Ik ga op reis en … stuur vakantiekaartjes

Zolang ik me kan herinneren was het een vast ritueel op onze jaarlijkse vakantie aan zee: vakantiekaartjes schrijven naar het thuisfront. Als kind bleef mijn bijdrage beperkt tot het kribbelen van mijn naam en het uitkiezen van de kaartjes. Als tiener begon ik aan mijn eigen ritueel en waren de gelukkige ontvangers mijn beste vriendinnen. Het kan niet anders dan dat ze mijn romantische kaartjes met zonsondergangen na enkele jaren beu waren. Ik zette de traditie verder toen mijn vakanties verder reikten dan de Belgische kust en er concurrentie kwam voor de postkaart in de vorm van sms, e-mail en sociale media. Ik ben zo een van den ouden stempel.

Doorheen de jaren zijn het aantal ontvangers afgenomen en beperkt tot een harde kern* familie en vrienden. Want ja, ik moet wel toegeven: kaartjes schrijven is lastig, zeker als je een stapel van ongeveer 20 stuks moet afwerken. Dan krijg je al eens een kramp in je vingers en raakt je inspiratie uitgeput. En toch, ik blijf het doen, jaar in jaar uit, met telkens een persoonlijke boodschap. Ik hou koppig vast aan de traditie en mijn ritueel omdat ik blij word van elk kaartje dat ik in de bus drop. Van een klein geluk gesproken!

kaartjes_frankrijk
Groetjes uit Frankrijk!

Zoveel ik hou van kaartjes schrijven op reis, zoveel hou ik van vakantiekaartjes ontvangen. Wegdromen bij bestemmingen die op je reisverlanglijst staan of nieuwe stadjes ontdekken in een land dichtbij, super tof vind ik dat. En extra hoera voor kaartjes die meer zeggen dan zonnige groeten uit, die je weten warm te maken voor die bestemming. Net zoals bij het schrijven, is ook bij het ontvangen het volume afgenomen. Gelukkig heb ik een zus die dit verschil ruimschoots compenseert en mij overlaadt met de mooiste kaartjes uit de mooiste bestemmingen.

kaartjes_ijsland
Groetjes uit Ijsland!

Mijn collectie vakantiekaartjes is doorheen de jaren niet meer te overzien. Jaja, ik gooi die postkaarten niet weg, die worden allemaal stuk voor stuk bewaard. Gooi jij die weg? Ik loop met het idee rond om ze allemaal te verzamelen, vervolgens te sorteren per land en continent om ze dan te bewaren in een soort van boekvorm. Als we dan eens niet weten waar naar toe, inspiratie genoeg!

UPDATE: ik heb een reis rond de wereld-boekje gemaakt. Zo zitten de kaartjes per land en werelddeel mooi samen in een boekje.

kaartjes_verweg
Groetjes uit ver weg!

En weet je wat ik ook zo leuk vind aan vakantiekaarten ontvangen? De postzegels! Dat is een restant van uit de periode dat ik als kind filatelist was. Toch mooi die verscheidenheid, niet?

Kaartjes_postzegels

Ik kijk al uit naar de vangst van deze zomer. En intussen vraag ik me af: ben jij ook een vakantiekaartschrijver of vind je dat tijdverspilling?

* Wil je graag toegevoegd worden aan mijn lijstje? No prob! Even een seintje geven en dat komt in orde.

8 reacties Voeg de jouwe toe
  1. O ja! Ik ben ook nog een oude stempel! Zelf word ik ook heel gelukkig wanneer ik een kaartje in de bus krijg! Niet enkel vakantie kaartjes verstuur ik, ook verjaardagskaartjes en af en toe verras ik familie en vrienden met een ‘zomaar’ kaartje wat ook altijd een succes is!

  2. Wij sturen alleen kaartjes als we lang en ver weg zijn eigenlijk. Kaartjes krijgen vind ik meestal wel leuk. Ik bewaar ze in een doos, en week de postzegels eraf voor mijn schoonbroer, die ze verzamelt. Echte post is leuker!

  3. Ook ik ben nog van “den ouwe stempel”. Zalig vind ik het om kaartjes te sturen en te ontvangen. Zoals je schrijft, is dat laatste bijna gereduceerd tot nihil.. Echt jammer, want ik ben zo blij als een kind wanneer ik traditionele post ontvang. De kaartjes die ik over de jaren verzamelde, hou ik allemaal bij!

Laat gerust een reactie achter hier.