ik weinig ervaring.

Af en toe duikt er in mijn kookboeken wel een recept op met een plantaardige afgeleide van een kaassaus. Zoals de creamy vegan carbonara van Deliciously Ella: op basis van pompoen en cashewnoten ontstaat er een lekker sausje (tip: wees zuinig met het citroensap).

Hoe vervang je kaas? Creamy carbonara van Deliciously Ella

Of de bloemkool met notenkaassaus van Easy Vegan met Julie, ook op basis van cashewnoten.

Hoe vervang je kaas? Bloemkool met notenkaassaus van Easy Vegan met Julie

Wil je experimenteren? Neem dan een kijkje op de website van EVA vzw, naar hun gerechten met een kaassmaakje.

Eet ik dan nooit meer koekaas?

Op het eten van een boterham met koekaas zal je me niet meer betrappen. Ik eet soms wel een restje als ik de boterhammen van de oudste maak. En heel af en toe een babybel, in een hongerige bui. Met een snuif selderzout.

Croque Monsieur met kaas en hesp eet ik niet meer. Ook geen verkruimelde feta over een Grieks slaatje. Of tomaat-mozzarella in de zomer. Ik kan daar heel goed nee tegen zeggen. Maar soms, wanneer je uit eten gaat, dan zijn er geen andere mogelijkheden dan een vegetarische schotel met kaas te nemen. Ik erger me vaak aan de perceptie dat wanneer je geen vlees eet, je maar veel kaas moet eten. Alsof dat de vereiste vervanging is. Het maakt je gerecht onnodig zwaar en zeker niet lekkerder. Vegetarisch eten is echt wel meer dan groenten en kaas.

Dus ik kijk uit naar de dag dat er meer plantaardige vervangers van kaas op de markt zijn. Zowel voor de particulier zoals jij en ik, als voor bedrijven en restaurants. Want ik geloof er in, dat er lekkere alternatieven mogelijk zijn. En intussen wil ik zelf graag nog meer experimenteren. Als ik Pinterest mag geloven, zijn de mogelijkheden eindeloos …

OF MANLIEF EN DOCHTERS OOK FAN ZIJN?

Wanneer ze zelf kiezen, gaat de voorkeur uit naar de koekaas. De jongste is dol op geitenkaas maar ook op de plantaardige jonge kaas. De oudste houdt van jonge kaas en babybel, en gruwelt van geitenkaas. De edelgistvlokken worden niet enkel door mij gestrooid maar komt voor mijn wederhelft & kids op de tweede plaats. Het is een goeie mix en dat is prima zo.

Benieuwd of jij een kaasliefhebber bent en of je het zou kunnen vervangen door de plantaardige versie!

—-

Tijdens Easy Vegan 2017 ligt de focus op 4 thema’s: 1) melk moet niet 2) hoe vervang je kaas 3) plantaardig eten thuis 4) overal plantaardig eten.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

5 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Ik ben ervan overtuigd dat ik vlees/vis/gevogelte relatief makkelijk kan ‘laten’ – ondertussen al 3op7, we maken vooruitgang 😉 – maar kaas vrouw, pak me mijn kaas niet af. Geef me nog wat tijd en ik volg wel, maar dit is voor mij een moeilijke, petje af voor jou dus!

  2. Ik at vroeger wel eens kaas maar echt een grote liefhebber ben ik ook nooit geweest. Ik had vooral een zwak voor gesmolten kaas (op pizza, pasta, een plakje kaas op een toast), mozzarella en een paar gerechten met parmezaan. Als ik zin heb in een toast met kaas koop ik nu wel eens de kaasvervanger van Wilmersburger, gistvlokken heb ik standaard in huis en strooi ik inderdaad ook over bv een pasta. En ik ben zeer blij dat ik een goed alternatief heb gevonden voor parmezaan: Grattugiato van Vantastic Foods (koop ik online) dat helemaal de smaak heeft van parmezaan. Het gebeurt nog wel eens dat ik bv op restaurant iets eet met kaas maar ik merk dat ik dat nu meestal veel te zwaar vind.

    1. Gesmolten kaas, ja dat vond ik best lekker 🙂 In welke online shop koop je dat? En wat gebruik je om te gratineren of op pizza?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.