Ben jij je bewust van wat je eet?

Veganisme of plantaardig eten: ik zie er de laatste weken en maanden heel wat artikels over verschijnen in de nieuwsfeed van kranten, magazines en blogs. Sommigen noemen het een hype en laten het aan zich voorbij gaan, anderen zijn nieuwsgierig en staan op het punt om het een kans te geven, zoals ik tien maanden geleden. In beide gevallen merk ik dat er heel wat onwetendheid heerst die vaak leidt tot foutieve assumpties en zo ook tot twijfelachtige keuzes. En het is net dat wat ik zo jammer vind.

Mijn weg naar bewustzijn

Toen ik eind vorig jaar stilaan bewust werd van de mogelijkheden die er zijn binnen een plantaardig eetpatroon, ging er een nieuwe wereld voor me open. Ik wist tot dat moment wel wat vegetarisme inhield en heel af en toe haalde ik tofu en quorn in huis maar verder dan dat reikte mijn kennis niet. De term veganisme zei me vaag iets, vegans waren in mijn ogen mensen die amper iets mochten eten. Ik stond ook niet stil bij de impact van de vleesindustrie op het milieu, want niemand maakte er mij attent op. Ik was ongewild onwetend. De behoefte om informatie te zoeken over de impact van vlees/vis eten, om mijn dierlijk eetpatroon in vraag te stellen heb ik nooit gevoeld.

Beetje bij beetje (ik noem het proces onbewuste bewustwording) sijpelde er bij mij informatie binnen, over de voordelen van plantaardig eten voor je gezondheid, over het dierenleed in slachthuizen en kwekerijen, over dat melk niet dé bron is voor calcium, over dat hoofdzakelijk groenten eten niet eentonig of saai hoeft te zijn, over dat de gelatine in snoepjes gemaakt is van dierlijk afval, over het opvallend verkleinen van je ecologische voetafdruk door dierlijke producten zoveel mogelijk te schrappen uit je eetpatroon. Ik wist niet waar ik het had. Ik voelde me ontzettend dom en naïef. Waarom wist ik dit niet eerder? Waarom had ik hierover nooit iets opgepikt bij vrienden, kennissen, of online? Had ik zelf die oogkleppen opgezet?

“Je moet niet alles geloven wat ze zeggen”. Hoe vaak heb ik dit al niet gehoord of zelf gebruikt in discussies tegen aanhangers van een of ander extreem standpunt. Betrouwbaarheid van informatie, of het nu gaat over gezondheid, milieu, dierenwelzijn, eten of andere thema’s, vind ik heel moeilijk in te schatten. We worden overladen met studies die elkaar tegenspreken en voor elke voorstander vind je een even overtuigende tegenstander. We zijn geen dokter en zelfs dokters zijn niet eensgezind. Zie jij dus het bos nog door de bomen? Ik zeker niet altijd. Soms volg ik ook maar een aanbeveling omdat het goed voelt, zonder aanwijsbare reden, omdat ik het wil geloven?

Ik heb er wel bewust voor gekozen om die zone van onwetendheid achter mij te laten. Als je ongewild onwetend bent over een bepaald gebruik, dan kan je er eigenlijk niet veel aan doen. Maar van zodra dat je er weet van hebt en dan nog je ogen sluiten, dat vind ik jammer. Een beperking. Een gemiste kans.

Van zodra ik besefte dat mijn dierlijk eetpatroon niet zo heilig was, wilde ik het alternatief een kans geven. Wat had ik te verliezen? In het boek 50 days of Green Happiness vond ik, naast heel wat lekkere recepten, veel nuttige info over plantaardig eten en het effect hiervan op je lichaam. Het deed me nadenken, vragen stellen, kritisch kijken naar mezelf. Geloofde ik elk woord in het boek of volgde ik elke raad op? Tuurlijk niet. Het belangrijkste was voor mij: informatie verzamelen, in vraag durven stellen en bewuste keuzes maken. En het is dit wat ik aan jou wil meegeven.

Easy Vegan 2017

Een van mijn eye openers vorig jaar waren de e-mails tijdens de Easy Vegan actieweken. Easy Vegan is een campagne van vzw EVA om gedurende 1 maand mensen informatie te verstrekken over en bewust te maken van plantaardig eten. Dit gebeurt door hen elke dag een e-mail te sturen rond een bepaald thema, met hierin korte maar duidelijke uitleg, voorbeelden, tips, recepten, … en dit op een heel toegankelijke manier. De insteek is informatief en zeker niet wijzend met het vingertje. Ik heb echt heel veel geleerd uit die e-mails. Ik heb ze ook (bijna) allemaal bewaard, zo waardevol vond ik ze.

