Koken uit De Gezonde Goesting

Dat ik een zwak heb voor kookprogramma’s, dat had ik je waarschijnlijk nog niet toevertrouwd. Tijdens het zappen beland ik vaak op de kookzender njam!, waar je niet enkel kan meekijken in de potten van een Jamie Oliver maar ook van Vlaamse chefkoks à la Peter Goossens, Roger Van Damme en van chefs in wording zoals de Antwerpse Steffi Vertriest. De recepten uit haar TV-progamma De Gezonde Goesting deden me watertanden dus toen ik hoorde dat ze een kookboek uitbracht, ook De Gezonde Goesting genaamd, wist ik wat mijn volgende aankoop ging zijn.

Kookboekweek - De Gezonde Goesting - Quote

Type keuken
De recepten uit De Gezonde Goesting zijn hoofdzakelijk plantaardig, maar je vindt er ook enkele waarin bijvoorbeeld eieren en zalm zijn verwerkt. Bij elk recept staat een duidelijke legende: vegan, vegetarisch, glutenvrij, lactosevrij, low-carb, paleo en/of raw. Steffi is van het principe om zo weinig mogelijk bewerkte etenswaren te eten en dat kan ik alleen maar toejuichen.

Moeilijkheidsgraad
Geen ingewikkelde bereidingswijzen voor de recepten die ik heb uitgetest: het meeste werk kruipt in het snijden van groenten, kruiden en fruit. Dat maakt dat de recepten heel toegankelijk zijn, zelfs voor keukenprinssessen met weinig ervaring en tijd. En bij elk recept staat een foto, hoera!

Recepten
De Gezonde Goesting is opgedeeld in ontbijt, salades, hoofdgerechten, dessert, on the go, dranken en basics. Het is me nog niet gelukt om uit elke categorie iets te maken, maar dat komt zeker nog.

Kookboekweek - De Gezonde Goesting - Index

– – ONTBIJT – –

Havermoutsepap met topping van banaan, pindaboter en chocolade: recepten met havermoutpap lijken allemaal een beetje op elkaar vind ik, dus deze stak er niet echt bovenuit. Wel lekker, de combo banaan met pindaboter had ik nog niet eerder gegeten.

Kookboekweek - De Gezonde Goesting - Havermoutse pap met topping

Superzadenmix: ben je het type dat graag ontbijt met yoghurt en fruit? Dan moet je deze mix van zaden en gedroogd fruit zeker proberen. Ongelooflijk simpel om te maken, erg voedzaam en het pimpt je ontbijt in no time. Ik heb het afgelopen zomer ontzettend vaak gegeten, had zelfs een verse lading mee op vakantie. En je kan creatief zijn: zo had ik geen moerbeien in de winkel gevonden dus verving ik het met een restje gepofte quinoa.

Kookboekweek - De Gezonde Goesting - Superzadenmix

Pindaboter chiapudding met bessencompte: ik weet het, het ziet er niet uit op mijn foto, maar wil je me alsjeblief geloven wanneer ik zeg dat dit verrassend lekker was? Een recept waaraan je iets meer werk hebt, dus ideaal om in het weekend klaar te maken, maar het loont. Zelfs mijn man die geen pindakaas lust, vond dit best lekker (ik had het hem vooraf niet gezegd wat er in zat #schaterlach).

Kookboekweek - De Gezonde Goesting - Pindaboter chiapudding met bessencompote

Chocolade boekweit granola: dit is voor mij het beste recept uit het boek. Toen ik die granola proefde, wist ik even niet waar ik het had. Zo crunchy, zo smaakvol, zo verslavend! En, niet onbelangrijk want er lezen hier mama’s mee: dit is echt kidsproof! Heb je een kind in huis dat dol is op chocopops en varianten, dan moet je deze gezondere versie gewoon proberen. Lekker bij yoghurt, met melk of als topping over je fruitsla. Een feest in je mond!

Kookboekweek - De Gezonde Goesting - Chocolade boekweit granola

– – SALADES – –

Aardappelsalade met asperges en avocado-mayo: lekkere combo, die asperges met radijzen, en die avocado-mayo wist zelfs een niet-avocado-eter te overtuigen. De hoeveelheid is voorzien voor 4 personen, maar wij hebben er 1 x met z’n tweeën van gegeten.

Kookboekweek - De Gezonde Goesting - Aardappelsalade met asperge en avocado-mayo

– – HOOFDGERECHTEN – –

Curry stoofpotje met kikkererwten, zoete aardappel en boerenkool: hartje voor kikkererwten, hartje voor stoofpotjes. Dit recept viel in de smaak, zonder een wauw-gevoel. Ik had de boerenkool vervangen door spinazie, dus het echte recept zet ik komende winter zeker nog eens op de planning.

Kookboekweek - De Gezonde Goesting - Currystoofpotje van kikkererwten, zoete aardappel en boerenkool

Gevulde paprika met quinoa en kippengehakt: een niet-vegan recept dat ik vegetarisch maakte door het kippengehakt te vervangen door quorngehakt. Simpel, en lekker!

Kookboekweek - De Gezonde Goesting - Gevulde paprika met quinoa

– – ON THE GO – –

Haverkoekjes met 3 ingrediënten: overrijpe bananen in huis? Dan is dit het ideale recept: ze pletten, havermout en chocolade erbij en hup, de oven in. Ja, zo makkelijk is het echt. Heb je al snel genoeg van de bananensmaak? Deze koekjes zijn ook ideaal om te trakteren.

Kookboekweek - De Gezonde Goesting - Haverkoekjes met 3 ingrediënten

Kopen of niet?
Wil je je eetpatroon in een gezonder jasje steken maar weet je niet precies hoe? De recepten uit De Gezonde Goesting brengen redding, met veel inspiratie om variatie te brengen in onze, soms wel hardnekkige, eetgewoontes. Steffi laat bovendien zien dat gezond eten geen onmogelijke opdracht is, dat je met weinig (natuurlijke) ingrediënten lekkere smaakbommen kan maken.  Ik vind dit kookboek dus zeker een aanrader!

Nog niet helemaal overtuigd van De Gezonde Goesting? Check de blog van Steffi, je vindt er heel wat recepten (ook uit het boek) waar je al eens mee aan de slag kan gaan.

Silke schreef eerder al een review van De Gezonde Goesting, die lees je op haar blog Julienne.

Kookboekweek - De Gezonde Goesting - Achterflap

— Benieuwd welke kookboeken vol vegetarische/veganistische recepten ik nog al heb uitgeprobeerd? Check mijn lijstje #kookboekweek. —

BewarenBewaren

6 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Die chocolade boekweit granola klinkt goed seg! Die wil ik wel eens maken. En ook die salade met de avocado-mayo. Hele leuke review! Heel fijn om je foto’s telkens te zien ook. 🙂

  2. Ik heb dit weekend mogen meegenieten van de chocolade boekweit granola en ik kan alleen maar bevestigen: Heerlijk! De andere receptjes inspireren me ook wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.