Overwin je (stof) angsten

Dat ik een angst heb voor bepaalde stoffen kon je deze zomer al lezen, toen ik vertelde over het maakproces van het Lotta rokje. Tricot en ik, dat zijn dus niet de beste vriendjes. Maar net zoals in het echte leven moet je soms werken aan vriendschappen en een extra efforke doen. Ik haalde een lap uit de kast die daar al een jaar lang lag te wachten en ging op zoek naar een patroon. Niet te ingewikkeld, niet te veel opties, doenbaar voor een tricot-beginner.

In mijn blogfeed zag ik toevallig het nieuwe patroon van Wensje de revue passeren, Fons & Sien, voor een tricot T-shirt of jurk. Op het eerste zicht leek het me ideaal maar ik had al snel twijfels over het bolle gedeelte van de jurk. Na wat verder snuisteren op Wensje haar blog, zag ik foto’s van de Lena dress. Gekozen!

Lena dress + Emma&Mona haarband (tricot)

Lena dress

Het patroon van de Lena dress is ideaal: weinig onderdelen en weinig denkwerk bij het knippen van de papieren versie. Ik zou Anna Helena niet zijn, moest ik toch niet ergens de mist in gegaan zijn … Bij het knippen van de (eerste) mouw had ik geen rekening gehouden met de richting van de print. Gelukkig op tijd gezien! En was er genoeg stof over.

Vooraleer ik begon met naaien, testte ik mijn tricotsteken uit op een proeflapje. Dat was broodnodig, want het lukte voor geen meter. Wat een gesukkel was me dat zeg … Ik wist weer vanwaar die vrees voor tricot kwam. In plaats van er de brui aan te geven, bleef ik proberen en twee proeflapjes later had ik de juiste instellingen gevonden. Met toch een klein hartje begon ik de schoudernaden vast te stikken en yes, dat lukte zonder probleem. Voor ik het wist, zat het kleed in elkaar, op de halsboord, mouwboorden en zoom na.

Ik maakte een 110 voor mijn jongste dochter van 5 (technisch gezien nog 4, jarig eind deze maand) maar toen ik de mouwboorden stikte, leek het alsof ik voor een baby aan het naaien was. Zo smal, zo lastig, zo’n precisiewerk waarin ik geen held ben. Met de halsboord had ik ook wat problemen maar gelukkig was het naaiavond en was mevrouw Khadetjes er om mij te helpen. Merci!

Er was niet enkel de vrees voor tricot maar ook voor een te hoog pyjama-gehalte van het kleedje. Achteraf gezien valt dat goed mee, niet?

Lena dress + Emma&Mona haarband (tricot)   Lena dress + Emma&Mona haarband (tricot) Lena dress + Emma&Mona haarband (tricot)

Het kleedje past perfect en werd heel positief onthaald door de jongste dochter. Ik denk er zelfs aan om nog een Lena dress te maken want het is echt een fijn patroon. Jammer dat de maten maar tot 116 gaan want de oudste wil er ook eentje …

Haarband Emma & Mona

Omdat ik dan toch zo goed bezig was, zocht ik naar een patroon voor een haarband, om de berg restjes tricot ietwat te verkleinen. Via Pinterest kwam ik al snel uit op het patroon van Emma & Mona voor een tricot haarband. Het was eventjes goed nadenken hoe ik de rand door het keergat moest trekken maar voor de rest was er niets moeilijk aan. Haarband klaar in 10 minuten. Zalig! En het maakt de outfit compleet vind ik.

Lena dress + Emma&Mona haarband (tricot)

Grenzen verleggen, dat levert toch mooie resultaten op. Ik blij, dochter blij.

Pirate, pirate, pirate? Go, go, go!

Lena dress + Emma&Mona haarband (tricot)

Patroon: Lena dress van Wensje – haarband van Emma & Mona
Stof: Joy Pirate, gekocht bij FairyTailors

Meer Belgische patronen ontdekken? Neem een kijkje op de blog van Flaflinko en ontdek de Stik Belgique Sew Along.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

6 reacties Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.