Dus. Denk je soms ocharme die Anna Helena die mag niets lekker meer eten of waarom zijn al die veganisten tegen eieren en melk of ik geef mijn dagelijks stuk vlees niet op maar wil wel weten hoe ik meer groenten kan eten dan wil ik je de Easy Vegan editie van dit jaar heel warm aanbevelen. Er wordt gewerkt rond 4 thema’s, meer info vind je op de website van Easy Vegan.

Easy vegan: 4 thema's

Wat moet kan je doen?

  1. Inschrijven (ze moeten maar 4 dingen van je weten en spammen niet)
  2. Ongeduldig wachten op de eerste Easy Vegan e-mail, die komt op 1 november
  3. Elke dag 5 minuten tijd vrij maken om de e-mail te lezen (maar op een later tijdstip lezen kan uiteraard ook)
  4. Je openstellen voor die nieuwe brok informatie
  5. Een kritische houding aannemen mag zeker
  6. En me na afloop laten weten of je nu wijzer bent geworden

Waarom zou je je inschrijven?

  1. Laagdrempelig: je hoeft er je deur niet voor uit te gaan en naar fancy bijeenkomsten te gaan, jouw luie zetel is prima
  2. Toegankelijk: e-mails zijn overal te lezen: in je bed voor slapengaan, op het toilet of tijdens je lunchpauze (niet in de auto)
  3. Leerrijk: een specialist zal je niet zijn na 1 maand, maar onwetend ook niet meer
  4. Inspirerend: al heb je helemaal geen plannen om 100% plantaardig te gaan eten: lekkere receptjes om af en toe te maken krijg je er zeker bij
  5. Verrijkend: gratis info op maat die je wordt toegeworpen en ervoor zorgt dat je mee kan praten over de eethype van het moment … echt, wat heb je te verliezen?

Voor alle duidelijkheid: ik heb niet de ambitie om jou, mijn familie, vrienden, collega’s of wie dan ook te bekeren tot een plantaardig eetpatroon. Het enige wat ik hoop te bereiken met deze oproep en mijn artikels over plantaardig eten is dat meer mensen (vaker) stilstaan bij wat ze in hun mond steken, hun eetpatroon in vraag durven stellen, openstaan voor informatie over alternatieven en dan bewust een keuze maken. Voor inspiratie en motivatie, bel Anna Helena.

Ik heb me alvast ingeschreven voor Easy Vegan 2017. Doe je mee?

Easy vegan: schrijf je in

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

7 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Ik heb mij ingeschreven voor Easy Vegan en ben er alvast erg benieuwd naar! Ik eet wel graag en vaak vegetarisch maar over veganisme ken ik nog niet veel.

  2. Fijn dat je de uitdaging aan gaat, ik ben een when-at-home-vegan. En ik eet ook geen geraffineerde suiker. Soms stel ik me vragen of het gezond is mijn vegan dieet maar een vriendin van me vertelde me over de documentaire ‘what the health’ en daar zijn dokters ook voorstander van een plant-based dieet.

  3. Mijn grootmoeder is net geen 100 geworden. Zij heeft altijd alles gegeten, zowel vlees, vis gevogelte. Ik had het er laatst nog over met iemand uit een reform winkel. Daar werd ook bevestigd: ons lichaam heeft wel degelijk bepaalde vetten nodig, zowel dierlijke als plantaardige, zonder daarin te overdrijven. Wetenschappelijke studies hebben bovendien aangetoond dat een veggie burger bijvoorbeeld meer kwaad dan goed doet. Begrijp me niet verkeerd, ieder doet waar men zich het beste bij voelt. Voor mij betekent dit: een flexitarisch eetpatroon. Ik heb niet de ambitie om dat te veranderen en dan maar extra vitamine B12 te slikken door tekorten op termijn :-). Is dat dan gezond vraag ik me af??

    1. Een veggie burger meer kwaad dan goed? Hoe dan? Sowieso zijn er voor elk onderzoek “voor” evenveel “tegen” te vinden. Sowieso eet ik niet elke dag een veggie burger omdat ik veggie/veganistisch eet, ik probeer zo weinig mogelijk bewerkt te eten.

Laat gerust een reactie achter hier.