Dit is geen bullet journal. Nog niet.

Ik moet iets bekennen. De afgelopen dagen, weken, zelfs maanden, heb ik mij verzet tegen het verlangen om mee te doen aan de hype die bullet journal heet.

Ik zie wat gefronste wenkbrauwen. Deze bekentenis vraagt om wat duiding.

Wat is bullet journal?

Bullet journal is een manier om aan de hand van 1 notitieboekje verschillende taken, lijstjes, info, to do’s te groeperen en te ordenen. Ideaal voor chaoten maar ook voor perfectionisten die alles willen voorzien en onder controle hebben. Dit is de basis van het systeem. Wanneer je het boekje opleukt met handlettering, tekeningen, washi tape en ander fraais, dan zit je bij de gevorderden. Dat dit parels van notitieboekjes oplevert, zie je meteen bij een verkenning op Pinterest.

Meer weten over bullet journal? Blogster Miss Pixie was zowat de eerste bij wie ik bullet journal zag en zij geeft tips om er mee te starten. Vervolgens schreef een andere blogster, Kelly van Tales fron the crib, er een boek over waardoor de hype nog wat groter werd. Ook Radio 2 geeft bruikbare tips en voorbeelden. En zoals altijd: internet is your friend.

Dit is geen bullet journal. Nog niet.

Waarom spreekt bullet journal mij aan?

Ik heb een zwak voor notitieboekjes. Liefst met lijntjes en geen al te drukke kaft.
Ik heb een zwak voor bijhouden, ook van lijstjes.
Ik vind dat zo mooi, die handlettering. Nog zo’n hype.
Ik geloof in het systeem, dat het rust en structuur brengt en zorgt voor leuke herinneringen.

Wat houdt mij tegen om ermee te starten?

Dat het een hype is, toch zeker in mijn Instagram- en Bloglovin’-feed. Wanneer ik het gevoel krijg dat iedereen het doet, dan hoeft het zo voor mij niet. Toch niet meteen, hier en nu. Ik wacht af en kijk of het nog blijft plakken.

Dat het systeem vraagt om routine, mogelijks een dagelijkse routine. Ken jezelf en weet dat je dit niet volhoudt. Zelfs om de vijf dagen 1 zinnetje schrijven is er soms te veel aan. Routine betekent ook tijd en energie hebben.

Dat ik die lat weeral te hoog leg want “ik kan toch niet zo’n mooie pagina’s maken” en “wat als ik te weinig plaats heb voorzien, dan moet ik helemaal opnieuw beginnen en dan is het allemaal verloren moeite”. Zo van die onnozele gedachten.

Dit is geen bullet journal. Nog niet.

Heb ik dan toch toegegeven aan het verlangen?

Begin juli, een maand nadat ik op de blog van Anna reageerde dat zo’n bullet journal niets voor mij is. Ik sta in de Flying Tiger en kan niet aan de verleiding weerstaan om mijn collectie notitieboekjes uit te breiden. Klein, handig formaat, met lijntjes en eenvoudig van kleur. Meer moet dat niet zijn. Ik leg mijn nieuw exemplaar thuis op de salontafel en wacht af. Een paar keer neem ik het vast en leg het weer terug. Wat moet ik hier nu mee? De volgende keer dat ik het vastpak, begin ik de pagina’s te nummeren en schrijf ik index op pagina 1. Zo’n raar boekje mama, met alleen maar nummers en 1 woord. Ja schat, ik weet het. 

En dan opeens een ingeving. Ik heb een aantal to do’s voor onze vakantie naar Frankrijk die ik niet mag vergeten, wat als ik die nu noteer? Het eerste lijstje was geboren! Sober neergeschreven, zonder tierlantijntjes. Meer moest het op dat moment niet zijn. Een week later maakte ik een overzicht van wat ik allemaal ontspuld heb in welke ruimte dit jaar. Daarna viel de inspiratie weer even stil.

Zondagavond pakte ik het zonder al te veel nadenken vast en noteerde ik mijn taken voor de volgende dag. Omdat het er redelijk veel waren en omdat je al snel vergeet op het einde van een thuis-zijn-dag wat je allemaal gedaan hebt. Het beviel me, zeker het inkleuren. Dus gaan we dit nu een week doen, of toch proberen. Met een nieuw topic durf ik nog niet beginnen want ik weet niet hoeveel pagina’s mijn weekoverzicht gaat innemen. Loslaten Anna Helena, loslaten.

Dit is geen bullet journal. Nog niet.

Is dit nu een bullet journal?

Strikt genomen wel ja, maar zo zie ik het niet, nog niet. Ik zit in de testfase. Voor mij is het voorlopig een notitieboekje dat mij helpt met een paar praktische zaken. Ja, ik zou er graag een kleurrijke boel van maken en experimenteren met handlettering maar de tijd is nog niet rijp. Ik zie wel wat er van wordt … en ik hou je op de hoogte!

Dit is geen bullet journal. Nog niet.
Die handlettering stiftjes uit de action kon ik écht niet laten liggen.

18 reacties Voeg de jouwe toe
 1. ik ken het ‘probleem’ ik heb mij er ook tegen verzet omdat ik bang was dat ik het te perfect zou willen en omdat ik werk en privé gescheiden wou houden. dat laatste heb ik wel volgehouden, alleen als ik echt thuis iets moet doen dan schrijf ik het er bij anders niet.
  verder heb ik er dus toch eentje, ik had in het begin wel het verwachte perfectie probleem. als mijn to do lijstje niet af was vond ik geen rust maar dat begint nu na een weekje wel wat te beteren

 2. Ik lees er bewust ook niet teveel van! 😉
  Nog iets erbij .. al zou 1 schriftje wel handig zijn om alles in te kribbelen ipv allemaal verschillende briefjes 😉

  Dat zwak voor mooie schriftjes, dat heb ik dus ook!

 3. Ik heb er ook eentje maar zonder al die mooie tekeningen en handschriften, want daar heb ik noch de skills of de tijd voor. Maar het helpt me vooral wel om alles bij te houden, mijn to do’s te ordenen en mijn hoofd een beetje leeg te maken. En dat is al heel wat 🙂 Ben benieuwd naar hoe het bij jou gaat evolueren!

 4. Leuke blogpost! Het is inderdaad een beetje een hype, maar ik doe het omdat ik er ook in geloof, en het voor mij (voorlopig toch) werkt, niet omdat iedereen het doet. Ik vind het wel treffend dat veel bloggers dezelfde interesses en zo hebben!
  Eigenlijk noem ik mijn blogboekje ook niet echt een Bullet Journal, al kan het er wel voor een stuk voor doorgaan. Ik plan binnen enkele maanden een evaluatie, en ben wel een beetje benieuwd naar de jouwe ook!

 5. Ik blijf er ver van, echt. Ik schrijf al jaren lijstjes in mijn schriftje, dat werkt perfect!
  Pure snob zijnde, wil ik je wel ‘goed’ materiaal aanraden, dat werkt zoveel fijner 😉

 6. Al zo’n half jaartje geleden ben ik begonnen met een Bullet Journal, op een hele simpele manier (Bullet journal – the easy way). Hoe meer ik ermee bezig ben, hoe meer plezier het me oplevert. Zeker sinds ik ook het handletteren hierin verwerk 🙂 . Binnenkort schrijf ik er een vervolg over en bij uitbreiding wat ik nog zoal gebruik als leidraad nààst zo’n Bullet Journal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.